Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brokolicová polévka s voňavou zeleninou a aromatickým sýrem překvapí skvělou chutí a krémovou konzistencí
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Je zima a potřebujete se zahřát? Pomůže výborná brokolicová polévka. Zjistěte, jak ji připravit, aby byla chuťově lahodná a v konzistenci příjemně krémová, zkrátka taková, že si ji zamilují malí i velcí.

Co byste měli vědět o brokolici

Brokolice je velmi zdravá zelenina, původně pochází ze Středomoří. Když se dobře upraví, tak i výborně chutná. Je bohatým zdrojem vitamínů C a K, obsahuje i vitamíny A, E a vitamíny skupiny B. Je zásobárnou bílkovin. V tom vyniká oproti ostatním druhům zeleniny. Z minerálních látek obsahuje draslík, mangan, fosfor, železo a nechybí v ní antioxidanty. Když budete kupovat brokolici, měla by mít svěže zelenou barvu.

Po nákupu je ji třeba uskladnit v lednici. V čerstvém stavu dlouho nevydrží, snadno se zkazí, proto je důležité ji rychle zpracovat (zhruba do tří dnů). Jestliže víte, že ji nespotřebujete celou, kus oblanšírujte (prudce uvaříte a prudce zchladíte)  a zamrazte. Pak ji můžete použít, kdykoliv budete potřebovat.

Co patří do brokolicové polévky

Základem brokolicové polévky bývá vývar, ideálně zeleninový, může být i kuřecí nebo hovězí. Obvykle by neměla chybět ani osmažená cibulka, kořenová zelenina, alespoň mrkev, často se přidává na zahuštění brambora. O chuť se často postarají, kromě vývaru, i česnek a často i aromatický sýr. Někdo používá do polévky mléko nebo smetanu, někdo nechává rozpustit smetanový sýr.

Jak připravit brokolicovou polévku

Polévka se hodí k obědu i k večeři a díky sýru i příjemně zasytí. Na přípravu polévky budete potřebovat: 1 velkou brokolici, 1 velkou cibuli, 2 mrkve, ¼ menšího celeru, 4 brambory, 2 lžíce másla, 3 stroužky česneku, 1,5 l vývaru, česnek (prolisovaný) 3 stroužky, 1 smetanu na vaření, 100 g parmazánu nebo čedaru, pepř a sůl dle chuti.

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Očistěte a nakrájejte na kostičky brambory, celer a mrkev. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli, mrkev a celer. Opečte je na mírném plameni, přidejte pepř a stále míchejte. Oloupejte česnek, a prolisujte ho. Přilijte vývar, přidejte brambory a přiveďte polévku k varu. Vařte, dokud brambory nezměknou. Brokolici nakrájejte a přidejte ji do hrnce. Osolte a vařte bez pokličky, dokud nebude brokolice uvařená. Stačí asi pět minut. Poté přidejte prolisovaný česnek. Sýr nastrouhejte a nasypte ho do polévky. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí.

Pokud chcete, aby polévka byla krémová, rozmixujte vše (až na pár růžiček na ozdobu na talíři) mixérem dohladka. Nakonec vmíchejte smetanu, a polévku prohřejte.

Náš tip: Připravte si brokolicovou polévku podle tohoto videonávodu:

S čím podávat brokolicovou polévku

Do polévky můžete přisypat třeba krutony, jejich příprava je snadná a polévka tak bude sytější a poslouží třeba i jako takzvaná přesnídávková. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Bránice

Bránice je hladká, příčně pruhovaná svalovina, která odděluje orgány savců od hrudi a břicha. Vepřová bránice je část pobřišnice, v podstatě je to… Číst více

Droby

Droby

Droby jsou vnitřní orgány, které jsou vedlejším produktem při jatečném zpracování zvířat. Patří k nim srdce, ledviny, játra, plíce, slezina, střeva… Číst více

Jazyk

Jazyk

Vepřový a hovězí jazyk patří do skupiny drobů. Oba mají maso s minimem tuku. Tvoří je jemná svalovina. Z hlediska výživy mají vyšší obsah železa,… Číst více

Jikry

Jikry

Jikry jsou samičí pohlavní buňky, vajíčka ryb. Mořské ryby produkují plovoucí jikry, sladkovodní je kladou na dno nebo na nějaký substrát. Jikry… Číst více

Ledvinky

Ledvinky

Ledvinky jsou pokrm z uvařených ledvin jatečných zvířat. Už od pravěku jim byla přisuzována velká síla, dnes se říká nutriční hodnota. Pro někoho… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více