Univerzální rebarborová omáčka: Vanilka skvěle doplní sladkokyselou pikantní chuť. Ozvláštní nejen grilované maso nebo sýr, ale i zmrzlinu
9. 5. 2023 Vaření
Krátká sezóna rebarbory je v květnu v plném proudu a všichni milovníci její kyselé chuti by ji měli využít na maximum. Univerzální rebarborová omáčka se dá použít k jakémukoli masu, sýrům i dezertům a sladkým hlavním pokrmům. Udělat si ji můžete i do zásoby a vychutnat si tak rebarboru po celý rok.
Je rebarbora ovoce nebo zelenina?
Rebarbora neboli reveň kadeřavá se i přes svou kyselou a lehce nasládlou chuť typickou spíše pro ovoce řadí z botanického hlediska mezi zeleninu. Konzumují se z ní řapíky listů, a to pouze tepelně zpracované a přibližně do poloviny června.
Podle portálu nzip.cz, jehož provozovatelem je Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, od poloviny června prudce roste obsah kyseliny šťavelové, která je ve vyšší koncentraci toxická a zejména lidem s ledvinovými problémy a dětem může způsobit vážné zdravotní komplikace. V hlavní sezóně rebarbory, která trvá zhruba od poloviny dubna do poloviny června, se však při střídmé konzumaci žádných následků obávat nemusíte.
Řapíky rebarbory mohou být podle odrůdy červené nebo zelené, ty červené jsou však oblíbenější pro svou jemnější chuť a nižší obsah kyseliny šťavelové.
Mohlo by vás zajímat
Vlákna řapíků musí pryč
Řapíky rebarbory je třeba kromě důkladného očištění od zbytků hlíny zbavit také tuhých vláken, která do pokrmů nepatří a mohla by zkazit celkový dojem. Vlákna se dají jednoduše sloupnout podobně jako při práci s řapíkatým celerem. Loupat celé řapíky se před použitím nemusí.
K čemu se hodí rebarborová omáčka?
Omáčka z rebarbory je skvělým doplňkem k hovězímu, vepřovému, drůbežímu masu, rybám i zvěřině, grilovanému hermelínu i jiným sýrům, dezertům, přimíchat ji můžete do ovesné kaše nebo použít místo džemu do dortů a koláčů. Podávat se dá také k tvarohovým knedlíkům nebo nokům, zmrzlině či namazaná na tousty. Univerzální rebarborovou omáčku lze také dochutit různými ingrediencemi, jako jsou chilli, skořice, hřebíček, cibulový prášek, různé bylinky, sušené ovoce i čerstvá citrusová šťáva.
Mohlo by vás zajímat
Recept na univerzální rebarborovou omáčku
Na základní univerzální omáčku z rebarbory sladkokyselé a lehce pikantní chuti, která se hodí ke slaným i sladkým jídlům, potřebujete pouze červené řapíky rebarbory, cukr krupici, sůl, vanilkový lusk a trochu vody. Vanilkový lusk se dá nahradit sušenou mletou vanilkou, extraktem nebo jednoduše místo části klasického cukru přidat vanilkový.
Na 4 šálky očištěné, vláken zbavené rebarbory nakrájené na menší kousky budete potřebovat ¾ hrnku cukru krupice, ½ lžičky soli, 1 vanilkový lusk nebo 1 lžičku vanilkového extraktu a ½ hrnku vody. Jak na to?
Rebarboru dejte do hrnce společně s cukrem, solí a vodou a pozvolna přiveďte za občasného míchání k varu. Při nízké teplotě vařte asi 10–15 minut, dokud rebarbora úplně nezměkne a nezačne se rozpadat. Ke konci přidejte vnitřek vanilkového lusku, který získáte tak, že rozpůlíte lusk podélně a semínka seškrábnete špičkou nože. Povařte už jen asi 1 minutu a podle požadované konzistence případně rozmixujte tyčovým mixérem. Nebo nechte v omáčce vyniknout kousky rebarbory a rozmixujte pouze část směsi.
Mohlo by vás zajímat
Jak skladovat rebarborovou omáčku?
Rebarborová omáčka se dá ještě za horka plnit do sterilizovaných sklenic, které uzavřete víčkem a necháte vychladnout dnem vzhůru, nebo zavařit 20–30 minut při 90 °C. Pečlivě zavařená omáčka z rebarbory bez problémů vydrží na tmavém chladném místě až do další sezóny. Můžete ji také zmrazit po jednotlivých porcích.
Tip pro děti: Sušenkový rebarborový dortík s jahodovou polevou
Zdroje informací:
NZIP.cz: Rebarbora
Grumpyshoneybunch.com: Mom's Rhubarb sauce
HeartbeetKitchen.com: Perfectly Sweet & Tart Rhubarb Sauce
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak udělat nejlepší bramborák. Oblíbené bramborové placky s vůní česneku a majoránky
Základem jsou brambory Základem bramboráku jsou vždy strouhané brambory, česnek, sůl a majoránka. Brambory před strouháním oloupeme. Nastrouháme je… Číst více
Česnek - nepostradatelný pomocník v kuchyni s bohatou historií
Česnek pochází ze střední Asie, odkud se postupně rozšířil do oblasti Středomoří. Historie česneku je hodně dlouhá. Za lék byl uznáván už ve… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Dokonalé topinky: Poradíme, jak na to, aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé!
Kdo by neměl rád topinky? Báječné jsou jako… Číst více
Rychlé snídaně nejen pro školáky: Ovocné lívance, zdravé kaše i vajíčkové muffiny připravíte raz dva!
Kvalitní snídaně je základem úspěšného dne. Ne… Číst více
Jak otevřít kokos. S tímto návodem to zvládne hravě každý
Otevřít kokos se může zdát na první pohled jako komplikovaná záležitost. Když však víme jak postupovat, poradíme si hravě i s tvrdou skořápkou kokosu… Číst více
Nejoblíbenější sladké a slané bramborové placky. Jak je nejlépe upéct z vařených nebo syrových brambor
Bramborové placky Brambory vaříme velmi často, proto se běžně stává, že nám od oběda nějaké zůstanou do dalšího dne. A jak je co nejlépe využít?… Číst více
Trochu jiný bramborák - bez majoránky, zato často se sýrem. Vyzkoušejte bulharský patatnik
Bulharská varianta bramboráku patatnik spíš než… Číst více
Jak připravit ty nejlepší bramboráky? Vyzkoušejte tři jednoduché rady a vaše bramboráky budou ještě lepší
Bramboráky připravujeme především z nastrouhaných brambor, malého množství mouky a vajec. Patří do nich utřený česnek, který je krásně provoní.… Číst více
Bramborové těsto stáním řídne, proto ho zpracujeme co nejdříve. Poradíme, jak těsto snadno uchovat
Přesto nejsme v případě přebytku těsta zcela bezmocní. Máme některé možnosti, jak s těstem naložit, abychom zbytečně neplýtvali potravinami. … Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Rýžový koláč s kuřetem si zamilujete: Chutná božsky a ze zbytků z lednice a spíže ho zvládne připravit i kuchařský amatér
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 9 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Přečtěte si Zobrazit více
Univerzální těsto na sladké i slané pochoutky. Je vhodné pro začátečníky i pro přípravu rychlého pohoštění
Rebarborový kompot: Jak jej připravit a dochutit, aby byl dokonalý? Pomůže hřebíček i citronová kůra
Rebarbora, jak ji neznáte: Slané recepty ze sezónní dobroty určitě zkuste!