Tonka fazole neboli tonka boby jsou koření se silně aromatickou vůní. Poradíme vám, k čemu se používají
Tonka fazole jsou fermentovaná semena ze stromu silovoň obecný, který roste ve střední Americe. V minulosti se tonka používala v parfumerii a v tabákovém průmyslu, jelikož svou vůní nahrazovala vanilku. V současnosti se používá jako aromatické koření v gastronomii.
Tonka fazole jsou dlouhé 2,5–3 cm. Jsou černé, se zvrásněným povrchem, uvnitř světlé. Strouhají se do pokrmů podobně jako muškátový oříšek. Pro dochucení se používá velmi malé množství, jen na špičku nože. Jedna fazole stačí k ochucení až několika desítek pokrmů.
Mohlo by vás zajímat
Využití tonky v kuchyni
Tonka fazole vlastně fazolemi nejsou, nazývají se tak pro podlouhlý vejčitý tvar. V Americe jsou zakázané kvůli látce zvané kumarin, ale nebezpečná je až konzumace 30 semen najednou, což je dávka, kterou vlastně nikdy nepozřeme. V poslední době je tonka dostupná nejen v luxusních restauracích, ale i v našich kuchyních. Používá se všude tam, kam se přidává vanilka - do dezertů a sladkého pečiva, do krémů, do omáček, do zmrzliny nebo s moučkovým cukrem k posypání hotového pokrmu. Tonka se hodí k čokoládě, k jahodám a meruňkám, do sladkých likérů nebo smetanových krémů, kde se nechává louhovat.
Aromatická chuť tonka fazolí
Sladká a výrazná chuť a vůně tonky nejčastěji připomíná kořeněnou vanilku. Podle druhu využití můžeme z tonky cítit hořké mandle, ořechy, hřebíček, višeň, med nebo karamel. Jinak voní za studena, jinak po zahřátí. Obecně lze říci, že tonka má tak intenzívní chuť a vůni, že z ní cítíme spoustu vůní najednou a přesto každou zvlášť.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Tonka fazole můžeme koupit jako celá i mletá semena, tonka aroma a tonka cukr. Nebojte se s tímto exotickým kořením trochu experimentovat a zkuste špetičku přidat do různých jídel - sladkých i slaných. Budete překvapeni, jak úžasnou chuť tonka fazole mají a určitě je budete používat častěji.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 17 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 20 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Historie vanilky: Od indiánů přes alžbětinský dvůr až do kuchyně amerického prezidenta
Pravá vanilka je při sladkém pečení a vaření nenahraditelná. Poradíme, jak pracovat s luskem, mletou vanilkou i extraktem
Komentáře