Babiččina kynutá bábovka nejen k odpolední kávě. Voní tradicí a chutná po kandovaném ovoci
24. 10. 2022 Vaření
Bábovky patří mezi naše nejoblíbenější dezerty. Taková kynutá bábovka je nádhernou vzpomínkou na hřejivé teplo babiččiny kuchyně. Přečtěte si, jak připravit tento výborný dezert.
Proč přichystat kynutou bábovku
Dobrá bábovka už tradičně patří k odpolední kávě. Bábovky se také liší podle doby, kdy vznikly. Řada z nich se totiž dokázala obejít bez prášku do pečiva, jako tomu je u bábovky v tomto článku.
Mohlo by vás zajímat
Jak na kandované ovoce
Dříve se hodně používalo kandované ovoce a muškátový oříšek nebo květ. Pokud toužíte po domácím kandovaném ovoci, bude třeba, abyste počítali s dobou 5-10 dnů. Tak dlouho totiž trvá kandování. Princip spočívá v povaření ovoce, které se pak máčí v roztoku z cukru. Kandování není složité a zvládnete ho podle tohoto návodu. V podzimní sezóně můžete využít třeba jablka, hrušky, ananas, nebo třeba banány.
Jak docílit bábovky s křupavou kůrkou
Pokud toužíte po křupavé kůrce, „Dejte ji do hodně vyhřáté trouby a pečte prvních 10 minut zprudka. Pak teplotu snížíme a to proto, aby se bábovka dobře propekla,“ poradila v pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli Miroslava Kuntzmannová, autorka několika kuchařek.
Jak na kynutou bábovku
Kyprost v této kynuté bábovce, kterou připravovala v pořadu Miroslava Kuntzmannová, zajišťuje droždí. Přichystejte si: ½ kg polohrubé mouky, ½ l mléka, 100 g cukru moučka, 100 g másla, 3 žloutky, 30 g droždí, špetku soli a špetku muškátového oříšku. Dále budete potřebovat 30 g kandovaného ovoce, 30 g rozinek a 30 g mandlí (vlašských ořechů). Tuk a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy.
Nejprve rozetřete droždí s malým množstvím cukru, až vznikne kašičkovitá směs. Přidejte dvě lžíce mouky, vlažné mléko. Promíchejte, přikryjte utěrkou a nechte nakynout na teplém místě. Kvásek bude vznikat zhruba deset minut. Zatím si připravte formu, kterou vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Někdo nedá dopustit na strouhanku. Kůrka tak získá chuť podobnou oříškům. Když směs nabude, přisypte zbytek mouky a moučkový cukr.
Troubu rozpalte na 180 °C. V mléce rozmíchejte žloutky a přidejte je do těsta. Přilijte zbytek mléka, opatrně promíchejte metlou, a přidejte rozpuštěné máslo, muškátový oříšek a špetku soli. Vypracujte řídké těsto a vmíchejte do něj rozinky, nasekané mandle a kandované ovoce. Pokud máte vlašské ořechy, nasekejte je, můžete je vyměnit za mandle. Bábovka bude ještě voňavější.
Těsto nalijte do bábovkové formy a nechte půl hodiny kynout na teplém místě. Pak formu dejte do předehřáté trouby a pečte deset minut, pak snižte teplotu na 150 °C. a pečte zhruba 35 minut. Upečenou bábovku nechte mírně vychladnout, až pak ji opatrně vyklopte a můžete ji posypat moučkovým cukrem. Krájejte po vychladnutí.
Pokud byste chtěli nepocukrovanou bábovku ještě více ozdobit, můžete ji polít citronovou polevou. S tímto kyselým zakončením bude bábovka ještě lahodnější.
Zdroje informací:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/12059685760-co-nase-babicky-umely-a-na-co-my-jsme-zapomneli/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Originální mlsání ve formě sýrových chipsů si zamilujete. Jak na ně? Mrkněte na videonávod
Ať už jste dostali na něco chuť, nebo očekáváte návštěvu a nemáte jim co nabídnout, sýrové chipsy jsou rychlou a chutnou pochutinou, která okouzlí… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro vaření s Kristinou: Upečte si na neděli kynutou ořechovou bábovku podle receptu z první republiky!
Jak si připravit doma kandované ovoce. Je to oblíbená sváteční pochoutka i milý dárek
Kynuté těsto, droždí, koblihy i celá vejce můžete dát klidně do mrazničky, když dodržíte tento postup a dobu uskladnění
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 12 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Připravte si domácí kandované ovoce sladké jako med. Při vánočním pečení ho oceníte!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď