Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koprové brambory: Levné jídlo z brambor voní anglickou slaninou a doplněné smetanovou omáčkou chutná božsky
Zdroj: Toprecepty, mika59

Milujete kopr? Koprovou omáčku nebo polévku kulajdu? Tak to vám určitě budou i chutnat kousky vařených brambor v jemné a lehce nakyslé smetanové omáčce s křupavou slaninou a aromatickým koprem.

Jak využít kopr

Kopr se v kuchyni využíval už od starověku. My ho dnes přidáváme nejen do tradiční koprové polévky a omáčky, ale také na různé úpravy ryb, na kuře, hodí se k jídlům z vajec a brambor. Výborně ladí s květákem, se zelím i třeba s okurkami. Můžeme ho uchovat v podobě koprového octu a kopr se také dá naložit do sladkokyselého nálevu, variantou je i naložení do soli. Kopr můžeme uchovat i zamražený v kostce ledu. 

Kopr můžeme doplnit o pepř, hodí se i drcený kmín. Zajímavou ingrediencí v omáčkách a polévkách s koprem je kurkuma. Variantou je i muškátový oříšek.

Pokud připravujeme kopr pro strávníky, kteří z rostlinky nejsou stejně nadšeni jako my, použijeme jen menší množství. V tomto případě stonky dáme pryč a zbytek nasekáme velmi najemno.

Z kopru můžeme připravit třeba vynikající koprové brambory a podávat je s vařeným vejcem, opečeným salámem, vařeným uzeným masem, ale i samotné. 

Na co dát pozor při přípravě koprových brambor

Když do jídla používáme kopr, přidáváme ho až nakonec, aby neztratil své aroma. Zároveň musíme počítat s tím, že i trochu nahrazuje sůl, takže pokrm dochutíme solí až po přidání kopru.

Pokud máme v pokrmu smetanu, je třeba myslet na to, že mléčné produkty se za tepla při kontaktu s kyselým prostředím dříve či později sráží. Pokud budeme kyselit koprové brambory, musíme to udělat až na samém konci vaření, po skončení procesu varu. 

Kopr

Kopr vonný nemá své jméno jen tak pro nic za nic. Tato bylinka voní opravdu omamně, což je bohužel i důvod, proč ji ne každý vyhledává. Například tradiční koprová omáčka je zdrojem rozbrojů v mnoha…

Jak připravit jednoduché koprové brambory

Na přípravu koprových brambor budete potřebovat: 5 brambor uvařených ve slupce, 80 g anglické slaniny, lžička tuku, 2 jarní cibulky, mléko nebo smetanu na vaření, 1 lžíci hladké mouky, 2 lžíce strouhaného sýru, 1 špetku kurkumy, 1 svazek čerstvého kopru, mletý pepř a sůl. Na dochucení se případně hodí ocet a špetka cukru.

Jak na to? Využijte zbylé uvařené brambory nebo je uvařte ve slupce s předstihem. Slaninu nakrájejte na kousky. Cibulky očistěte a také je nakrájejte na kousky. Na pánvičce v trošce tuku opečte slaninu a přidejte cibuli. Orestujte ji dozlatova, přisypte mouku a zalijte asi hrnkem mléka. Míchejte a vařte na mírném plameni necelou čtvrt hodinu. Přisypte sýr a pepř. 

Uvařené brambory oloupejte, nakrájejte je na větší kousky a prohřejte ve směsi. Sporák vypněte. Kopr nasekejte nadrobno a přidejte ho do pánvičky. Jídlo dochuťte solí, případně ho můžete trochu okyselit octem a jemně osladit.

Náš tip: Připravte si koprovku podle hospodských receptur podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více