Čím nahradit mléčné výrobky? Zkuste kokosové mléko nebo mandlový jogurt
9. 11. 2020 Životní styl
Máte alergii na laktózu, a tak jste nuceni ze svého jídelníčku vypustit všechny mléčné výrobky? Nebo jen chcete vyzkoušet něco nového a méně tradičního? Ať tak, či tak, určitě ochutnejte některé z alternativ mléčných výrobků, které jsou nejen mimořádně zdravé, ale i chutné.
Kokos místo mléka
Kokosové mléko je stále běžnější součástí zdravých jídelníčků. Není divu – je to totiž velmi bohatý zdroj živých kultur, vlákniny, vápníku, vitamínu C, E, B1, B3, B5 a B6, draslíku, železa, selenu a hořčíku. Kokosové mléko neobsahuje laktózu, ani lepek, a tak je vhodné pro lidi s potravinovou alergií. Pošmáknout si na něm mohou samozřejmě také vegani. Pokud však nemáte rádi silnou chuť kokosu, vyzkoušejte jiné možnosti.
Už jste někdy ochutnali tzv. živý sýr? Jde o velmi zajímavou a mnohem zdravější alternativu k běžným sýrům a jogurtům. Živý sýr obsahuje velké množství probiotik a je plný vápníku a bílkovin. Pozor - vzhledem k tomu, že jde o mléčný výrobek, obsahuje laktózu. Pokud si myslíte, že to vaše tělo nezvládne, můžete zkusit veganský sýr, který se vyrábí nejčastěji z ořechů. Jak na to? Je to jednoduché!
Mohlo by vás zajímat
Sojový jogurt je perfektní volbou, pokud se vám stýská po chuti tradičních mléčných jogurtů. Sojový jogurt sice obsahuje méně vápníku, ale i přesto potěší jedince s nesnášenlivostí laktózy.
Kokosový kefír je další lahůdkou na seznamu, která potěší nejen chutí, ale i složením. Kokosový kefír obsahuje prospěšná probiotika, důležité vitamíny a minerály. Díky lahodné nasládlé chuti se hodí zejména do koktejlů a smoothies.
Mohlo by vás zajímat
Pokud potřebujete rychle dobít energii, sáhněte po mandlovém jogurtu. Ten obsahuje esenciální živiny, zejména vápník a fosfor, dále vitamín D a vitamín B12, a tak je dobrý pro naše kosti i trávení. K tomu všemu se opět přidává skvělá sladká chuť.
TIP: Dávejte přednost výrobkům bez příchutě – ochucené většinou obsahují velké množství cukru, dochucovadel, barviv a nezdravých éček. Pokud holdujete ovocným chutím, raději rozmixujte do mléka či jogurtu čerstvé ovoce.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma čerstvé kravské mléko: Proč je dobré ho konzumovat?
Čím nahradit mléko při pečení? Máme více dalších možností
Vyrobte si domácí veganský sýr! Je to snadné, zdravé a chutné
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 12 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 15 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 17 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Komentáře
15. 10. 2015 13:00
10. 5. 2015 23:13
Zajímal by mne hlavně živý sýr.