Retro okénko: Sifon, cibulák a umakart. Takhle vypadaly kuchyně v 80. letech
27. 5. 2022 Historie a zajímavosti
Pokud rádi vzpomínáte na minulost, anebo jste osmdesátky naopak nezažili, ohlédněte se s námi zpět do nedávné historie. Zažijte 70. a 80. léta v Československu, alespoň prostřednictvím fotografií.
Retro žije!
Od céček a sifonů přes přenosnou Teslu a Emgetonky až po nábytek z UP Rousínov v panelákovém bytě. „Husákovy děti“ a jejich rodiče tuší, o čem je řeč, ale co mladší generace? Atmosféru 70. a 80. let v Československu si můžou jedni připomenout a druzí co nejautentičtěji poznat v Retro muzeu Praha. To se otevřelo 19. května ve čtvrtém patře obchodního domu Kotva.
Plochu 2 500 metrů čtverečních zaplnilo na 12 000 unikátních předmětů. Návštěvníky čekají ukázky módy, bydlení, dobového stravování, trávení volného času, ale také komunistické propagandy a fungování undergroundu. „Několik let jsme navštěvovali aukce a kontaktovali různé spolky, zároveň jsme v roce 2018 vypsali sbírku na designové předměty ze 70. a 80. let v Československu. Sešlo se nám úctyhodných 12 000 exponátů. 12 000 kusů historie a vzpomínek. Těší mě, že díky takové podpoře a nadšení můžeme tuto dobu připomenout ‚Husákovým dětem‘ a jejich rodičům, a také ji v co nejautentičtější podobě ukázat mladým lidem,“ říká Robert Vůjtek, předseda spolku Art Salon S, jenž jedinečný výstavní projekt připravuje.
Mohlo by vás zajímat
Běžný život, design i trendy v Československu 70. a 80. let mapuje netradičním způsobem expozice rozdělená do 15 tematických okruhů. Hlavní část zve na návštěvu do panelákových bytů – bydlení tak typického pro tehdejší dobu. Jak se žilo v „králíkárnách“? Ve věrných replikách domácností si návštěvníci osahají klasické jádro a v kompletně zařízeném obýváku posedí na gauči, který měla snad každá rodina včetně Tesla elektroniky. Ložnice vypadá, jako by ji někdo opustil dnes ráno, stejně jako opravdu původní kuchyně s linkou typu Asta z Jitony Soběslav.
Mohlo by vás zajímat
Právě kuchyň vám představíme i v naší galerii. Prohlédněte si fotky a zavzpomínejte. Také jste sháněli "bombičky do sifonu", slízávali z ruky Vitacit, nabírali si polévku z cibulákového talíře, nebo na stole u babičky obdivovali mísu plnou nádherného, překrásně zbarveného, leč umělého ovoce?
Typická kuchyňská kredenc mívala plechová dvířka a uvnitř jste mohli najít smaltované nádobí a hliníkové příbory. Nechyběla ani klasická síťovka, která se ostatně už pár let do módy zase vrací. Všechny tyhle originální předměty si můžete prohlédnout v expozici Retro muzea Praha. Máte-li to daleko, nakoukněte alespoň do naší fotogalerie!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké houby do kuby. Ideální jsou hřiby, jde to však i bez nich
Sušené hřibovité houby Nejčastěji používáme sušené tmavší hřibovité houby. Obvykle to bývá směs, kterou jsme si sami nasbírali. Pokud máme nasušené… Číst více
Tradiční pokrmy na vánočním stole: Milujeme rybí polévku, kapra se salátem a vánočku
Stolování o vánočních svátcích je dominantou všeho dění, stůl je krásně prostřený vánočním ubrusem, doplněný svíčkou, dekorací, případně adventním… Číst více
Velikonoční nádivka podle redaktorky Hanky: Dokonale vláčná a vonící uzeným masem
Snad žádná jiná tradiční velikonoční specialita… Číst více
Velká houbová mapa 2023: Kde v září rostou hříbky, kde bedly a kam vyrazit na zdravé kozáky a křemenáče
Snad žádný jiný měsíc v roce si nespojujeme s… Číst více
Lékařka radí, co dělat při otravě houbami: Pomůže aktivní uhlí, v určitých případech ale jeďte hned do nemocnice, varuje
Pokud patříte k těm, kteří zásadně sbírají jen… Číst více
Základní symboly Velikonoc v kuchyni: Pečeme zajíčky, beránky, kuřátka a zdobíme kraslice
Proč je symbolem zajíček Zajíček byl už v pohanství symbolem štěstí a je spojován s Matkou Zemí, protože si nory a hnízda staví pod zemí. Zajíček… Číst více
Co se tradičně vaří na Štěpána? Na druhý svátek vánoční pečeme pernatou drůbež
I na druhý svátek vánoční se pokračuje v hodování. Podle tradice by se měla péct drůbež např. kachna či husa. V některých krajích se připravuje… Číst více
Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
Mazanec se na první pohled zdá být jednodušší než… Číst více
Jak připravit tradiční hubník? Kouzlete se sušenými houbami a se starším pečivem
Hubník je velmi sytým pokrmem, proto se podává jako hlavní chod, samostatně nebo s malým zeleninovým salátkem. K jeho přípravě lze použít houby nejen… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vitacit jsme nejradši olizovali přímo z dlaně! Vyráběl se ve staré chemičce na kyselinu sírovou
Retro okénko: Připravte si smaženku, hit starých dobrých bufetů a mléčných barů
Den šumivých nápojů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 3 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 6 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 8 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 10 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Zákusek štafetka voní kávou, chutná po oříšcích a čokoládě a je hodně návykový
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Retro okénko: Vzpomínáte na lančmít? I dnes se vyrábí podle norem z roku 1989. Víme, kde ho sehnat a kolik za něj zaplatíte