Holka u plotny radí: Z jednoho těsta uděláte 6 druhů cukroví od čoko koleček po ořechové dortíčky. Necelé kilo vyjde na 150 Kč
21. 11. 2022 Vaření
Chcete si letos usnadnit práci? Na 6 chuťově rozdílných druhů cukroví vám bude stačit jedno těsto. Vyzkoušela jsem za vás, že jen díky drobným úpravám v surovinách lze z jednoho těsta upéct několik plnohodnotných a chuťově i vzhledově různých druhů. A nikdo to nepozná!
Cukroví z jednoho těsta
Je to obecně známá věc, že z klasického lineckého těsta se dají vykrojit různé tvary a tím udělat jakoby jiné cukroví. Ale tento postup lze ještě vylepšit, když těsto při přípravě trochu upravíme a pak rozdělíme na 5 nebo více dílů a každý z nich jinak ochutíme. Ochucení by mělo být natolik výrazné, že po upečení budou jednotlivé druhy cukroví chutnat skutečně jinak. Tak, aby bylo možné z jednoho těsta udělat čokoládová kolečka, ořechové dortíčky, slepovaná srdíčka, košíčky s krémem nebo kokosové cukroví a další druhy.
Přesně o to jsem se pokusila minulý týden a rovnou můžu prozradit, že pokus vyšel. Cukroví u nás doma slavilo velké úspěchy. Pokud si budete chtít práci ještě více usnadnit, můžete dokonce udělat jen jeden krém, který také pak různě dochutíte. O luxusním krému z másla a vajíček jsem psala loni a přesný recept najdete v odkazu níže. Za sebe můžu krém jedině doproučit, dělávám jej léta, chutná skvěle, dlouho vydrží a dá se ochutit skoro až na neomezeně možností. Recept najdete zde:
Mohlo by vás zajímat
Univerzální těsto na cukroví
Šest druhů cukroví
- Linecké cukroví slepuji domácí marmeládou, použila jsem borůvkovou. Na závěr se linecká srdíčka mohou ještě pocukrovat.
- Do košíčků jsem připravila následující krém: 1 vejce a 100 g moučkového cukru jsem šlehala nad párou do zhoustnutí. Přesný popis najdete zde. Hotový vychladlý krém jsem prošlehala se 100 g změklého másla. Část krému jsem použila do košíčků, zbylou část jsem ochutila lžící uvařené kávy a vznikl mi tak kávový krém, kterým jsem naplnila kávová kolečka.
- Kávová kolečka jsem naplnila krémem a poté ještě dozdobila kávovou polevou umíchanou ze 2 lžic moučkového cukru, 2 lžic horké vody a 1 lžičky instantní kávy. Na polevu můžete ještě nastrouhat čokoládu.
- Čokoládové dortíčky můžete slepit Nutellou nebo Nugetou, já jsem udělala čokoládovou ganache podle tohoto receptu. Poté jsem kolečka ještě dozdobila cákanci čokolády.
- Na citronové vějířky jsem nanesla citronovou polevu ze 2 lžic moučkového cukru, 1 lžíce horké vody a lžičky citronové šťávy. Do ještě vhlké polevy na vějířcích jsem nasypala strouhaný kokos.
- Ořechové dortíčky jsem naplnila směsí připravenou z mletých ořechů, másla a cukru (lze přidat i rum). Dělala jsem to od oka, ale odhadem stačí na toto množství lžice cukru, lžíce mletých ořechů a trochu másla. Slepené dortíčky jsem polévala čokoládou a zdobila půlkami ořechů.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak upéct večerní pusinky? Vtip je v jedné přísadě a netradičním postupu!
Holka u plotny radí: Jak na levné a výborné cukroví z vepřových škvarečků? S rybízovým džemem chutná fantasticky
Holka u plotny radí: Jak na božský krém do cukroví? Stačí jen tři ingredience!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 27 minutami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 12 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Čokoládová poleva ganache: Naučte se ji dělat jako profík a vaše dorty budou luxusní!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů