Proč nejíst maso?
22. 10. 2009 Vaření
Často dostávám stále stejnou zvědavou otázku. Co vlastně vaříš, když nejíš maso? Musím se vždy pousmát a přemýšlet nad odpovědí, která se mírně liší podle tázajícího člověka. Je-li jím člověk-masař tělem i duší, který si neumí představit svůj den bez masového kousku a jeho oči lační po každé uzenině, pak je má odpověď opatrná. Jsou i jiné potraviny, pravím. Jaké? Ptá se nevinně.
Luštěniny, obiloviny, mléčné výrobky, zelenina a ovoce. To jsou přece víceméně přílohy! Je nejčastější reakce. V těchto případech nemám šanci vysvětlit bohatou různorodost stravy prosté masa.
Jsou samozřejmě lidé, kteří nestojí na žebříčku potravin jen u bodu masné výrobky, stojící někde na pomyslné přímce mezi body jen maso a vegetarián. Tam se má odpověď posouvá k přijatelnějšímu vysvětlení, které se pokusím předat i Vám čtenářům.
Strava prostá masných výrobků je velmi bohatá asi především díky jednoduchému faktu, že vegetarián hledá a nachází obrovské množství jiných potravin na své cestě za nakrmením těla majícího stejné potřeby jako kterýkoli jiný člověk. V okamžiku, kdy se jedinec vzdá masa, před ním stojí nezaměnitelný fakt, že naše obchody, restaurace, televize i knihy jsou světem plným právě těch potravin, které z přesvědčení ať už zdravotního nebo filozofického jíst nechce.
Začne tedy hledat a v dnešní době jednadvacátého století i nalezne mnoho krásných i poučných knih o zdravém vaření, bezmasé recepty i filozofická pojednání, proč nejíst maso.
Velmi častý argument je ten, že člověk by měl jíst to nač má chuť, jenže pokud se u tohoto rčení pozastavíme, zjistíme velké mezery. Máme přece velkou chuť na sladké a víme, že není zdravé se bílým cukrem přejídat. Máme několikrát denně neukojitelnou chuť na kávu a známe fakt, že nám zrovna moc nesvědčí. Kuřák nám bude tvrdit, jak je jeho chuť na cigaretu projevem těla a přesto si je vědom svého nesmyslného výroku. Co z toho tedy plyne?
Lidská těla dávno ztratila pojem správnosti a účelnosti potravin na, která máme chuť. Chuťové buňky nejsou žádným měřítkem našich potřeb. V okamžiku, kdy opustíme tento parametr a pustíme se dál do svého podvědomí, zjistíme, že čistá odpověď naší duše pravděpodobně zní, že není důvod se přidávat k zabíjení zvířat na této krásné planetě.
Můžeme k podobnému závěru dojít z různých cest poznání. Ta moje vedla přes uvědomění si soucítění s bezbrannými tvory, která nazýváme naší potravou jen z důvodu požitku a chuti.
Mohu Vám jen doporučit, abyste si našli čas a podívali se kolem sebe a objevili i jiné potraviny než je maso. Zjistíte, jak bohatý a především chuťově pestrý svět je mnoha lidem skrytý a také uznáte právo na život tvorům žijícím zde na zemi.
Dana Šlapáková, www.atelier-rozarka.cz
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Proč nekyne těsto na vánočku? Máme pro vás hlavní důvody i jejich snadné řešení
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 4 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 18 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Přemek Forejt slibuje, že uvaří v každé domácnosti: Naučím tě neskutečný vychytávky, říká slavný šéfkuchař
Komentáře
29. 10. 2012 19:09
30. 1. 2012 21:41
Mirka
mira.mikulasek@yahoo.com
30. 1. 2012 21:38
Mirka