Jaké potraviny nás zchladí v horkých dnech? Skvělé jsou okurka, tvaroh i mléko, překvapí cibule a ovčí sýr
25. 6. 2023 Ostatní
Proti vysokým teplotám, s nimiž se v posledních dnech potýkáme, se můžeme bránit i vhodnou skladbou jídelníčku. Je totiž mnoho potravin, které nám v parných dnech pomohou, abychom se cítili lépe. Navíc se často jedná o suroviny, které máme běžně doma, a možná by nás ani nenapadlo, že mohou náš organismus zchladit.
Lednice není záchrana
Zapomeňte na chlazené nápoje či zmrzlinu. Opravdové ochlazení vašemu organismu přinesou potraviny, které nemusí zákonitě být z lednice nebo mrazáku. Mnoho z nich najdete ve spíži či na zahradě.
Mohlo by vás zajímat
Ovoce
Zcela nepřekvapivě se mezi nejlepší „chladiče“ řadí ovoce, především to, které obsahuje dostatečné množství vody. Například vodní meloun ji může mít podle serveru Be Bodywise až 92 procent, je naprosto ideální stejně jako koktejly z něj vytvořené. Vhodný je ovšem i banán, který sice nepatří mezi šťavnaté druhy ovoce, ale dokáže dodat okamžitou energii a také přimět tkáně ke smršťování. To má za následek větší vstřebávání vody a tím i lepší odolnost proti horku.
U citronu, pomeranče či dalších citrusových plodů zase můžeme využít množství antioxidantů, které obsahují. Ty totiž poskytují pocit ochlazení stejně jako vitamin C, který je v tomto ovoci hojně zastoupen. Dalšími druhy ovoce, které nás ve vedrech osvěží, jsou jahody, borůvky či ananas. Ten obsahuje enzym bromelain, jehož protizánětlivé vlastnosti poskytují tělu chladivý účinek.
Zelenina
Největším hitem pro tropické dny je jednoznačně salátová okurka. Dostatečný obsah vody, téměř 96 procent hmotnosti, v oblíbené součásti zeleninových salátů zaručí, že organismus dostane potřebné ochlazení. Z okurky se dá také vytvořit skvělá osvěžující limonáda. Stačí k rozmixované zelenině přidat vodu, vymačkaný citron a trochu medu a máte skvělý nápoj do horkých dnů. Vhodné je i avokádo , které obsahuje mononenasycené mastné kyseliny. Ty pomáhají odstraňovat toxiny a přebytečné teplo. Navíc je bohaté na živiny a příznivě působí na krevní tlak.
Do zeleniny vhodné pro letní dny spadá i celer. Obsahuje přibližně 95 procent vody a základní minerály, jako jsou zinek, draslík, hořčík, vápník a fosfor. Možná překvapivě se doporučuje i cibule. Má totiž ochlazující vlastnosti a pomáhá chránit před úpalem. Červená cibule obsahuje kvercetin, přírodní antialergen, který nás může ochránit například před alergií na pyl.
Tvaroh a sýry
Mléčné výrobky doporučují odborníci k ochlazování organismu dlouhodobě. Například studené mléko je podle některých expertů jedním z nejlepších nápojů v horkých dnech. Doporučují však především mléko odtučněné. Pokud jde o sýry, je lepší zvolit ovčí nebo kozí variantu. Na jídelníček tak zařaďte například stále populárnější fetu, která v salátech vystřídala dříve oblíbený balkánský sýr, nebo sýr halloumi sýr - ten můžete upravovat mnoha způsoby. Kvalitním „ochlazovačem“ je i tvaroh, který navíc vyniká antimikrobiálními a antioxidačními vlastnostmi.
Máta a pálivé pokrmy
Obsah mentolu v mátě dokáže aktivovat nervový receptor, jenž vyvolává falešný pocit, že je nám chladno. Čerstvou mátu proto přidáváme nejen do nápojů nebo ovocných salátů, ale ji můžeme konzumovat i samotnou. Místo žvýkačky tak vyzkoušejte pár lístků čerstvé bylinky a uvidíte, že vám alespoň na chvíli pomůže se zbavit myšlenek na nesnesitelné vedro. Stejně zabere i trocha pálivého jídla. To totiž dokáže přesvědčit váš organismus, že je mu až moc velké horko, a tělo se začne bránit přirozeným ochlazujícím prostředkem - pocením.
Zdroje informací:
bebodywise.com - Best Body Cooling Foods & Drinks Which Reduce Body Heat Naturally
www.cleaneatingmag.com - Cooling Foods To Eat in the Heat
rozhlas.cz - Okurka ‒ dokonalá zdravá potravina na léto
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den čedaru
Čedar je slavný anglický sýr, který může být světlý jako eidam, ale daleko častěji bývá tmavě žlutý až výrazně oranžový. Tento sýr vyniká příjemnou… Číst více
Čedar - anglický sýr, který dobyl svět: Ochutí britský cibulový koláč i mexické nachos
Může být úplně světlý jako eidam, nebo trochu… Číst více
Šílené kombinace, které chutnají fantasticky: Už jste zkusili hranolky se zmrzlinou, chipsy s čokoládou nebo donut se slaninou?
Čokoláda ochucená mátou nebo chilli papričkami je… Číst více
Fantastická brokolicová polévka s čedarem. Jak ji uvařit, aby chutnala božsky?
Brokolice není potravina, kterou by každý… Číst více
Vyzkoušeli jsme za vás: Legendární anglický jablečný koláč se sýrem čedar je úžasně křehký a chutná skvěle
Zdá se vám kombinace sladkého jablečného koláče a… Číst více
Upekli jsme chipsy ze 6 druhů sýrů a porovnali výsledky: Nejkratší dobu se peče čedar, nejdéle křupavý zůstane parmezán
Sýrové chipsy jsou vynikající pochoutkou, která… Číst více
Cuketové sliders aneb Mini burgery: Šťavnaté mleté hovězí s rozpečeným sýrem mezi plátky grilované cukety báječně dochutí i slanina
Hledáte stále nějaké nové tipy, jak naložit s… Číst více
Hit letošního léta: Big Mac salát potěší milovníky fastfoodu i dietáře. Chutná totiž jako slavný burger, ale nepřibírá se po něm
Kdo by neznal Big Mac? Obří burger je jedním z… Číst více
Který sýr je nejlepší do česnečky: Správný výběr sýra zajistí dokonalou chuť i konzistenci, vsaďte na tyhle druhy
Česnečka by se dala právem označit za jednu… Číst více
Sýrová lahůdka, která zahřeje a potěší smysly: Mac and chesse voní muškátem a chutná po čedaru s parmezánem
Sýr a těstoviny, oblíbená kombinace v mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Hrnkové ananasové řezy s tvarohovou náplní jsou úžasně vláčné a jemné díky ananasové šťávě v korpusu a náplni z tvarohu a másla
Čím spolehlivě zahnat žízeň? Čistou vodu můžete vyměnit za odtučněné mléko nebo ovocný koktejl. Pomůže i kokos
Jak připravit domácí okurkovou limonádu? Je chutná, rychlá a v létě báječně osvěží
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 1 hodinou
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 23 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Nadýchaná bublanina s drobenkou podle cukráře Josefa Maršálka. Aby bylo těsto vláčné, prospěje mu podmáslí
Falešný med z květů černého bezu: Na přípravu potřebujete kromě květů bezu jen cukr a citron
Salát z čerstvého zelí: Křupavost a křehkost zajistí rychlé spaření horkou a pak studenou vodou, pikantní chuť dodá ocet