Květákové rizoto vás skvěle zasytí, přitom vyjde na pár korun a jeho příprava zabere jen několik minut
4. 9. 2023 Ostatní
Květák patří mezi velmi oblíbenou zeleninu. V mnoha domácnostech se podává jako smažená pochoutka, jinde mají raději „mozeček“. V poslední době se ovšem středem zájmu stává i květák, upravený ve stylu rizota. Potkáváme se také s pojmem květáková rýže.
Květáková rýže
Tuto netradiční rýži si lze jednoduše koupit jako mraženou v obchodě, nebo si ji velmi snadno vyrobit doma. Stačí květák nastrouhat nahrubo a krátce ho osmahnout na pánvi s olejem. Při přípravě rizota ovšem můžeme tuto proceduru přeskočit a rovnou se vrhnout do vaření.
Mohlo by vás zajímat
Vitamíny a vláknina
Květák je pro lidský organismus přínosný především díky přítomnosti vitamínů C, K, obsahuje také hořčík, vápník a draslík. Navíc je kvůli svému vysokému obsahu vlákniny vhodný na zahnání hladu. Další výhodou květáku je, že se dá použít do studené i teplé kuchyně.
Opatrně při skladování
Tato košťálová zelenina se perfektně hodí do zeleninových příloh třeba k rybám, použít se dá do polévek či salátů. Rozhodně však neotálejte při jeho skladování. Trvanlivost je totiž maximálně tři dny v lednici, ale pokud květák nevyužijete celý, můžete jeho části bez obavy zamrazit. Lepší ovšem bude si z něj udělat třeba zmiňované rizoto.
Květákové rizoto
Na přípravu tradičního pokrmu z méně obvyklé suroviny budete potřebovat: 1 květák (nebo jedno balení květákové rýže - 400 g), 1 menší cibuli, 2 střední mrkve, 3 stroužky česneku, ½ červené papriky, 30 g pórku, 2 dcl zeleninového vývaru, špetku muškátového květu, 1 lžíce oleje, špetku drceného kmínu, sůl a pepř.
Jak na to?
- Omyté růžičky květáku nastrouhejte nahrubo, nebo je rozmixujte na drobné kousky. Cibuli nakrájejte nadrobno. Mrkev, papriku a pórek nakrájejte na malé kousky.
- Na větší pánvi nechte na oleji zesklovatět cibuli. Přidejte nejprve mrkev, pak i papriku a pórek a duste je na mírném ohni do změknutí.
- Následně do pánve vsypte „květákovou rýži“. Opražte ji do křupava.
- Přilijte zeleninový vývar a pozvolna ho nechte odpařit. Poté přidejte rozmačkaný česnek.
- Rizoto osolte, opepřete a přidejte i kmín a muškátový květ.
- Podávejte například s okurkovým či rajčatovým salátem.
Náš tip: Pokud chcete mít rizoto o trochu sladší, kromě mrkve přidejte i hrášek. Může být sterilovaný, nebo zmražený, třeba v prodávané směsi s mrkví.
Z květáku se dají vytvořit také skvělé karbanátky. Inspirujte se naším videoreceptem:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak si uchovat papriky na zimu? Snadno je můžeme zamrazit, nebo pečené naložit do oleje, je to delikatesa!
Herečka Markéta Hrubešová nabídla recept na květák se slaninovou drobenkou a říká: Pokorně jsem se vrátila k české kuchyni
Retro rajčatový salát: Potřebujeme krásně vyzrálé plody, dobře ochucenou zálivku z oleje a octa, navrch pak jemně nakrájenou cibulku
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 2 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 6 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 7 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 10 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čalamáda „ve vlastní šťávě“ má lehce kyselou pikantní chuť, je skvělou přílohou k masu a zavařená vydrží i několik let
Grilovaná kukuřice od utržení po gastrozážitek: Díky předvaření je šťavnatá a ochucené máslo ji na závěr doladí k dokonalosti
Sterilovaná mrkev ve sladkokyselém nálevu: Skvěle dochutí maso nebo saláty, chuťově ozvláštní polévky, přitom ji snadno připravíte