Staročeské škubánky s dokřupava osmaženou cibulkou a slaninou: Tajemství receptu je v mouce, která se pouze propaří pod pokličkou
1. 6. 2023 Vaření
Staročeské škubánky jsou přílohou, na jejíž přípravu stačí pouhé tři suroviny. Můžeme si je však dopřát ve sladké či slané verzi i jako hlavní jídlo, stejně jako naši předkové. Škubánky se smaženou cibulkou a slaninou chutnají skvěle a zvládne je i úplný začátečník.
Na škubánky naši předkové nedali dopustit
Škubánky jsou jedním z tradičních pokrmů české kuchyně. Skromné jídlo z brambor, mouky a soli je známé hlavně ve sladké verzi jako škubánky s mákem. V období, kdy byla nouze, bylo ale toto jídlo připravováno jen samotné, bez dalších chutí navíc. A pokud škubánková hmota zbyla, připravovala se druhý den na sádle v podobě bramborových placek. Skvěle chutnají ale i opečené na másle.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na slané škubánky?
Na škubánky ve slané verzi jsou třeba brambory, ideálně varného typu C, které mají dostatek škrobu. Dále polohrubá mouka (někdy se používá i hrubá) a sůl. S bramborami nejen v této podobě báječně ladí smažená cibulka, vyškvařená slanina a také sýr. Hodí se třeba obyčejný eidam, ale i gouda, niva a dokonce i ovčí sýr.
Příprava bramborových škubánků
Připravit škubánky není žádná věda, když víte, jak na to. Stačí oškrábat brambory, omýt je, nakrájet na kousky a uvařit v mírně osolené vodě do poloměkka. Vodu slijte pouze z části. Brambory by měly zůstat asi ze třetiny ponořené. Zasypte je moukou, lehce promíchejte a druhou stranou vařečky do brambor párkrát šťouchněte. Hrnec přiklopte pokličkou a nechte brambory asi čtvrt hodiny propařit. Nakonec vymíchejte hladké škubánkové těsto a lžicí namočenou v rozpuštěném sádle vykrajujte škubánky.
Říká se, že sůl je nad zlato a klasická česká filmová pohádka s Janem Werichem, Vlastou Burianem a Milenou Dvorskou je toho známým důkazem. Bez soli se vaří těžko a ne zrovna chutně. Vždyť právě…
Recept na škubánky se smaženou cibulkou a slaninou
Na slané škubánky pro 4 osoby budete potřebovat 600 g brambor, 150 g polohrubé mouky, sůl, 2 cibule, 100 g slaniny, 100-150 g sýra (podle druhu a intenzity chuti) a rozpuštěné sádlo.
Jak na to? Připravte si hrnec vroucí mírně osolené vody. Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte do poloměkka. Vodu slijte jen tak, aby v hrnci zůstaly brambory přibližně z 1/3 ponořené. Zbylou vodu nevylévejte, může se hodit na doladění konzistence.
Brambory rozmačkejte a opačnou stranou vařečky do nich udělejte důlky. Zasypte moukou, hrnec zakryjte a nechte mouku asi 15 minut propařit.
Cibuli nakrájejte na kolečka nebo proužky, slaninu na kostičky. Pánvičku nechte rozpálit a nechte na ní slaninu do doby než začne pouštět tuk. Přidejte cibuli a se slaninou ji opékejte dozlatova a křupava.
Brambory míchejte dohladka tak dlouho, až se nebude těsto přichytávat na vařečku. Pokud bude potřeba, můžete přidat trochu odložené vody. Lžíci namočte do sádla, vykrajujte škubánky a dávejte je rovnou na talíř. Posypte sýrem, cibulkou a slaninou.
Škubánky se dají připravit i z pohanky
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Originální mlsání ve formě sýrových chipsů si zamilujete. Jak na ně? Mrkněte na videonávod
Ať už jste dostali na něco chuť, nebo očekáváte návštěvu a nemáte jim co nabídnout, sýrové chipsy jsou rychlou a chutnou pochutinou, která okouzlí… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
6 tipů na snadné a rychlé obědy do krabičky: Skvělé slané muffiny i výtečné saláty ze zbytků
Jak vyškvařit křupavou slaninu. A jak na to, aby se při škvaření příliš nekroutila
Slané chuťovky se škvarky: Křupavé škvarkové tyčinky nebo babiččiny škvarkové placičky jsou křehké a chutnají skvěle
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 12 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32