Křehké kedlubny: Modré odrůdy dřevnatí mnohem méně, vypěstovat je můžete i na balkoně, jen je třeba je dobře zalévat a hnojit
9. 6. 2023 Zahrada
Kedlubny patří mezi oblíbenou zeleninu, pěstovanou na našich zahrádkách Jak postupovat při pěstování, aby kedlubny byly křupavé a chuťově co nejlepší? Nemáte-li k dispozici zahradu, nevadí. Zkuste i balkon, jen nezapomínejte na zálivku, neboť rostliny v truhlíkách jsou na vás stoprocentně závislé.
Zelenina na celou sezónu
Kedlubny rostou poměrně rychle, využít se dají pět až devět týdnů od vysazení. Některými odrůdami můžeme začít svou zahrádkářskou sezónu a jiné vám poslouží i v průběhu léta. Stačí vhodně nakombinovat odrůdy a sklízet a konzumovat pak můžete celou sezónu.
Je pravda, že některé odrůdy jsou přirozeně více křupavé než jiné. To platí zejména u zelenavých kedluben vypěstovaných na začátku jara, které bývají křehké a mají jemnou chuť. Z kedluben se obvykle sklízejí hlízy, které pro konzumaci loupeme, ovšem jíst se dají i listy, které obsahují velké množství prospěšných látek. Kedlubny sklízíme, když jsou plně vyvinuté, ale ještě ne příliš staré. Když kedlubny přerostou, ztrácí svou křupavost. Nejlahodnější jsou samozřejmě hned po utrhnutí ze záhonku, vyvarujeme se tak ovadnutí.
Mohlo by vás zajímat
Správné stanoviště a zálivka zamezí dřevnatění
Košťálová zelenina obecně preferuje dobře vyhnojené slunečné stanoviště. Vyžaduje půdu s vysokým obsahem humusu a živin. Vyhnojit se dá hnojem či kompostem z vaší zahrady. Sazenice seženeme na tržnici či v zahradnictví, lze zvolit i přímý výsev, kdy do jamky o 2,5 cm hloubky dáme 2 semínka, a pokud se obě ujmou, necháme tu silnější. Případně se dá vysévat i v řádku, ale pak záleží na tom, kolik vzejde rostlinek. Ty poté přesazujeme na finální stanoviště tak, aby rostlina měla dostatek místa. Sadbu si také můžeme sami předpěstovat, což je výhodně zejména zjara.
Nárok na zálivku je poměrně velký, ovšem nerovnoměrný během celé vegetace, nejvyšší nároky pak během tvoření hlavní listové části, tj. v polovině vegetace. Kedlubnám vyhovují spíše nižší teploty a více srážek než naopak. Jsou citlivější na střídání vlhkých a suchých období, která mohou vést k praskání hlíz. Horké počasí také přispívá k dřevnatění. Méně náchylné k dřevnatění a praskání jsou obecně modré odrůdy, bývají však zároveň asi o dva týdny pozdější než ty bílé.
Nechcete vysévat a čekat, dejte sazenice
Sazenice dáváme do dobře přichystané půdy, která musí být dostatečně vlhká. Udělejte malý důlek, umístěte do něj sazenici a jemně ji přihrňte. Zahrňte tak, aby byl vidět krček kedlubny. Zde je dobré držet pravidlo, že sazenice bude umístěna stejně hluboko jako v nádobě na předpěstování. Kedlubny vysazujte do sponu cca 25-30 centimetrů. Nemusíte se však zaměřit jen na jednodruhový záhonek kedluben. Kedlubnám se dobře daří ve smíšených kulturách. Doporučovanou kombinací je např. celer, fazolky, špenát, pórek či hrách, tedy zelenina, která má ráda také velkou vlhkost půdy.
Tip na záhonek – vysadíme během května rané či polorané kedlubny v cca 60 cm řadách, mezi ně poté dosadíme v druhé půlce května celery. Ten se bude moci po sklizni kedluben plně rozrůst. Nebo mezi takové řádky kedluben můžeme během května vysévat keříčkové fazolky.
Jak pěstovat kedlubny na balkoně a čemu se raději vyhnout
Nedáváme kedlubny po jiných košťálovinách, aby se nešířili škůdci a choroby. U kedluben je to třeba dobře známá nádorovitost košťálovin, kterou způsobuje houba napadající kořeny, jejíž spory vydrží v půdě i více jak tři roky. Je nezbytné zvolit také správnou odrůdu pro danou lokalitu a čas, nevhodná vede k neúspěchu.
Křupavoučké kedlubny vypěstujeme i v nádobách na balkoně. Zde raději volíme rané odrůdy, např. Moravia, Kref, Korfu, Luna či modré kedlubny Ballot. Sazenici a substrát si zakoupíte v zahradnictví a můžete se pustit do práce. Ještě před výsadbou rostliny dobře zalijeme, lépe nám půjdou vyndat ze svých dočasných kelímků. Nádobu s odtokovými otvory naplníme přichystaným substrátem, kam je vhodné doplnit i nějaké hnojivo, připravíme jamky, umístíme sazeničky a lehce přihrneme. Aby se nám snadno uchytily, je třeba důkladně zalít, a to vždy po proschnutí vrchní vrstvy substrátu.
Zdroje informací:
Kniha Košťálové zeleniny, Vlček F. a kol.
Kniha Zelenina na zahrádce, Dolejší A.
Nzip.cz: Kedlubna
hnojik.cz: Kedlubny
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké houby do kuby. Ideální jsou hřiby, jde to však i bez nich
Sušené hřibovité houby Nejčastěji používáme sušené tmavší hřibovité houby. Obvykle to bývá směs, kterou jsme si sami nasbírali. Pokud máme nasušené… Číst více
Tradiční pokrmy na vánočním stole: Milujeme rybí polévku, kapra se salátem a vánočku
Stolování o vánočních svátcích je dominantou všeho dění, stůl je krásně prostřený vánočním ubrusem, doplněný svíčkou, dekorací, případně adventním… Číst více
Velikonoční nádivka podle redaktorky Hanky: Dokonale vláčná a vonící uzeným masem
Snad žádná jiná tradiční velikonoční specialita… Číst více
Velká houbová mapa 2023: Kde v září rostou hříbky, kde bedly a kam vyrazit na zdravé kozáky a křemenáče
Snad žádný jiný měsíc v roce si nespojujeme s… Číst více
Lékařka radí, co dělat při otravě houbami: Pomůže aktivní uhlí, v určitých případech ale jeďte hned do nemocnice, varuje
Pokud patříte k těm, kteří zásadně sbírají jen… Číst více
Základní symboly Velikonoc v kuchyni: Pečeme zajíčky, beránky, kuřátka a zdobíme kraslice
Proč je symbolem zajíček Zajíček byl už v pohanství symbolem štěstí a je spojován s Matkou Zemí, protože si nory a hnízda staví pod zemí. Zajíček… Číst více
Co se tradičně vaří na Štěpána? Na druhý svátek vánoční pečeme pernatou drůbež
I na druhý svátek vánoční se pokračuje v hodování. Podle tradice by se měla péct drůbež např. kachna či husa. V některých krajích se připravuje… Číst více
Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
Mazanec se na první pohled zdá být jednodušší než… Číst více
Jak připravit tradiční hubník? Kouzlete se sušenými houbami a se starším pečivem
Hubník je velmi sytým pokrmem, proto se podává jako hlavní chod, samostatně nebo s malým zeleninovým salátkem. K jeho přípravě lze použít houby nejen… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Co vysadit na jednom záhonku? Máta je skvělý parťák k bramborům, česnek chrání před plísněmi a rajčatům to vedle okurek nesvědčí
5 skromných večeří na všední dny: Zadělávaná kedlubna, nudle s mákem nebo dušená mrkev ve stylu vaření našich babiček
Kedlubny využíváme v kuchyni po celý rok. Rané jemné odrůdy jsou na jaře vítaným zdrojem vitamínů a minerálů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 3 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 6 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 8 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 10 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Ozdobte své terasy a lodžie jedlými plody. Poradíme, kde se dobře daří jahodám a co vyžadují rajčata či papriky
Holka u plotny radí: Jak využít zeleninové natě? Z kedlubnové udělejte zelí, z mrkvové pesto
10 častých chyb při pěstování kedluben: Při dobré péči bude sklizeň kvalitní