Šumavské zelňáky aneb Placky z kysaného zelí: Nejlepší jsou pečené v troubě a ochucené škvarky
20. 11. 2022 Vaření
Zelňáky, zelníky nebo zeláky… to jsou jedny z nejčastějších názvů pro zelné placky. Připravují se na mnoho způsobů - mohou být z čerstvého i kysaného zelí, pečené či smažené, kynuté či doplněné bramborami nebo uzeným. Ty šumavské se pečou v troubě a jsou vynikající křupavou pochoutkou k pivu či k vínu nebo i jen tak na večeři.
Zdravá zelná pochoutka z jižních Čech
Při zmínce o zelných plackách si každý představí něco jiného. Pokud se ale o nich zmíníte na Šumavě nebo v jižních Čechách, naservírují vám vynikající křehké placičky, které nejsou nijak nasáklé tukem, ale krásně křupavé, vláčné a s jemnou chutí po kysaném zelí. Jde i vynikající chuťovku, když vás pro změnu honí mlsná na něco slaného. Hodí se jako křupání k večernímu posezení u televize, jako svačinka na výlet, ale i jako rychlá večeře ve všední den, když máte málo času. Jejich příprava je totiž jednoduchá a navíc máte jistotu, že si pochutnáváte poměrně zdravě.
Mohlo by vás zajímat
Placky jako možnost, jak využít zelí
Zelňáky jsou výbornou možností, jak využít zásobu kysaného zelí. To bylo za starých časů oblíbenou zimní surovinou využívanou při vaření. Zásobu kysaného zelí si nakládali v každé chalupě jako zdroj vitaminu C a dalších živin na zimní období. Zelí se tehdy nedělalo jen jako příloha k huse, ale přidávalo se i do mnoha dalších pokrmů.
Dělala se z něj polévka zelňačka, na Moravě bílá kapustnica, kombinovalo se s bramborami do lepenice nebo se podávalo třeba s bramborovými knedlíky či s haluškami. Udělat z něj placky bylo jednou z nejjednodušších a nejlevnějších možností, jak zelí zpracovat do nějakého jídla. Placky na různé způsoby byly ostatně za starých časů oblíbenou součástí jídelníčku našich předků, není tedy divu, že se dělaly i ty zelné.
Mohlo by vás zajímat
Rychlé šumavské zelňáky
Základem dobrých zelných placek je kvalitní kysané zelí. Pokud máte naložené domácí, je to ideální. Klidně ale můžete použít i to z obchodu. Zelné placky mnoho lidí připravuje smažené, kdy se zelí jen přidá do těsta na bramboráky. I když jsou vynikající, žádná dietka to rozhodně není. Šumavské zelňáky jsou rozhodně zdravější, neboť se jen pečou v troubě, případně nasucho na pánvi. Když jsou jen se zelím, nadchnou i vegetariány.
Pokud by vám ale takové přišly příliš obyčejné, můžete si do nich přidat škvarky, které plackám dodají na křupavosti. Na zadělání těsta pak použijte nejlépe sádlo, jež chuť zelí a celých placek pozvedne k dokonalosti. Hotové placičky můžete nakonec posypat kmínem, mletou paprikou (výborná je třeba uzená) nebo jen hrubozrnnou solí. Vynikající jednoduché placky z kysaného zelí si můžete připravit třeba podle našeho video receptu:
Náš tip: Pokud máte víc času, můžete si upéct netradiční zelníky z kynutého těsta s náplní z čerstvého zelí podle staročeské kuchařky. Budete na ně potřebovat: 500 g mouky, 20 g droždí, 1 vejce, 1 lžičku soli, vlažné mléko podle potřeby, 3 lžíce rozpuštěného másla, 500 g hlávkového zelí, sůl, pepř, cukr podle chuti, máslo na dušení zelí a 1 lžíci sladké smetany.
Postup: Z mouky, kvasnic, vejce, soli a vlažného mléka zadělejte těsto. Přidejte k němu máslo, vypracujte a nechte přikryté kynout.
Zelí očistěte, omyjte a nakrájejte na nudličky. Dejte je do hrnce, podlijte trochou vody a poduste. Pak sceďte, nasekejte najemno a ještě poduste v hrnci na másle. Přidejte cukr podle chuti, smetanu a pepř. Vařte do zhoustnutí a nechte vychladnout. Vykynuté těsto vyválejte na plát silný asi 1 cm. Vykrojte z něj kolečka, na polovinu z nich dejte trochu zelné nádivky, zakryjte druhým kolečkem a okraje spojte a přimáčkněte k sobě. Zelníky dejte na plech vymazaný sádlem a ještě nechte kynout. Potřete je sádlem a pečte v předehřáté troubě dozlatova.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Exotické ovoce od A do Z, díl III.: Kde si vychutnat nejlepší fíky a co je největší plod na světě?
Jahody už vám nestačí a chcete ochutnat také něco… Číst více
Co připravit dětem do školy, aby si na svačině pochutnaly, nevyhodily ji a nebyly to jen prázdné kalorie
Se začátkem září nastává pro rodiče období chystání školních svačin. Někteří rodiče tuto záležitost řeší penězi, aby si děti koupily, co chtějí.… Číst více
Naučte se pravé italské rizoto: Poznejte tři hlavní zásady přípravy krémové dobroty
Pro ty, kteří jsou odchováni školními jídelnami,… Číst více
Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!
Pitný režim se zvlášt v horkých letních dnech… Číst více
Holka u plotny radí: Tuniský slaný vaječný koláč tajine voní sýrem a kořením a snadno se připravuje
Máte rádi zapečené brambory, ale někdy vám… Číst více
Den obložených housek
Obložená houska je ideální svačina. Rychlá příprava, snadné skladování a ani to není kdovíjak drahé. Stačí rozkrojit oblíbené pečivo, namazat máslem… Číst více
Hurá zpátky do školy! Inspirujte se svačinami, které děti zaujmou a neskončí na dně aktovky
Svačina je velice důležitá část jídelníčku, která by neměla být opomíjena a vynechána. Díky svačině nejsou děti během dne unavené a lépe se soustředí… Číst více
Vánoční přípitek ve velkém stylu: Namíchejte si citrusovou Mimosu nebo slavný italský broskvový koktejl Bellini
V okamžiku, kdy zasedneme ke štědrovečerní večeři… Číst více
Zázrak jménem jackfruit: Plody exotického chlebovníku snadno upravíte jako maso. Poradíme, jak na to!
Nejen sójové maso či tempeh se dají použít jako… Číst více
Svačina pro malé nezbedy: Specialistka Margit Slimáková radí, jak ji doma nachystat levně a pestře
Domácí svačina je to nejlepší, co našim malým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Rady a tipy na ty nejchutnější šunkofleky. Co do nich dát a jak je uvařit nejlépe
Ze starých rohlíků uděláte skvělou pizzu: Připravit můžete i sladkou klasiku nebo zobání k televizi
Jak si vyrobit ovocnou šumivou bombu, která vytvoří z každého nápoje originální drink
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 6 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 20 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Přečtěte si Zobrazit více
Kysané zelí patří mezi české superpotraviny. Na podzim vás ochrání před virózami i bacily!
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře