Tom Yum voní exotikou: Připravte si známou thajskou polévku, která vás spolehlivě zahřeje
21. 1. 2022 Vaření
Patří k nejslavnějším asijským polévkám a jsou v ní obsaženy snad všechny chutě thajské kuchyně. Tom Yum má příjemnou lehce nakyslou chuť po limetkách a citronové trávě a díky chilli papričkám pálí jako čert. Nejlepší je s krevetami, vaří se ale i s kuřetem nebo s prasečí nožičkou.
Všechny chutě Thajska
Thajská kuchyně u nás patří ze všech asijských k nejoblíbenějším, i když ji v posledních letech trochu předbíhá vietnamská. Není divu, je lehká, svěží, plná bylinek a aromatického koření a také hodně pestrá. A rozhodně není určená lidem, kterým vadí jen lehký náznak pikantnosti. V Thajsku chilli papričky milují a dávají je snad do všech pokrmů s výjimkou těch sladkých. Samozřejmě si můžete thajská jídla připravit i bez chilli, ale ochudíte se o jednu z důležitých chutí. Asi vás nepřekvapí, že bez chilli papriček se neobejde i Tom Yum.
Mohlo by vás zajímat
Jemnější díky kokosovému mléku
Polévka Tom Yum nebo také Tom Yam patří k nejoblíbenějším thajským polévkám. Její název je odvozen od dvou thajských slov – tom (vařit) a yam (smíchaný). Často je zaměňována s další slavnou thajskou polévkou Tom Kha. Tom Yum a Tom Kha si jsou hodně podobné, připravují se z podobných ingrediencí a hlavní rozdíl je v tom, že do Tom Kha se přidává poměrně velké množství kokosového mléka, což jí dodává na krémovosti a trochu tlumí pikantnost chilli papriček. Také v ní více dominuje chuť kořene galangal. Základní Tom Yum je vlastně jen čirý vývar, i do něj se ale v některých verzích přidává na zjemnění kokosové mléko. Oběma polévkám se také podobá i Tom Khlong, které ovšem nedodávají kyselost limetky ale tamarindová pasta.
Mohlo by vás zajímat
S krevetami nebo s kuřetem?
Polévce Tom Yum dodává chuť speciální směs koření a bylinek. Nesmí v ní chybět citronová tráva, listy kafrové limetky, galangal, limetková šťáva, rybí omáčka a drcené červené chilli papričky. Většinu z nich seženete dnes již běžně v supermarketech, případně v obchodech s asijskými potravinami. Nejexotičtější jsou v ní listy kafrové limety, jež vynikají velice silnou citrusovou vůní a chutí, která se dá připodobnit ke kombinaci citronu, mandarinky a limety. Tyto listy jsou k dostání v sušené formě ve specializovaných asijských obchodech. Již trochu známější u nás začíná být galangal. Tento kořen připomíná zázvor či kurkumu. Se zázvorem je i příbuzný a dá se jím případně v polévce i nahradit. Galangal má ovšem ostřejší a výraznější chuť, je pikantnější a i on má citrusové aroma.
Pokud by vám přišlo složité shánět jednotlivé ingredience, je nejjednodušší sáhnout po speciální pastě Tom Yum, která polévce dodá všechny potřebné chutě najednou. Tato pasta se připravuje rozdrcením všech přísad a jejich osmažením na oleji. Pak se prodává buď v sáčcích nebo ve skleničkách. Polévka připravená z této pasty však může mít lehce jinou chuť než ta z čerstvých surovin. Koření či pasta se pak zalévají vodou, pro lepší chuť je možné použít kuřecí vývar, případně i vývar z krevet. Do Tom Yum se nejčastěji dávají krevety - v Thajsku jsou oblíbené říční krevety, polévka se pak nazývá Tom Yum Goong. Pokud je v polévce kokosové mléko, jde o Tom Yum Nam Khon. Když je v ní kuřecí maso, nazývá se Tom Yam Gai a s vepřovým se jmenuje Tom Yam Kha Mu. Občas se dělá i s rybou – pak se polévce říká Tom Yam Pla. Používají se do ní spíš ryby s pevným masem, které se nerozpadávají. V modernějších verzích se do tom yum přidávají i různé druhy hub. Sáhnout můžete po žampionech, hlívě ústřičné nebo typických asijských houbách jako je černé jidášovo ucho nebo malé bílé houbičky enoki. A samozřejmě nesmí chybět na ozdobu nejoblíbenější z asijských bylinek – čerstvý koriandr.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Havelské posvícení provoní malé ořechové koláčky. Pečené podle původního staročeského receptu chutnají božsky
Václavské posvícení je již za námi, za starých… Číst více
Chystáte se na posvícení nebo na pouť? Připravujete pro rodinu a přátele nějaké tradiční pokrmy?
Posvícení znamená totéž co posvěcení. V minulosti šlo o mimořádnou událost při dostavbě kostela, které se zúčastnili svou vlastní prací i penězi… Číst více
Jak zavařit jádra vlašských ořechů? Vyzkoušejte jednoduchý recept a budete je mít stále po ruce
Nevyloupané ořechy jsou sice trvanlivé, ale vyloupané skladujme volně pouze krátkodobě, pro delší skladování je raději zajistíme lépe. Můžeme je… Číst více
Deset otázek a odpovědí na téma masopust: Kdy bude letos masopust a co dobrého připravit k jídlu
Bujaré masopustní oslavy Blíží se konec zimy a na vesnicích můžeme potkávat tradiční průvody masek. Masopustní oslavy jsou provázeny veselím,… Číst více
Čtvrtá postní neděle se nazývala družebná a pekly se na ni speciální koláče
Jak upéct Družbance Družbance jsou větší koláče, bohatěji zdobené. Koláčové těsto je tučnější, aby během pečení nevyschlo. Podle knihy České… Číst více
Gastro výlet: Mandloňové sady v Hustopečích nedaleko Brna lákají na sběr čerstvých mandlí i ochutnání mandlovky
Na podzim vrcholí sezona ořechů, možná vás ale… Číst více
Herce Lukáše Hejlíka žena doma k vaření moc nepouští, ale dokonalé italské dýňové rizoto má „povoleno“
Jen stěží najdete většího nadšence pro… Číst více
Jak uvařit náplň z dušených jablek? Báječně se hodí do šátečků i na kynuté koláče
Jablka jsou pro naše zdraví velmi prospěšná, plná vitamínů, minerálů a také vlákniny. Toto ovoce nejčastěji používáme do moučníků nebo je sušíme na… Číst více
Holka u plotny radí: Jak na moravské koláčky s tvarohem a povidly? Podle snadného receptu vyjde jeden kousek na 8 Kč
Masopust tento týden vrcholí a součástí oslav… Číst více
Josef Maršálek radí, jak na dvojctihodné koláče: Dejte pozor na teplotu surovin a máslo nikdy nerozpouštějte, říká cukrář
Kynuté těsto je fenoménem. Někdo se ho bojí, jiní… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Tonka fazole neboli tonka boby jsou koření se silně aromatickou vůní. Poradíme vám, k čemu se používají
Odhalte tajemství oblíbené asijské rybí omáčky. Hodí se nejen na skvělé jarní závitky!
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32