Vepřové maso s přílohou v jednom pekáčku: Všechny chutě se dokonale propojí a nádech pikantnosti dodá špetka chilli
21. 8. 2023 Vaření
Jídla z jednoho pekáčku prostě milujeme. A ideální je připravovat takové pokrmy například v létě na chatě či chalupě, kde máme dispozici jen omezené prostory k vaření a mytí nádobí.
Jídla z jednoho pekáčku
Jídla z jednoho pekáčku jsou praktická: rychlá na přípravu a s minimem nádobí. V jednom pekáčku tak připravíme nejen maso, ale i přílohy. V našem případě tak zkombinujeme základní ingredience: vepřové maso, hlávkové zelí a noky. Vše v jedné nádobě.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience na vepřové se zelím a noky z jednoho pekáčku
Do našeho pekáčku použijeme ideálně vepřovou plec nebo krkovici, dále hlávku bílého zelí. Důležitými chuťovými ingrediencemi jsou také sádlo, slanina, česnek a cibule. Kdybychom jídlo podlili vodou, nebylo by pak tak chuťově plné, jako při využití nějakého druhu vývaru (ideálně hovězí, vepřový, zeleninový). Z koření sáhneme po sladké paprice, kdo má rád pikantní pokrmy, přidá i chilli. Dále nesmí chybět ani kmín, pepř a sůl.
Pokud chceme mít přípravu urychlenou, koupíme si hotové noky a jen si je uvaříme v pekáčku spolu s dalšími surovinami. Můžeme si ale také přichystat vlastní noky, není to těžké.
Potřebujete nakrmit několik hladových krků, a to co možná nejrychleji? Recepty z jednoho pekáče jsou přesně to, co hledáte. Vaření v tomto stylu znamená, že připravujete nějakou dobrotu, většinou…
Vepřové maso s přílohou z jednoho pekáčku
Příprava je snadná, ale tepelná úprava trvá skoro tři hodiny. Na tento pokrm si připravte: 800 g vepřového masa (plec nebo krkovice), 1 menší hlavičku zelí, 2 cibule, 150 g slaniny, 4 stroužky česneku, vývar, 2 lžičky mleté papriky, 3 lžíce sádla, 1 lžičku kmínu, 1 lžíci soli, 1 lžičku pepře, 1 špetku chilli, 2 balení chlazených gnocchi.
Jak na to? Troubu předehřejte na 220 °C. Maso nakrájejte na větší kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte je nahrubo, stejně jako slaninu. Připravte si větší pekáček, dejte do něj maso, osolte ho, opepřete, posypejte paprikou, chilli, kmínem a vše promíchejte. Přidejte česnek a cibuli, sádlo a podlijte vývarem, zhruba do třetiny masa.
Vložte do vyhřáté trouby a pečte odkryté asi 10–15 minut. Pak pekáček zakryjte, teplotu snižte na 150 °C a pečte 1 a půl hodiny. Hlavičku zelí nakrájejte na kousky a smíchejte s obsahem pekáčku.
Pokud je třeba, můžete doplnit vývar a navrch dejte slaninu. Pekáč přikryjte a dejte na další hodinu do trouby. Maso by pak mělo být krásně měkké. Teplotu zvyšte na 220 °C. Do pekáčku přidejte nevařené noky, přilijte trochu vývaru a odkryté dopečte asi čtvrt hodiny. Po uvaření noků vše promíchejte a můžete podávat.
Náš tip: Přichystejte si výborné vepřové maso se zelím a noky z jednoho pekáčku podle tohoto videoreceptu
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
10 tipů, jak na dokonalý hovězí vývar: Věnujte čas předpékání a pomalému vaření
Verrines, skleničkové dezerty: Vyzkoušejte jemnější verzi dortů a zákusků
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 4 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 6 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 7 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 9 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 11 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Letní kuře z jednoho pekáčku: Chilli papričky a citron dodají kuřeti lehce pikantní příchuť, brambory natáhnou všechny chutě a vůně
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina