Jak ukládat zeleninu a ovoce v lednici
4. 9. 2023 Domácnost
Chcete-li maximálně prodloužit trvanlivost vašeho ovoce a zeleniny, je důležité správně je skladovat. Víte, které ovoce lze skladovat v lednici? A které by do lednice zase přijít nemělo? Jak mít ovoce a zeleninu co nejdéle čerstvé? Zde je několik tipů, jak toho dosáhnout.
Ovoce
Většina ovoce se nedoporučuje skladovat v lednici, protože nízké teploty mohou změnit jejich chuť a strukturu. Nejlepší obal do lednice je potravinová folie. Co tedy lze a nelze skladovat v lednici?
Jablky a hrušky: uložte je do plastových sáčků v chladničce nebo přikryjte plastovou fólií. Jahody, maliny a další bobulovité ovoce: uchovávejte v uzavřených nádobách v lednici, nemyjte je a spotřebujte max do 2 dnů. Banány, pomeranče, kiwi, citrony a limetky, tyto druhy ovoce skladujte mimo lednici.
Zelenina
Listová zelenina: saláty a jiná listová zelenina by měly být uložena ve vlhkých místech s nízkou teplotou. V lednici je můžete skladovat v sáčcích nebo zabalit do alobalu či fólie. Ostatní zelenina, jako jsou: brambory, cibule, česnek a kořenová zelenina by měla být skladována v suchých, tmavých a chladných místech. V lednici je nejlepší skladovat v uzavřených nádobách nebo papírových obalech.
Obecné rady
Udržujte ovoce a zeleninu odděleně. Některé ovoce (např. jablka) uvolňuje etylén, což může urychlit zrání zeleniny. Mnoho druhů ovoce a zeleniny vyžaduje větší průtok vzduchu, ale ne příliš vysokou vlhkost. Plastové sáčky s otvory mohou pomoci udržet správnou vlhkost. Pravidelně kontrolujte stav ovoce a zeleniny a odstraňte ty, které se začínají kazit.
Co nepatří do lednice
Cibule mají tendenci absorbovat vlhkost v lednici, což může ovlivnit jejich chuť a kvalitu. Uchovávejte je na suchém a chladném místě mimo lednici. Med je přirozený konzervant a nemusí být skladován v lednici. Nízké teploty mohou způsobit krystalizaci medu. Avokádo se lépe zraje mimo lednici. Pokud je avokádo pevné, nechte ho zrát při pokojové teplotě. Jakmile je zralé, můžete ho přesunout do lednice.
Skladování chleba v lednici může způsobit, že bude tvrdý a ztratí svou čerstvost. Nejlépe ho uchovávejte na suchém a chladném místě nebo v ledničce v plastové tašce, pokud ho hodláte skladovat déle. Většina koření může být skladována na suchém a tmavém místě mimo lednici. Nízké teploty a vlhkost mohou ovlivnit jejich aroma.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Jak využít listy z pampelišky? Skvěle ochutí bylinkové máslo, v salátu dokonale nahradí rukolu a pesto z nich ladí s těstovinami
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 11 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 15 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 15 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Retro okénko: Arašídky v cukru stály jen 2 Kčs a prodávaly se pod názvem Afro. Sladkou dobrotu si snadno připravíte doma
Jak uložit křen? Máme více možností, jak ho po vyrytí ze záhonu uskladnit. Vyzkoušejme ty nejoblíbenější