Voňavé dýňové karí podle Adama z MasterChef Česko: Je to tak jednoduché a chutné, že to zvládne úplně každý, říká
20. 9. 2023 Vaření
Čtvrtý díl soutěže MasterChef Česko je za námi. Zazářil v něm Adam Rundus, který, slovy porotce Přemka Forejta, připravil nejlepší jídlo první výzvy a pelášil tak rovnou na balkon. Adamovo dýňové karí nás tak zaujalo, že jsme ho poprosili o recept.
Brácha slavné sestry
Pokud vám usměvavý Adam Rundus z Prahy někoho připomíná, pak možná sledujete jeho sestru. Známá kuchařka, blogerka, cestovatelka a autorka několika úspěšných kuchařských knih Kamu byla svému bráchovi jistě inspirací.
Stejně jako ona, i Adam miluje cestování a nějakou dobu žil na Kostarice či na Srí Lance, odkud právě pochází recept na voňavé dýňové karí, jímž ohromil porotu ve 4. díle soutěže MasterChef Česko.
„Tohle bylo snad moje první jídlo v životě, které jsem kdy vařil. Je to tak jednoduché a chutné, že to zvládne úplně každý a vystřelí to vaše chuťové pohárky na balkón a ještě dál!" řekl Adam pro web Toprecepty.cz a přiblížil taky, jak k receptu přišel.
„Před pár lety jsem byl na Srí Lance, kde je kari na každém rohu. Nic jiného tam člověk nejí, protože když potřebujete šetřit, tak za kari polévky na tisíc způsobu zaplatíte v přepočtu 64 Kč a ještě se z toho nají dva lidi!"
Mohlo by vás zajímat
Recept na kari podle Adama
Na základ voňavého karí je potřeba: 1 střední dýně hokaido, 1 bílá cibule, 1 česnek, 3 - 4 mrkve (lze použít i batát), 400 ml kokosového mléka, svazek máty či koriandru, 2 lžičky oleje (nejlépe kokosového), 1 lžíce sušené kurkumy, 1 lžíce červené kari pasty, 1 lžička římského kmínu, 1 limeta na dochucení, 200 - 300 ml vody či zeleninového vývaru nebo vývaru ze sušených shiitake, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, rybí omáčka
Na přípravu hub je potřeba: 4 - 6 čerstvých Shiitake hub (lze použít i sušené), 2 lžičky másla (lze použít kokosový olej), sójová omáčka či rýžové víno
Postup: Mrkve oloupeme, nakrájíme (mohou být větší kusy - rozmixují se). Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostky. Na pekáč s pečícím papírem vyskládáme dýně a mrkve. Přidáme podélně rozkrojený česnek, vše zakapeme olivovým olejem, posypeme lehce římským kmínem a necháme péct na 180-190 °C na horkovzuduch. Pečeme cca 30 minut, zelenina musí být měkká.
Jestliže používáme sušené houby Shiitake, tak je dáme na 30 minut vařit do horké vody (nesolit). Čerstvé Shiitake nakrájíme po klobouku na plátky. Houby (ať už vařené a scezené, nebo čerstvé nakrájené) osmahneme na pánvi na másle, či kokosovém oleji (4-5 minut) dokud se nezatáhnou. Nakonec přidáme 1 - 2 lžíce sójové omáčky, ztlumíme oheň a zamícháme. Houby dáme stranou, pánev budeme ještě potřebovat.
V hrnci si na kokosovém oleji osmažíme nahrubo nakrájenou cibuli. Až bude krásně zlatavá, přidáme z trouby měkkou zeleninu (nechte si 1/4 dýně stranou). Přidáme kari pastu, či koření Garam Masala, kari a kurkumu.
Následně přilijeme plechovku kokosového mléka, zalijeme vývarem či vodou tak, aby se vše spojilo a přivedeme k varu. Následně rozmixujeme dohladka a dochutíme šťávou z limety a rybí omáčkou (přidávejte po troškách a ochutnávejte).
Na pánvi, kde jsme připravovali Shiitake, do křupava zprudka opečeme zbylou dýni. Tu dáme do misek, zalijeme polévkou, posypeme dýňovým semínkem, přidáme Shiitake houby a to nejdůležitější, přisypeme naši čerstvost - bylinky! Můžete přidat i praženou kukuřici či nasekané chilli!
Adamovy tipy:
- Koření Garam Masala není vždy k sehnání. Můžete si je ale snadno udělat i doma. Stačí smíchat koriandrová semínka, římský kmín, skořici, kardamom, hřebíček, černý pepř a muškátový oříšek.
- Do dýňového karí určitě doporučuji vývar, dá jídlu mnohem plnější chuť.
- Co se týká rybí omáčky, ve vege variantě ji vynechejte nebo se podívejte v obchodě po její vegan verzi z ananasu.
- Při používání kokosového mléka plechovku nebo krabičku před otevřením vždy řádně pořádně protřepejte/zamíchejte.
- Kari polévky se mohou podávat s rýží, nejlepší je rýže, která se vaří ve vývaru, potom doporučuji přidat nasekané kešu ořechy, výborné jsou s kokosovým sambolem, což se dělá z čerstvého kokosu drceným mezi kameny, vznikne z toho taková mini rýže. Také určitě doporučuji placky papadam, kdo miluje křupavý a smažený, tak šup do toho!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 6 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 19 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Co dnes dělají vítězové MasterChef Česko: Brzký konec slávy, několik kuchařek, práce v televizi i vaření v nejlepší restauraci na světě
Ze starých rohlíků uděláte skvělou pizzu: Připravit můžete i sladkou klasiku nebo zobání k televizi
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře