Smažené krucánky podle Josefa Maršálka: Sladkou, krásně křupavou a nadýchanou pochoutku vonící vanilkou zvládnou i děti
4. 6. 2023 Vaření
V posledním díle pořadu Buchty po ránu vytáhl Josef Maršálek z rukávu trumfy, jimiž se na rodinných akcích zavděčí dětem i dospělým. Třeba sladké vanilkové krucánky jsou pochutinou, která zachutná každému. Jsou smažené, a navíc je připravíte doslova vmžiku.
Dokonalá sladkost pro děti
Den dětí je sice už za námi, pokud jste jej ale ještě v týdnu nestihli se svými potomky oslavit, můžete uspořádat menší párty o víkendu. Dětským zmlsaným jazýčkům bývá mnohdy těžké se zavděčit. Jestli nevíte, co připravit, můžete se inspirovat právě recepty Josefa Maršálka z nedělního dílu pořadu Buchty po ránu. Jeho snadné krucánky budou děti milovat. Navíc jsou tak dobré, že je budou z talířku potajmu ukrádat i dospěláci.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jednoduché těsto využijete i na závin
Krucánky jsou vlastně takovou verzí pečiva známého jako boží milosti, které se připravuje o Velikonocích nebo o masopustu. Jde o jednoduchou sladkost z obyčejného univerzálního neslaného a nesladkého těsta, které se upravuje smažením. Podle Josefa Maršálka je navíc takové těsto vhodné třeba na tažený závin. K přípravě samotného těsta můžete rovnou děti i přizvat, určitě se u toho zabaví. Jen do smažení se už raději pusťte sami.
Budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 40 g kukuřičného škrobu, 10 g moučkového cukru, 1 vejce velikosti M, 1 g soli, 1 g jedlé sody, 25 g oleje, 100 ml suchého bílého vína (můžete jej nahradit obyčejnou vodou), citronová kůra z 1 citronu, olej na smažení, moučkový cukr s vanilkou na obalení.
- Nejprve si odvažte mouku, přidejte kukuřičný škrob, jedlou sodu, cukr a sůl a vše zamíchejte. Přistrouhejte citronovou kůru. Pak přilijte víno nebo vodu, olej a vajíčko.
- Z ingrediencí vypracujte hladké a nelepivé těsto buď v robotu s hákem (to trvá asi minutu) nebo rukou. Z těsta pak na vále vypracujte bochánek, který zabalte do fólie a uložte na 30 minut do lednice.
- Odleželé těsto pak na pomoučeném vále vyválejte dotenka. Pak je nakrájejte rádýlkem na proužky o rozměrech cca 12x3 cm. Doprostřed každého proužku udělejte zářez. Pak vždy konec těsta protáhněte zářezem uprostřed, klidně i vícekrát, aby vznikly zakroucené tvary.
- Mezitím se rozehřejte olej na 170 °C. Krucánky vkládejte do rozpáleného oleje a smažte z obou stran dozlatova.
- Hotové krucánky nechte vychladnout na ubrousku, aby se do něj nasákl tuk. Pak je obalte v moučkovém cukru, do něhož přimícháte zrníčka z vanilkového lusku. Vynikající budou i krucánky obalené ve skořicovém cukru.
Náš tip: Originální boží milosti si můžete připravit podle následujícího videoreceptu.
Přípravu vanilkových kručinek si můžete připomenout v naší fotogalerii:
Fotogalerie - Smažené vanilkové krucánky podle Josefa Maršálka. Jsou krásně křupavé a jejich přípravu zvládnou i děti
Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Záviny z taženého těsta bývaly a jsou chloubou mnohých babiček a maminek. S našimi radami je zvládnete i vy
Řízek není jen plátek obalovaného masa. Víte, co vše se dá usmažit v trojobalu?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 14 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Tipy na skvělé občerstvení na dětskou oslavu: Vyzkoušejte oblíbené chuťovky, které zaručí dokonalou dětskou párty
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník