Smažená cuketa v sýrovém těstíčku: Křehkým plátkům cukety dodá sýr šťavnatost a výraznější chuť, bylinky jemnou vůni
18. 7. 2023 Vaření
Přichází doba cuketová. Zelenina, která právě teď začíná dozrávat na našich zahradách, má spoustu využití. Proč ale nezkusit jeden z nejobyčejnějších receptů a osmažit ji obalenou v těstíčku se sýrem?
Jak připravit cuketu
Na smažení, grilování a pečení je lepší mladá cuketa. Když bude cuketa starší - tedy větší a se silnější slupkou - je vhodnější slupku oloupat, aby nebyla příliš tvrdá. Starší cukety je také lepší před vařením nechat vypotit. To se provádí tak, že je posolíme z obou stran, podobně jako u lilku, a necháme je asi čtvrt až půl hodiny odpočinout.
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat sýrové těstíčko
Na sýrové těstíčko využijeme hladkou mouku, škrob, vejce, mléko a tvrdý sýr. Na ochucení se hodí utřený česnek, tymián, pažitka, pepř, sůl a pro milovníky pikantního pokrmu si mohou přidat chilli. Přikápnout můžeme i sójovou omáčku.
Aby těstíčko na cuketě drželo, je lepší kolečka zeleniny nejdříve obalit v mouce a až pak v těstíčku.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…
Jak na smaženou cuketu v sýrem ochuceném těstíčku
Na přípravu této cukety budete potřebovat: 1 střední cuketu, 3 lžíce hladké mouky + na obalení, 2 lžíce bramborového škrobu, 2 vejce, 4 stroužky utřeného česneku, 1 lžičku sójové omáčky, špetku chilli, sušený tymián, pažitku, 100 g strouhaného sýru, trochu mléka, pepř, sůl a olej na smažení.
Jak na to? Cuketu omyjte, a pokud nemá příliš tuhou slupku, není ji třeba loupat. Pak ji nakrájejte na půlcentimetrová kolečka. Pokud je starší, tak cuketu osolte z obou stran a nechte vypotit.
Přichystejte si bylinky a pokrájejte je. Připravte si těstíčko z mléka, hladké mouky, škrobu, vajec, chilli, tymiánu, pažitky, pepře a soli, pak přidejte utřené stroužky česneku a směs promíchejte. Přidejte nastrouhaný sýr a vše znovu promíchejte. Hustota musí být taková, aby hmota na cuketě držela.
Do misky nasypejte mouku. Odebírejte kolečka cukety (mokré osušte papírovou utěrkou), obalte je v hladké mouce a nakonec je máčejte v těstíčku.
Připravte si pánvičku, nalijte do ní olej a rozpalte ho. Do horkého oleje vkládejte cuketu a smažte kolečka dozlatova. Zlatá kolečka dávejte na papírový ubrousek a nechte odsát přebytečný tuk.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Retro zákusek: Na likérových špičkách si pochutnáváme již přes šedesát let. S trochou šikovnosti je zvládnete i doma
Jak na smaženou rýži? Je to skvělá příloha a výborné hlavní jídlo, které vyzkoušíme podle jednoduchého receptu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 5 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 5 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 7 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 9 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 19 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Těchto pět znamení nepouštějte ke grilu: Berani umí jen poučovat, Lvi se nesoustředí a snadno spálí všechno maso
Syrová cuketa v kuchyni: Jak poznat kvalitní plody, proč je neloupat a jak je skladovat?
Jak dlouho potit cuketu? Starší cukety obsahují větší množství vody. Jak si s ní poradit?