Retro okénko: Buřty v pivním těstíčku jsou uvnitř šťavnaté a na povrchu krásně křupavé
15. 10. 2023 Vaření
Letošní období táboráků a grilování je až na výjimky u konce. Buřtíky či jiné voňavé uzeniny si ale nemusíte odepřít ani teď. Dobře chutnají i opečené v troubě nebo obalené v trojobalu či těstíčku.
Uzeniny často nahrazovaly maso
Nad uzeninami dietologové a výživoví poradci tak trochu kroutí hlavou. Jenže voňavé šunce, čerstvému salámu nebo křupavému párku se někdy prostě odolat nedá.
S uzeninami jako důležitou součástí pokrmů se poměrně často setkáváme v receptech ze 60. a 70. let. Maso se shánělo obtížně, zvlášť když jste měli jasnou představu. Uzeniny sice taky nebyly na pultech vždycky všechny, ale buřty (tedy špekáčky) nebo měkký salám typu gothaj se většinou pořídit daly.
Mohlo by vás zajímat
Není buřt jako buřt
Tenhle retro pokrm, který před půl století našel uplatnění jako rychlá a levná večeře, si můžeme občas připravit i dnes. Základem jsou samozřejmě kvalitní buřty. A tady je třeba připomenout, že buřt a špekáček se sice zaměňují, ale rozdíl je v kvalitě.
Špekáček by podle webu vitalia.cz měl obsahovat směs masa, a to z 20 % vepřového, 50 % hovězího, 30 % tuku, sůl, česnek, pepř a muškátový ořech.
V buřtech pak můžeme najít větší podíl různých náhražek (chrupavky, kůže, maso z kostí, ale i rostlinné náhražky a sójové bílkoviny).
Z výše uvedeného jasně vyplývá, že na buřtech sice můžete ušetřit, na poctivých špekáčcích si ale mnohem více pochutnáte.
Mohlo by vás zajímat
Správné těstíčko, to je trochu alchymie
Těstíčko se většinou připravuje z mouky, která se rozšlehá s vejcem a mlékem, minerálkou nebo právě pivem. Pivo je zvlášť u obalovaných uzenin důležitou ingrediencí těstíčka, protože zabraňuje přílišnému nasávání smaženého pokrmu tukem.
Do mouky je možné zamíchat špetku prášku do pečiva nebo jedlé sody, těstíčko pak bude nadýchanější. Pivo přilévejte k vajíčku a mouce pomalu a opatrně. Výsledná konzistence by měla být jen o něco hustší než těsto na palačinky. Těstíčko na buřty není třeba nijak ochucovat, protože buřty mají výraznou chuť samy o sobě.
Mohlo by vás zajímat
Jak na buřty v pivním těstíčku?
Budete potřebovat: 4 špekáčky/buřty (nebo 400 g gothajského salámu vcelku), 200 g polohrubé mouky, 1 větší vejce, ¼ litru piva, rostlinný olej na smažení.
- Špekáčky oloupejte a rozkrojte na polovinu (můžete je ale nechat i vcelku a naříznout je stejně jako na pečení; pokud máte gothajský salám, oloupejte ho a ukrojte 4 stejně velké plátky).
- Do misky dejte mouku, rozklepněte vejce a přilijte pivo. Dobře promíchejte a našlehejte vidličkou, aby vzniklo těstíčko jen o málo hustší než na kapání. Pokud bude moc řídké, přisypejte trochu mouky.
- Špekáčky nebo salám namočte ze všech stran do těstíčka a ihned vložte do rozpáleného oleje. Smažte z každé strany asi 3 minuty. Osmaženou uzeninu pak položte na talíř vyložený papírovým ubrouskem, aby se do něj vsákl zbytečný tuk.
- K podávání se hodí třeba bramborová kaše, vařený brambor a zeleninový salát. Anebo si buřty vychutnejte jen tak, posypané sezamem či bylinkami.
Náš tip: Pokud před uzeninami dáváte přednost masu, vyzkoušejte kuřecí maso v solamylovém těstíčku podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zmrazit okurky salátovky. Jednoduchým postupem snadno zpracujeme přebytek plodové zeleniny
Větší okurky salátovky umyjeme a oloupeme. Konce okurek někdy bývají nahořklé, proto okraje každé raději ochutnáme a případné nahořklé části vyhodíme… Číst více
Jak získat semínka okurek z vlastní zahrady? Máme pro vás tipy pro úspěšné semenaření
Sklizeň okurek by měla vždy probíhat včas, jakmile okurky dorostou na vhodnou velikost, která záleží na konkrétní odrůdě. Včasná sklizeň totiž… Číst více
Co dělat, když okurky nekvetou? Potřebují více slunečního světla, správné hnojení a především pravidelně sklízet úrodu
Okurky jsou oblíbenou zeleninou, a i v našich… Číst více
Třepané okurky: Rychlou verzi nakládaček připravíte snadno, nejdůležitější je okurky ve sklenici často protřepávat
Nashromáždilo se vám doma větší množství… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se jedlo v 60. letech: Voňavé jitrničky, guláš jako předehra a pěkně tučný ovar s křenem aneb Taková domácí zabíjačka
K táboráku patří špekáček: Víte, jak poznáte kvalitní a jak ho nařezat, aby se dokonale opekl?
Jak na perfektní kotlíkový buřtguláš: Důležitý je správný poměr cibule a uzeniny, výraznou chuť zajistí i rajský protlak a koření
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 3 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalé zeleninové řízky v těstíčku: Řízek z dýně, cibule nebo kedlubny skvěle nahradí drahé maso
Vyzkoušeli jsme osm nejlepších způsobů, jak správně nařezat špekáčky: Takhle se dokonale propečou a nespálí
Jak připravit dokonale sametovou bramborovou kaši do půlhodinky: Trik šéfkuchařů zvládne doma každý