Francouzské madlenky: Pečivo ve tvaru mušlí vás dovede až do Santiaga de Compostela
15. 3. 2022 Vaření
Malé nenápadné cukroví vonící citronem a vanilkou je s Francií spjato skoro stejně jako křupavé makronky. Madlenky jsou ve Francii oblíbený pečivem, které se tradičně podává k odpolednímu čaji či kávě. Malé bochánky tak trochu připomínají muffiny, ovšem jejich tvar je úplně jiný.
Mušličky pro poutníky
Bez malých báboviček z nadýchaného těsta se ve Francii neobejde žádné posezení u kávy či čaje. Podávají je stejně tak, jako se u nás servíruje návštěvě bábovka. Na oblíbeném francouzském pečivu, které konzistencí připomíná měkké piškoty, je zajímavé, že vypadá jako malé lastury. Mušličkový tvar má zřejmě souvislost s názvem madlenek, i když teorií o jeho vzniku je několik. A v každé z nich figuruje nějaká Madlenka, respektive honosněji a francouzsky žena jménem Madeleine. Ta byla zjevně ve své době díky vynálezu madlenek velmi populární, bohužel ale nikdo přesně neví, která Madeleine poprvé cukroví vytvořila. Podle webu Normandyfoodie.wordpress.com tvar pečiva napovídá, že první madlenky zřejmě upekla Madlenka z původního francouzského regionu Lotrinsko. Tudy tehdy procházeli poutníci putující na známé španělské poutní místo Santiago de Compostela. Aby měli na cestu dostatek sil, upekla jim místní dívka jménem Madelaine malé bochánky ve tvaru mušliček. Tuto teorii potvrzuje ještě jeden fakt, a sice, že symbolem svatojakubské pouti je mušle, která je namalovaná i na patnících po cestě a ukazuje poutníkům kudy pokračovat.
Mohlo by vás zajímat
Hit na francouzském dvoře
Možná ale mají madlenky honosnější původ sahající až na královský dvůr. Podle stránek Theculturetrip.com je prý v 18. století proslavila jistá Madeleine Paulmier, která působila jako kuchařka u lotrinského vévody a polského krále Stanislav I. Leszczyńského. Ta jednoho dne králi upekla moučník podle receptu, který měla od své babičky. Sladké pečivo si pak velmi zamiloval nejen on, ale i jeho zeť, francouzský král Ludvík XV., který mu na počest vynálezkyně začal říkat madeleines. Jeho žena Marie, dcera výše zmíněného polského krále, pak malé bochánky začala podávat na královském dvoře ve Versailles a madlenky se staly ve Francii hitem. První písemné recepty jsou pak podle knihy Eighteenth-Century Life doložené v 18. století. Na konci 19. století byly již běžnou součástí jídelníčku bohatších měšťanských vrstev. Madlenky se stávaly čím dál tím víc populárnější a dnes je ve Francii prodávají nejen v každém pekařství, ale nesmí ani chybět v regálech obchodů mezi krabicemi se sušenkami a dalšími sladkostmi. Zajímavé je, že v pekařstvích je často prodávají na váhu. A dokonce se dostaly i do literatury. Ve své knize Hledání ztraceného času se o nich velmi poeticky vyjadřuje autor románu spisovatel Marcel Proust. Chutě a vůně madlenky namočené do čaje vás prý přenesou do časů dětství nebo vám připomenou mládí.
Mohlo by vás zajímat
Aby měly správný tvar
Madlenky se dělají většinou světlé, které jsou žluté skoro jako sluníčko. Mají obvykle vanilkovou příchuť, které dodává šmrnc citronová, pomerančová či limetková šťáva, případně i kůra. Občas se pečou i čokoládové nebo kakaové. Mohou být i světlé a pak ponořené do čokoládové polevy. Na těstě na madlenky není nic extra výjimečného, pokud ale chcete udělat opravdové madlenky, musíte mít speciální formičky ve tvaru podlouhlých mušliček. Většinou se prodávají ve formě plechu (teflonového nebo silikonového) s prohlubněmi. Pokud jej ale nemáte, klidně použijte třeba formičky na košíčky. Nebudou to sice pravé madeleines, ale chutnat budou i tak božsky.
Upečte je podle původního receptu
Na madlenkách je úžasné, že jsou na přípravu úplně stejně jednoduché jako muffiny. Připravte si madlenky podle originálního francouzského receptu. Na 20 madlenek budete potřebovat 3 vejce, 80 g moučkového cukru, 30 g tekutého medu, 200 g hladké mouky, 5 g prášku do pečiva, 120 g rozehřátého másla, 4 ml citronové šťávy, ½ lžičky soli. V míse prošlehejte vejce s cukrem a medem asi tři minuty do pěny. Přidejte mouky a prášek do pečiva a šlehejte další 4 minuty. Přilijte ještě horké rozehřáté máslo, citronovou šťávu a sůl a šlehejte poslední minutu. Nechte těsto odpočinout šest hodin při pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 220 °C. Těsto nalijte do vymazaných formiček na madlenky, vložte je do vyhřáté trouby a pečte asi 11 minut. Během pečení by se měly madlenky nafouknout a pěkně vyboulit. Výborné jsou ihned po vytažení z trouby, ale i vychladlé.
Zdroje informací:
Normandyfoodie.wordpress.com
Theculturetrip.com
Eighteenth-Century Life
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!
Našli jste nový recept na výbornou buchtu,… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Jak upéct kváskový chleba. Provedeme vás postupem krok za krokem, aby byl správně nakynutý
Kváskový chléb je fenoménem naší doby. Voňavý, chutný, dlouho výborný, prostě takový, jako se pekl a prodával běžně, kdysi dávno. Jak ho upéct, aby… Číst více
Retro moučník: Upečte si tu nejlepší omeletu jako od babičky!
Do zlatova opečená, nadýchaná piškotová omeleta… Číst více
Čokoládová poleva ganache: Naučte se ji dělat jako profík a vaše dorty budou luxusní!
Kdo by nemiloval čokoládu a šlehačku? Když se… Číst více
Holka u plotny radí: Bílkovo-máslový krém je lehký, přesto luxusní. Jak ho mít perfektní?
Samotné vyšlehané máslo s cukrem je na vás moc… Číst více
Jak vyšlehat pevný sníh z bílků - rady pro začátečníky
V mnoha receptech narazíte v postupu na požadavek vyšlehat pevný sníh z bílků. Nabízíme rady pro začátečníky, jak to zvládnout hned napoprvé a… Číst více
Jak připravit karamelovou polevu. Vyzkoušejte postup podle videa
Také milujete karamel nebo karamelovou polevu, ale ještě jste ji sami nevyráběli nebo vyráběli a nepovedla se? Naše návodné video vám ukáže jak na to… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 11 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 12 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03