Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Arnold Schwarzenegger si výjimečně dá vídeňský řízek, většinou ale jí veganská jídla a miluje dýňovou polévku
Zdroj: Wikimedia Commons, Gage Skidmore from Peoria, CC BY-SA 2.0. a Freepik, freepik/koláž Toprecpety.cz

Jeden z nejúspěšnějších kulturistů v historii, ale také slavný herec a americký politik Arnold Schwarzenegger po celý život podřizuje svůj jídelníček budování a udržování svalů. Překvapivě však téměř nejí maso a dává přednost rostlinné stravě.

Arnie má rád řízek

Bývalý kalifornský guvernér původem z Rakouska v těchto dnech slaví 76. narozeniny. Ačkoli ani jemu se nevyhnuly zdravotní problémy (má za sebou dvě operace srdce), stále se udržuje v kondici.

Nepopírá, že má rád maso, především velký a šťavnatý newyorský steak, který prý umí výborně připravit. Občas si dá hovězí hamburger nebo jako správný Rakušan vídeňský řízek přes celý talíř.

Přesto jeho jídelníček z 80 procent tvoří rostlinná strava! Boří mýty, že pro sportovní úspěchy je nutné jít hodně masa.

Většinou dává přednost veganské stravě

„Žil jsem v e světě, kde se ukazují reklamy na steaky a na hamburgery s muži za grilem,“ říká. „To je skvělý marketing pro masný průmysl, který prodává myšlenku, že skuteční muži jedí maso. Ale musíte pochopit, je to jen marketing.“

Arnie si potřebné proteiny sice opatřuje občasnou konzumací vajec, kuřecího masa nebo lososa, ale většinou jde o vegetariánské burgery z čočky a fazolí. Herec rád snídá ovesné vločky nebo řecký jogurt s granolou.

K obědu si pokaždé dává zeleninový salát, který doplňuje o rostlinné burgery, výjimečně má na talíři kousek kuřecího nebo rybího masa, někdy si dopřeje vaječnou omeletu.

Večer si Schwarzenegger vždy pochutnává na zeleninové polévce. Má ve zvyku si do polévek přidávat pár kapek dýňového oleje nebo opražených dýňových semínek.

Dýňová polévka

„Dýňovou“ posedlost si přivezl z rodného Rakouska, kde se z dýně připravují především vynikající polévky. Tu má Arnold také velice rád.

A co na dobrou dýňovou polévku potřebujete? 500 g neoloupané dužiny dýně Hokkaido, 80 g oloupané cibule, 20 g oloupaného zázvoru, 50 g olivového oleje, 50 g cukru krupice, cca 1 až 1 ¼ litru vody nebo vývaru, 130 ml pomerančového džusu, 50 ml smetany (min. 31%,), 1 lžíci najemno nakrájené pažitky,1 lžíci citronové šťávy, 4–6 lžiček dýňového oleje, sůl. A jak na to?

  1. Cibuli nakrájejte najemno, zázvor na plátky, dýni na kostky o hraně 2 cm.
  2. Ve větším hrnci na středním ohni rozpalte olej, přidejte cibuli a nechte ji za občasného zamíchání zpěnit. Přidejte zázvor, krátce ho orestujte, přisypte cukr a pomalu míchejte, dokud cukr nezíská zlatou barvu.
  3. Přidejte nakrájenou dýni a asi 1 minutu míchejte. Přilijte pomerančový džus, dobře promíchejte, přiveďte k varu, pák zmírněte oheň a nechte džus téměř vyvařit. Na dně kastrolu by měly zůstat zhruba 4 lžíce tekutiny.
  4. Přilijeme vodu nebo vývar, promíchejte, opět přiveďte k varu, zmírněte oheň a vařte půl hodiny. Pak vlijte smetanu a citronovou šťávu, dobře promíchejte a nechte vařit ještě 2 minuty.
  5. Poté polévku propasírujte přes cedník a podle chuti osolte.
  6. Na talíři pokapejte dýňovým olejem a posypte nakrájenou pažitkou nebo zelenou petrželkou.

Náš tip: Pokud jako slavný Arnie máte občas rádi dobrý řízek, určitě vám přijde k chuti křehký v jogurtovém těstíčku podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací: 

muscleandfitness.com: Old-school eats: Eat like Arnold Schwarzenegger

vegnews.com: How Beans, Lentils, and Veggie Burgers Keep Arnold Schwarzenegger Strong at 75

insider.com: Arnold Schwarzenegger shared his go-to plant based meals, which includes a protein smoothie with a shot of booze

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více