Semifinalista MasterChef Česko 2020 Pavel Berky prozradil, jak na pravé romské goja: Je to populární i kontroverzní jídlo, říká
12. 10. 2023 V kuchyni s VIP
Romská kuchyně je pro mnoho lidí zahalena tajemstvím a málokdo vůbec tuší, jaké pokrmy nabízí. Přitom se jedná o jídla, která perfektně chutnají i vypadají, často jsou navíc i velmi zdravá. S Pavlem Berkym, semifinalistou MasterChef Česko 2020 jsme se pokusili do zajímavé kuchyně nahlédnout.
Jak vaří Romové
Populární kuchař, který kromě vaření stíhá i navrhování módy, měl možnost prezentovat romské jídlo i v posledním díle pořadu Souboj na talíři. Zde Janu Punčochářovi a Přemku Forejtovi ukázal typické a oblíbené jídlo Romů, zvané goja.
Přestože může na někoho působit jako netradiční, Pavel se domnívá, že mezi romskou a českou kuchyní nejsou takové rozdíly, jak by si lidé mohli myslet.
„Romská kuchyně je směs několika kuchyní a během její historie se formovala. U většiny pokrmů si možná řeknete, že to jídlo přeci znáte od babičky nebo vám ho vařila máma, když jste byli děti,“ říká pro Toprecepty.cz Berky.
„Romská kuchyně vychází ze starých tradičních receptů, je jednoduchá a využívá základní suroviny jako jsou mouka, cibule, brambory a podobně,“ dodává.
Mohlo by vás zajímat
Nejpopulárnější pokrm
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří právě goja, tedy vepřové střevo, které se plní bramborami, někdy směsí brambor a rýže a nebo moukou. Podle účastníka MasterChef Česko 2020 je někdy tohle jídlo bráno jako kontroverzní.
„Často se setkávám s tím, že se goja se plní do tenkých klobásových střev, což je právě velký omyl. U tradičního a originálního receptu by se mělo použít tlusté střevo,“ vysvětluje Pavel s tím, že tato varianta má tu nevýhodu, že střeva je potřeba opravdu dobře vyčistit a na rozdíl od tenkých střev, čištění tlustého střeva vyžaduje mnohem větší přípravu a čas.
Romská kuchyně v luxusním podniku
Podle autora velmi úspěšné kuchařky s všeříkajícím názvem „Recepty“ by romské pokrmy klidně obstály i na menu luxusních restaurací. „Tak jako každá jiná světová kuchyně. Je jen třeba se zamyslet nad tím, jaké úpravy zvolíte a které suroviny vypíchnete,“ upozorňuje Berky.
„Romská kuchyně má několik receptů, které by se daly dokonale převést do luxusní varianty. Omezené množství surovin v receptech je tady spíše velkou výhodou, protože vám nechává volnou ruku při tvoření,“ dodává.
Berkyho nej
Sám má v romské kuchyni jasné favority. „Mé oblíbené jídlo jsou párance nebo papiňale s česnekem a pak chlebová placka, takzvaná Marikľa / Bokeľa, která se opékala na kamnech nebo starém sporáku. Ale miloval jsem i obyčejný slepičí vývar od babičky,“ říká Pavel pro Toprecepty.cz a dodává, že pochopitelně si pochutná i na goja, na které nabídl svůj recept.
Romské goja podle Pavla Berkyho
Na přípravu nejoblíbenějšího pokrmu romské kuchyně budete potřebovat: vepřová střeva (tlustá), 1 kg brambor, 1 větší cibuli, 5 stroužků česneku, majoránku, rostlinný olej, sůl a pepř.
Jak na to?
- Nasolená střeva od řezníka dejte do mísy a několikrát pořádně propláchněte pod tekoucí studenou vodou. Prsty z nich odstraňte přebytečný tuk, ale ne úplně všechen.
- Poté střeva převraťte a znovu několikrát propláchněte. Tento proces převracení a proplachování opakujte alespoň třikrát.
- Brambory a cibuli oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Dejte do mísy, přidejte prolisovaný česnek a dochuťte solí, pepřem a sušenou majoránkou. Směs dobře promíchejte.
- Střeva naplňte bramborovou směsí. Pozor však abyste je nenaplnili moc. Bude stačit jen do ⅔, při vaření náplň ve střevě nabyde a goja by mohly prasknout. Konce naplněných střev dobře zavažte.
- Do většího hrnce dejte vodu, osolte ji a přiveďte k varu. Goja vařte ve vroucí vodě 30 - 40 minut. Záleží na množství a velikosti střev.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Po uvaření goja z vody vytáhněte a hned je propíchejte párátkem. Poté je rozložte na pečící plech, pomažte olejem a pečte v troubě dozlatova.
- Goja podávejte s nakrájenou čerstvou zeleninou a domácími chlebovými plackami.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak udělat nejlepší bramborák. Oblíbené bramborové placky s vůní česneku a majoránky
Základem jsou brambory Základem bramboráku jsou vždy strouhané brambory, česnek, sůl a majoránka. Brambory před strouháním oloupeme. Nastrouháme je… Číst více
Česnek - nepostradatelný pomocník v kuchyni s bohatou historií
Česnek pochází ze střední Asie, odkud se postupně rozšířil do oblasti Středomoří. Historie česneku je hodně dlouhá. Za lék byl uznáván už ve… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Dokonalé topinky: Poradíme, jak na to, aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé!
Kdo by neměl rád topinky? Báječné jsou jako… Číst více
Rychlé snídaně nejen pro školáky: Ovocné lívance, zdravé kaše i vajíčkové muffiny připravíte raz dva!
Kvalitní snídaně je základem úspěšného dne. Ne… Číst více
Jak otevřít kokos. S tímto návodem to zvládne hravě každý
Otevřít kokos se může zdát na první pohled jako komplikovaná záležitost. Když však víme jak postupovat, poradíme si hravě i s tvrdou skořápkou kokosu… Číst více
Nejoblíbenější sladké a slané bramborové placky. Jak je nejlépe upéct z vařených nebo syrových brambor
Bramborové placky Brambory vaříme velmi často, proto se běžně stává, že nám od oběda nějaké zůstanou do dalšího dne. A jak je co nejlépe využít?… Číst více
Trochu jiný bramborák - bez majoránky, zato často se sýrem. Vyzkoušejte bulharský patatnik
Bulharská varianta bramboráku patatnik spíš než… Číst více
Jak připravit ty nejlepší bramboráky? Vyzkoušejte tři jednoduché rady a vaše bramboráky budou ještě lepší
Bramboráky připravujeme především z nastrouhaných brambor, malého množství mouky a vajec. Patří do nich utřený česnek, který je krásně provoní.… Číst více
Bramborové těsto stáním řídne, proto ho zpracujeme co nejdříve. Poradíme, jak těsto snadno uchovat
Přesto nejsme v případě přebytku těsta zcela bezmocní. Máme některé možnosti, jak s těstem naložit, abychom zbytečně neplýtvali potravinami. … Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vítěz MasterChefa 2022 Martin provokuje: Maso z mladého psa se peče jako vepřové, napsal na svůj profil a strhla se mela
Farmář Josef Pech radí, jak nakupovat brambory: Neberte ty viditelně poškozené, dobrá brambora vydrží i horší podmínky, říká
Křupavé pečené zelí jako originální příloha i lehký hlavní chod: S koprovým dipem tvoří dokonalou dvojici
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 10 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Přečtěte si Zobrazit více
Mýty a fakta: Platí, že se houbová jídla nesmějí ohřívat a zapíjet alkoholem? Odborník vysvětluje, co je pravda
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Vyzkoušeli jsme, jak nejlépe skladovat brambory: Za dva týdny se ukázalo, zda je lepší jutový pytlík nebo běžná spížírna