Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
10. 4. 2022 Vaření
Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct slanou buchtu babu! Vzhledem k použitým ingrediencím připomíná velikonoční baba trochu nádivku. Na rozdíl od ní ale jejím základem nejsou housky, ale kynuté těsto. Dalo by se říct, že je vlastně takovou slanou variantou mazance vylepšenou na kostičky nakrájeným uzeným masem a vařenými vajíčky.
Místo mazance slanou babu
Velikonoční baba je méně známým pečivem svátků jara. Připravovala se podobně jako mazanec, aby se mohla servírovat na svátečním stole na velikonoční neděli. Je však typická jen pro určité kraje a všude měla trochu jinou podobu. Někde vypadala jako klasický nadýchaný kynutý koláč, v němž ovšem maso nahrazovalo ovoce, jinde se skládala z několika plátů těsta, které se pak prokládaly slanou náplní. Třeba na Vysocku se dělala rovnou tzv. devítipodlahová baba z devíti vrstev.
Mohlo by vás zajímat
Baba může být i z brambor
Na pokrmu zvaném velikonoční baba si pochutnávají na Slovensku. Pokud by vám ji tam ale někdo nabídl, nedivte se, když vám naservírují nákyp z pečiva a uzeného masa, stejný jako je česká velikonoční nádivka neboli hlavička. A aby těch bab nebylo málo, existuje ještě bába bramborová. Základem tohoto koláče rovněž s uzeným masem a vonícího česnekem a majoránkou jsou totiž syrové strouhané brambory a vařené krupky. Dalo by se tak říct, že slovem baba se na různých místech označoval slaný koláč s uzeným masem.
Mohlo by vás zajímat
Jak dochutit velikonoční babu?
Stejně jako na nádivku, neexistuje na babu jeden jediný recept, ale má spoustu variant, třeba i se zeleninou. Přidává se do ní cuketa, květák i papriky. Kromě uzeného v ní milovníky masa potěší třeba nějaká pikantní papriková klobáska. A v houbařské sezoně vám určitě zachutná zase s hříbky. V Pojizeří ovšem připravovali velikonoční babu jako koláč z klasického kynutého těsta. Pokud vás tento slaný koláč zaujal, připravte si ho podle následujícího receptu:
Upečte si babu podle receptu se severních Čech
Budete potřebovat: 150 g libového uzeného masa, 200 g klobásy, 300 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 250 ml mléka, 4 žloutky, 3 natvrdo uvařená vejce, 70 g rozehřátého másla sůl a sádlo.
Příprava: Droždí rozdrobte do vlažného mléka, přidejte polohrubou mouku, žloutky, rozehřáté máslo a sůl a vypracujte těsto. Na dno sádlem vymazaného vyššího pekáčku položte natvrdo uvařená a na plátky nakrájená vajíčka na kostičky nakrájené uzené maso a na plátky nakrájenou klobásu. Vše pak zalijte připraveným těstem a nechte vykanout na teplém místě. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova. Koláč je vynikající teplý i studený. Vychutnáte si ho třeba s kyselými okurkami.
Zdroje informací:
Vladimíra Jakouběová: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat papriky. Mohou tvořit hlavní chod, být součástí zeleninové směsi, dají se zavařit na zimu
Paprika zeleninová je teplomilná rostlina poměrně náročná na pěstování. Ale tam, kde jí dokážeme dát dobré podmínky, můžeme přibližně od poloviny… Číst více
Kečup, sugo nebo passata… Vyznáte se v nejznámějších rajčatových omáčkách?
Bez rajských jablíček by se neobešla spousta… Číst více
Španělský salám chorizo umí udělat z obyčejných těstovin delikatesu. Kam se ještě hodí?
Chorizo je asi nejslavnější španělská uzenina,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Desatero rad na téma čalamáda: Jak zavařit báječnou směs zeleniny, plnou chutí a barev
Kdo by neznal čalamádu? Křupavou zeleninovou směs v octovém nálevu, kterou kdysi zavařovala babička a byla plná chutí a barev? Čalamáda se vrátila do… Číst více
Jakou zeleninu sklízíme na srpnové zahradě? Máme pro vás výběr toho nejlepšího
V druhé polovině léta konečně můžeme naplno sklízet plody svého úsilí. Tím nejatraktivnějším, co srpnové zahrady nabízí, jsou krásné a barevné plody,… Číst více
Desatero rad na téma rajčata: Jak je nejlépe zavařit a co dobrého z nich připravit na zimu
Rajčata jsou letní plodovou zeleninou, která je pro svou chuť velmi oblíbená a navíc plná vitamínů. I přesto, že nemáte zahradu, můžete se pustit do… Číst více
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Doma vyrobené koření Perníkové koření se postupem doby měnilo (od pepře název peprník=perník) a vyvíjelo i tím, jak se díky obchodu stávalo… Číst více
Z rajčat, paprik a cibule vaříme oblíbené lečo. Jak ho nejlépe zavařit na zimu? Poradíme spolehlivé postupy
Lečo je skvělým letním pokrmem, jehož příprava nezabere mnoho času a navíc do něj chutným způsobem zužitkujeme dozrávající plodovou zeleninu. Pokud… Číst více
Desatero rad na téma papriky: Jaký druh se nejlépe hodí do olejového nálevu, který na sušení nebo k plnění
I přesto, že z obchodu známe papriky hlavně v balení po třech kusech, seřazené jako semafor, jejich nabídka je velmi široká. Ať už v množství barev,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoční nádivka: Původně se dělala z kaše a telecího. Co v ní nesmí chybět dnes?
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
Barevné dny Velikonoc: Proč je pondělí modré a sobota bílá? A kdy zadělat na mazanec?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 4 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 16 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 17 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 19 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15