Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
9. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint-Tropez, kde „působil“, se totiž našlo několik restauratérů, kteří se rozhodli, že budou kastovat své zákazníky. Pokud tedy nepřijdete personálu daného podniku dostatečně lukrativní nebo jste při minulé návštěvě podle jejich představ neutratili dost peněz, máte s další návštěvou smůlu.
Lustrace zákazníků
Zprávu o podivném postupu části restauračních zařízení v městečku u Středozemního moře, přinesl jako první francouzský server Var-matin s odvoláním na svůj zdroj. Vše může začít třeba již při telefonické rezervaci. „Jste požádáni o vaše jméno a příjmení. Zkontrolují, zda jste zapsáni v jejich kartotéce. V tu chvíli vyhodnotí, kolik jste u nich už utratili za jídlo a pití, zjišťují i spropitné,“ sdělil znalec místních poměrů.
Mohlo by vás zajímat
Stůl za sto tisíc
Podle informací z rodiště slavné francouzské herečky Brigitte Bardotové není neobvyklé, že se zákazník při pokusu o získání rezervace dozví, že minimální útrata je třeba 1500 eur (zhruba 36 500 korun) na osobu.
Stůl pak může stát i 5000 eur (122 000 korun). Restaurace se tak údajně snaží předejít tomu, aby se v nich stravovaly takzvané „malé ryby“. „Pokud jste pro ně nevyhovující, tak vám prostě řeknou, že dlouhodobě nejsou žádné volné stoly,“ popisuje jeden z místních zákazníků.
„Dokonce i některé luxusní restaurace už neváhají mluvit o nutnosti minimální útraty. Jinými slovy, musíte jim zaručit že u nich necháte nějakou částku, samozřejmě co nejvyšší. Jinak stůl v některé z nejoblíbenějších restaurací či klubů v Saint-Tropez nedostanete,“ potvrzuje i prodavač ve starém přístavu.
Vynucené spropitné
Problémy údajně nastávají i kvůli spropitnému. Podle informací britského deníku The Guardian se totiž nedávno jeden z číšníků vydal za zákazníkem z Itálie a požadoval po něm dvacetiprocentní dýško. Přitom Francie patří mezi země, kde není obvyklé vůbec takzvané „tipy“ dávat.
„Francouzi spropitné nedávají. Jen malé dýško občas věnuje starší generace Francouzů, zhruba 1-3 procenta, v braserii, kterou navštěvují pravidelně a znají majitele nebo číšníka,“ říká pro Toprecepty.cz Alice Muthspiel, Češka, žijící v Paříži.
„V lepších restauracích, po dobré večeři, pokud je personál úslužný, je to 1-2 eura pro číšníka, ale opět, převážně jen starší generace,“ dodává. Případné spropitné se podle paní Alice nechává na stole při odchodu z restaurace. „Když nedáte ve Francii spropitné, budete za normálního klienta, pokud ho dáte, budete kvůli slovanskému jazyku považováni za boháče z Východu nebo i oligarchu,“ říká s úsměvem Muthspiel.
Sankce za vydírání
Starostku Saint-Tropez Sylvii Siriovou zprávy o chování některých restauratérů zarazily. Proto těm, kteří se takto chovají k zákazníkům, pohrozila sankcemi.
„Tato obvinění jsou pro mě nesmírně šokující, protože jsou bohužel pravdivá,“ řekla místním médiím Sylvie Siriová s tím, že ona i celá rada se naprosto staví proti těmto odporným praktikám, které ničí image města.
Restauracím, které se provinily něčím, co se starostka nazývá organizovaným vydíráním by dokonce mohly být odebrány cenné licence na noční provoz.
Zdroje informací:
varmatin.com - À Saint-Tropez, des restaurants filtrent les clients selon l'épaisseur de leur porte-monnaie
theguardian.com - Row over restaurant ‘wealth screening’ boils over in French resort of St-Tropez
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatomartinské akce: Kam zajít na kaldoun, kam na husičkový guláš a kde mají nejlepší lokše?
Při příležitosti svátku svatého Martina se koná… Číst více
Ochutnejte mladé víno… Ten správný čas pro svatomartinské nastává 11. 11. v 11 hodin 11 minut
Když vinaři mohou ochutnat a zjistit, jak dopadla… Číst více
Svatomartinské víno 2022: Velký přehled, kde se od zítřka bude koštovat, za kolik letos pořídíte lahvinku a kde bude vypečená husa
Svátek svatého Martina netrpělivě očekávají nejen… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Svatý Martin
Svatý Martin bývá uctíván jako ochránce a patron všech vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů. Tento svátek je spojen s hodováním a patří k němu velké… Číst více
Jak upéct svatomartinskou husu? Poradíme, jak na to, aby chutnala jako od babičky
Prvním krokem k dokonalé pečínce je výběr masa. Mladší a menší husy mají daleko křehčí a jemnější maso. Starší husa má naopak tužší maso a více tuku.… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Hostina na svatého Martina: Připravte si husí pečínku, svatomartinské rohlíčky nebo kaldoun!
Na svatého Martina nejlepší je husina, říká jedna… Číst více
9 nejlepších svatomartinských dobrot: Dáte si posvícenské koláčky nebo vinné rohlíčky?
I když byl svátek svatého Martina už ve čtvrtek,… Číst více
Třená mramorová bábovka podle Josefa Maršálka: Vláčný korpus a kombinace čokolády a kokosu dohromady chutnají božsky!
Dozlatova upečená a zasypaná cukrem je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Český burčák je světový unikát. Ten kvalitní má jemně bublat a vonět po citrusech a medu, říká vinař David Šťastný
Holka u plotny radí: Hnízda z toustového chleba se slaninou, šunkou a sýrem jsou skvělou svačinkou nejen do školy
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 8 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 22 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Češi v zahraničí: Ve Francii ochutnejte polévku bouillabaisse a domů si přivezte baskické uzeniny nebo čokoládu, říká Alice Muthspiel