Pečeme s Ivou: Jak na nadýchaný velikonoční mazanec? Pomůže zadělání těsta omládkem
7. 4. 2022 Vaření
Velikonoce se blíží a tak jsem si pro vás dnes připravila recept na mazanec. A přidávám navíc i užitečné rady a tipy, jak na to, aby se mazanec povedl na jedničku a rodina si pochutnala. Zkuste si se mnou zase trochu zapéct!
Když pekařka promluví...
Jaro je snad nejradostnější roční období, je to čas očekávání – blahodárného slunečního svitu i deště, nové úrody, mláďátek. Lidé jaro vždy oslavovali a vítali, to se často promítlo do výběru receptů a tvarů pečiva. Žluťounký mazanec, pečený na Bílou sobotu z těsta bohatého jako na vánočku, s rozinkami nebo mandlemi, má kulatým tvarem i žlutou barvou střídky připomínat slunce a sluneční záření, tolik potřebné k životu. Před pečením býval sladký bochánek naříznutý křížem - symbol ukřižování Páně. Ať tedy slavíte Velikonoce jako příchod jara, nebo jako příchod Krista, mazanec by na vašem stole neměl chybět. Já vám dnes nabízím svůj, léty prověřený a mými blízkými mnohokrát vyzkoušený recept na nadýchaný mazanec, který zadělávám omládkem, o němž jsem psala již dříve. Mazanec je díky omládku úžasně nadýchaný a vydrží chutný i vláčný klidně i několik dní.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co budete potřebovat? Na omládek: 100 g vlažné vody, 1 lžičku sladěnky, 13-17 g čerstvého droždí, 130 g hladké mouky Dále: 90 g vody, 1 lžičku citrónové šťávy, 1 žloutek (bílek zůstane na potření mazanců před pečením), 80 g cukru, 1 vanilkový cukr, špetku soli, 80 g rozpuštěného másla, strouhanou citrónovou kůru, asi 40 g rozinek a 370 g hladké mouky.
Mohlo by vás zajímat
Jak budete postupovat? Všechny suroviny na kvásek omládek dobře promícháte a necháte zakryté asi 45 minut kynout. K vykynutému omládku přidáte zbytek surovin, vymísíte těsto a necháte ho dobře vykynout, přibližně 50-80 minut. Dobře vykynuté těsto propracujete, rozdělíte na dva díly a z každého uděláte kulatý mazanec. Oba je položíte na jeden plech švem dospodu a svrchu je lehce roztlačíte na bochánek nižší – dalším kynutím a pak pečením se mazance rovnoměrně vyklenou nahoru. Opět je necháte dobře nakynout, potřete lehce našlehaným bílkem, můžete posypat mandlovými lupínky a upečete ve vyhřáté troubě. (200 °C / 10 minut, 180 °C dalších asi 25 minut). Upečený mazanec necháte vychladnout na mřížce.
Moje extra tipy:
- bílek našlehávám proto, aby se tolik netáhl a dalo se s ním těsto pěkně a lehce potřít. Dělám to tak u mnoha dalších receptů, kde využiji do těsta nebo náplně pouze žloutek
- z těsta můžete upéct dva mazance, nebo ho rozdělit na 12-16 dílků, z každého udělat malou bulku a všechny je dát vykynout do tukem vymazaného muffinového plechu. Po nakynutí potřete bílkem, posypete mandlovými lupínky a ve vyhřáté troubě upečete mini mazanečky pro malé koledníčky.
- rozinky můžete před pečením překrájet na poloviny a namočit je přes noc do trochy rumu. Mazanec pak výrazněji voní.
- jindy můžete místo rozinek použít do mazance sušené brusinky. Jsou hodně kyselkavé a ve sladké střídě dělají příjemnou výraznou chuťovou tečku.
- citronovou kůru je vhodnější použít z BIO citronů. Nejsou tolik chemicky ošetřené jako citrony běžně prodávané a mnohem výrazněji voní.
- mazance můžete upéct i bez omládku tak, jak jste zvyklí, ale s omládkem jsou nadýchanější a mají delší trvanlivost.
- těsto na mazanec dokáže do hlaďounka připravit a vykynout i domácí pekárna
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Peče celá země: Pekařka Iva poradí, jak na vánočku, aby nepopraskala a byla krásně nadýchaná
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 11 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Časté chyby během přípravy a pečení mazance: Předejděte jim a bude jako obláček
7 nejoblíbenějších domácích mazanců. Jak upéct mazanec hrníčkový, z kynutého těsta, tvarohový, špaldový nebo kváskový
Pečeme s Ivou: Lepší koláče, makovky i rohlíky budete mít díky omládku! Jak na něj?