Jablečné želé podle 100 starého receptu od jeptišek: Využijete do něj spadaná jablka a získáte luxusní dobrotu!
9. 10. 2023 Vaření
Máte na zahrádce spadaná jablka, nebo doma v míse taková, co už nejsou v nejlepší kondici? Určitě je nevyhazujte, dá se z nich vyrobit fantastické jablečné želé. Třeba podle receptu, který kdysi jedné babičce daly jeptišky...
Objev ze sociální sítě
„Tento recept je starý více než 100 let. Moje babička ho prý kdysi dostala od jeptišek. Dají se takto zpracovat padaná jablka, která by se jinak vyhodila,“ napsala do facebookové skupiny Recepty co vařily naše babičky před několika dny Alena Hajná a přidala fotky jak z postupu, tak finálního výrobku, tedy nádherně zlatého jablečného želé.
Pod příspěvkem se spustila lavina komentářů a děkování a virtuálně tak vlastně všechno fungovalo jako kdysi - předávaly se recepty z generace na generaci. Výhodou dnešní doby je, že zatímco naše maminky a babičky si musely recepty opisovat a předávat fyzicky, my máme vše zjednodušené.
Trošku jsme v redakci zapátrali a našli recept také starý, velice podobný, pouze se k původnímu postupu přidává trocha citronové šťávy, čímž se zajistí lepší želírovací efekt a malinko svěžejší chuť. Tak to zkuste!
Mohlo by vás zajímat
Jablečné želé podle starého receptu
Co budete potřebovat: čerstvá jablka, neplesnivá a nenahnilá, ale nemusejí být v nejlepší kondici. Spadaná nebo trochu vrásčitá a seschlá nevadí. Dále potřebujete cukr krystal nebo krupici a čerstvou citronovou šťávu.
Jak na to? Omytá jablka překrojte na poloviny, vyjměte jádřince a odstraňte stopky, případně jakékoliv poškozené, otlačené části. Jablka nakrájejte na čtvrtiny a dejte je do kastrůlku. Zalijte vodou jen tak, aby byla jablka ponořená. Vše rozvařte na kaši.
Nechte vychladnout, důkladně promíchejte a nechte přes noc překapat přes cedník vyložený čistým vypraným plátýnkem.
Druhý den zvažte vykapanou šťávu a na každý 1 litr šťávy přidejte 500-600 g cukru a 50 ml citronové šťávy. Svařte za občasného promíchávání do zhoustnutí. Zda je směs již dostatečně hustá, to zjistíte "talířovou zkouškou".
Kápněte na vychlazený malý talířek trochu směsi, měla by se jen pomaličku rozlévat.
Horké želé naplňte do vysterilizovaných nahřátých sklenic, ihned zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Nechte 5 minut, obraťte zpět a nechte zcela vychladnout.
Jablečné želé skvěle doplní palačinky, hodí se ale i k naplnění dortů, cukroví nebo pro dochucení sladkých kaší.
Máte-li rádi jablka, zkuste s nimi připravit i tento moučník podle našeho video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct jablečný perník. Je krásně vláčný a nejlépe chutná s čokoládovou polevou
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Holka u plotny radí: Kuřecí vývar s jemnými máslovými nočky zahřeje a připomene chvíle u babičky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 7 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 10 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
Americký jablečný koláč páj (apple pie) je populární zejména v anglicky mluvících zemích. Poradíme, jak ho upéct a podávat
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů