Záviny z taženého těsta bývaly a jsou chloubou mnohých babiček a maminek. S našimi radami je zvládnete i vy
Jak vyplývá už z názvu, jde o velmi pružné těsto, které můžeme natahovat do délky i šířky.
Z taženého těsta tvoříme záviny sladké i slané, protože má neutrální chuť. Jeho příprava je zcela opačná, než u křehkého těsta. Křehké těsto pracuje se studeným tukem, studenou tekutinou, hněte se jen nezbytně nutnou dobu a uchovává v chladnu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit dokonalé tažené těsto
Tažené těsto není složité, ale má své zákonitosti, které musíme dodržet, aby se podařilo. Všechny ingredience (kromě vody) musí mít pokojovou teplotu.
- Na jednu nohavici závinu potřebujeme: 150 g hladké mouky s vyšším obsahem lepku (pizza mouka nebo alespoň „dvounulka“), 1 žloutek, 20 g chuťově neutrálního oleje (asi 2 lžíce) nebo rozehřátého másla, špetku soli, 60–70 ml teplé (ne horké) vody (část vody můžeme nahradit lžící octa, který pomůže aktivaci lepku v mouce), olej na potření mísy a těsta
- Mouku prosijeme do mísy, aby se provzdušnila. Do středu uděláme důlek.
- Žloutek rozmícháme s olejem, polovinou vody a solí a vlijeme do důlku.
- Smícháme s okolní moukou, vyklopíme vše na vál a pomoučenýma rukama hněteme, postupně doléváme vodu.
- Těsto hněteme alespoň 10 minut, aby bylo hladké a nelepilo se.
- Práci nám usnadní elektrický hnětač.
- Z těsta vytvoříme hladkou kouli, potřeme olejem a olejem potřeme i mísu, do níž pak kouli z těsta vložíme.
- Zakryjeme fólií a necháme v pokojové teplotě půl hodiny zrát.
Tip: Tažené těsto lze připravit i ze špaldové mouky, jen bude potřebovat více vody (100–120 ml) a delší dobu zrání.
Jak těsto rozválet a natáhnout
- Na vál rozprostřeme velkou utěrku (při větším množství těsta např. bavlněný ubrus) a lehce pomoučníme.
- Těsto vytáhneme nejdříve v rukách.
- Pak válečkem vyválíme do tvaru obdélníka.
- Těsto vezmeme za okraje a opatrně vytahujeme do délky i šířky.
- Pod těsto vsuneme hřbety rukou a postupně vytahujeme tak, aby plát byl pravidelně vytažený a co nejtenčí. Měli bychom přes něj vidět vzor na utěrce.
- Silnější okraje odkrojíme. Můžeme je usmažit v oleji a pak pocukrovat nebo osolit.
- Před plněním závinu těsto kropíme tukem. Zavineme pomocí utěrky, na které je rozprostřené, protože by se jinak potrhalo.
Velmi pěkně a názorně je vidět příprava taženého závinu v tomto videoreceptu:
Věříme, že s našimi radami se i pro vás stane tažené těsto vaším majstrštykem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 12 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 13 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Smažené krucánky podle Josefa Maršálka: Sladkou, krásně křupavou a nadýchanou pochoutku vonící vanilkou zvládnou i děti
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Komentáře