Prezident Tomáš G. Masaryk jedl sice velmi střídmě, nikdy ale neodolal bramborovým škubánkům s mákem a cukrem
12. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Zpráva o smrti zakladatele české a slovenské státnosti a prvního československého prezidenta Tomáše Garriguea Masaryka, který zemřel 14. září 1937, zasáhla celou republiku. Významný politik, univerzitní profesor a člověk s obrovským nadhledem nikdy nezapomínal na své kořeny a po celý život zůstával skromný – a to i v jídle.
Prezident se nepřejídal
Tomáš G. Masaryk se stravoval překvapivě zdravě a zároveň byl i zastáncem pravidelného pohybu. Obával se zbytečného přibývání na váze, protože tlouštíci se mu ošklivili. „To se rozumí, i to patří k programu humanitnímu, aby lidé byli krásní,“ nechal se slyšet v době, kdy kyprá postava se považovala za známku blahobytu. Rozhodně se nepřejídal a byl přesvědčený, že zažívací ústrojí potřebuje mezi jídly odpočinek.
Mohlo by vás zajímat
Maso moc nemusel
Masaryk měl rád klasickou českou kuchyni a jídla, která mu na Moravě vařívala jeho maminka Terezie. A v rodině nemajetného kočího to často byly různé polévky, halušky, topinky s česnekem, v sezóně také zelenina.
Maso měli doma jen občas a budoucí prezident ho ani později nijak nevyhledával. Masu se sice nevyhýbal, ale vyhovovala mu i vegetariánská strava. Když měl možnost, dokonce prý zašel na jídlo do některé z několika vegetariánských jídelen na území bývalého Rakouska-Uherska a objednával si zeleninovou polévku nebo zeleninové „řízky“.
Mohlo by vás zajímat
Třikrát a dost
Jedl třikrát denně a mezi jídly si maximálně dopřál šálek kávy nebo čaje. Káva asi byla jeho jedinou neřestí, protože tu si nikdy neodpustil, preferoval ale hodně silnou, bez cukru i bez mléka. Co však pokaždé vyžadoval, byl dokonale prostřený stůl a vkusně upravené jídlo.
Den začínal čerstvě vymačkanou ovocnou šťávou nebo ovocem, dal si topinku potřenou marmeládou, výjimečně vejce naměkko. V Americe si oblíbil ovesnou kaši, takže i ta často byla součástí ranního jídelníčku. Snídani zapil černým čajem bez cukru i bez mléka.
Mohlo by vás zajímat
Polévka, ryby a milované knedlíky
K obědu se na Hradě nebo na Lánech vždy servírovala polévka, ale jen menší porce, nejvíc si Masaryk pochutnal na obyčejné bramboračce. Druhý chod byl často jen zeleninový, maso bylo na stole jen málo, místo něj si raději dopřál ryby – ty vylovené v českých vodách.
Opravdovou pochoutkou pro Masaryka byly škubánky s mákem a švestkové knedlíky z bramborového těsta obalené v opražené strouhance, sypané mákem a polité máslem. V tomto případě šla střídmost stranou a prezident si s radostí přidával.
Mohlo by vás zajímat
Lehká večeře a alkohol výjimečně
Večeře našeho prvního prezidenta byla jen lehká, spokojil se buchtou a šálkem kávy s kapkou mléka.
A ještě pro doplnění prezidentského jídelníčku je třeba dodat, že Masaryk sice nebyl abstinent, ale neměl vůbec rád pivo, víno si dal občas a jen málo. A dokonce řekl, že „…přílišné pití je hloupé“.
Mohlo by vás zajímat
Škubánky s mákem
Jak už jsme uvedli, mezi oblíbená jídla Masaryka patřily škubánky s mákem. Budete na ně potřebovat: 1 kg brambor, sůl, 200-250 g polohrubé mouky a rozehřáté sádlo. Na posypání: moučkový cukr, mletý mák a rozehřáté máslo.
- Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kusy a uvařte téměř doměkka v osolené vodě.
- Vodu z brambor z poloviny sceďte, brambory rozmačkejte, obrácenou vařečkou udělejte díry, zasypte moukou a pod poklicí nechte asi 15 minut na mírném ohni dovařit. Pak brambory promíchejte dohladka.
- Z takto připraveného těsta vykrajujte pomocí lžíce namočené v horkém sádle škubánky a pokládejte je na talíře. Posypejte mákem, smíchaným s moučkovým cukrem a polijte rozpuštěným máslem.
Náš tip: A jestli stejně jako prezident Masaryk máte rádi ovocné knedlíky, vyzkoušejte ty z tvarohového těsta podle našeho videoreceptu:
Zdroje informací:
dotyk.cz: Co jedl Masaryk: Stravu měl příkladnou, jen pro jednu nezdravou věc měl slabost
itesco.cz/hello: Oblíbená jídla T.G.Masaryka: Jak prezident stoloval a jaké pokrmy měl nejraději?
vitalia.cz: Nejoblíbenější jídla prezidenta Masaryka? Ta nejobyčejnější
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!
Našli jste nový recept na výbornou buchtu,… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Jak upéct kváskový chleba. Provedeme vás postupem krok za krokem, aby byl správně nakynutý
Kváskový chléb je fenoménem naší doby. Voňavý, chutný, dlouho výborný, prostě takový, jako se pekl a prodával běžně, kdysi dávno. Jak ho upéct, aby… Číst více
Retro moučník: Upečte si tu nejlepší omeletu jako od babičky!
Do zlatova opečená, nadýchaná piškotová omeleta… Číst více
Čokoládová poleva ganache: Naučte se ji dělat jako profík a vaše dorty budou luxusní!
Kdo by nemiloval čokoládu a šlehačku? Když se… Číst více
Holka u plotny radí: Bílkovo-máslový krém je lehký, přesto luxusní. Jak ho mít perfektní?
Samotné vyšlehané máslo s cukrem je na vás moc… Číst více
Jak vyšlehat pevný sníh z bílků - rady pro začátečníky
V mnoha receptech narazíte v postupu na požadavek vyšlehat pevný sníh z bílků. Nabízíme rady pro začátečníky, jak to zvládnout hned napoprvé a… Číst více
Jak připravit karamelovou polevu. Vyzkoušejte postup podle videa
Také milujete karamel nebo karamelovou polevu, ale ještě jste ji sami nevyráběli nebo vyráběli a nepovedla se? Naše návodné video vám ukáže jak na to… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Po královně Alžbětě II. byl pojmenován „Ma'amburger“. Jedla ho vždy bez housky, zato s brusinkovým kompotem
Desatero rad na téma škubánky: Je libo sladké s mákem nebo slané se slaninou?
Císař František Josef I. miloval obyčejný chléb a kyselé mléko, neodolal vařenému hovězímu masu „tafelspitz“
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 11 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 12 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Prezident Edvard Beneš se stravoval skromně. Stačily mu brambory s máslem a miloval bramboračku s houbami
Připadám si jako přežraný hroznýš, říkal Karel Čapek po obědě v české hospodě. Jeho oblíbeným jídlem byly palačinky se špenátem
Královské chutě: Britský král Karel III. jí skromně, rád sbírá houby a chutná mu úplně obyčejné rizoto s hříbky