Výtečná čočková polévka: Provoněná majoránkou a dochucená zeleninou a párkem chutná fantasticky
24. 10. 2023 Vaření
Podzim a zima jsou ve znamení pořádných poctivých a hustých polévek, které s pečivem často nahradí hlavní jídlo. Ta domácí čočková bývá velmi vydatná a v chladných podzimních dnech ještě krásně zahřeje.
Čočková polévka
Čočková polévka patří mezi českou klasiku. Podobné polévky jsou oblíbené i jinde v Evropě a dokonce i na Blízkém východě a v Indii. Když si k této výživné polévce zakousnete trochu chleba, třeba výborného domácího, poslouží i jako hlavní jídlo.
Mohlo by vás zajímat
Co dát do čočkové polévky
Postupy přípravy této polévky se poměrně liší. V základu bývá čočka, většinoucibule, někdy jíška. Dále v polévce může být mrkev a párek. Korunuje ji sušená majoránka, troška česneku, sůl a pepř.
Mohlo by vás zajímat
Jaké jsou varianty přípravy čočkové polévky
Při přípravě se často hospodyňky dohadují nad několika kroky. První spočívá v tom, jestli čočku máčet, nebo ne. Čočka se na čočkovou polévku máčet nemusí, i když asi deset minut ve studené vodě před vařením prospěje v tom, že bude čočka při vaření lépe držet pohromadě.
Také ohledně solení luštěnin nemusí být jasno. Pravdou je, že trochu osolit čočku můžeme hned na začátku vaření, bude rovnoměrněji slaná. Polévku dosolíme na konci vaření.
Dalším sporným bodem může být, jestli zalívat vývarem, nebo ne. V tomto případě není vývar úplně nutný. Čočka dodá polévce dobrou chuť a párek (nebo klobása) ji doladí.
Jak vylepšit čočkovou polévku
Po částečném osmažení cibulky můžeme přidat jíšku, která dodá krásnou máslovou vůni a zlatohnědou barvu. Jíška ale není nutná. Na zahuštění můžeme využít část čočky, kterou rozmixujeme. Variantou je i kousek nastrouhané a rozvařené brambory.
Párek můžeme opéct a dodat tak polévce další chuťový rozměr, nebo ho dát neopečený na konec vaření. Polévku můžeme vylepšit i tím, že do ní dáme vařit bobkový list a kuličky pepře.
Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…
Domácí čočková polévka
Čočková polévka je ideální na podzim. Krásně prohřeje a zasytí. Na přípravu této polévky si připravte: 200 g čočky, cca 1,3 l vody, 2 párky, 2 menší brambory, 1 menší cibuli, další zeleninu dle chuti (mrkev, řapíkatý celer), 1 lžíci sádla nebo oleje, majoránku a sůl.
Jak na to? Čočku přeberte od případných nečistot, propláchněte ji, zalijte vodou dejte vařit. Poloměkkou čočku osolte. Brambory oloupejte, omyjte a nastrouhejte nahrubo a dejte do polévky.
Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V kastrůlku ji na sádle nebo oleji nechte zesklovatět, přidejte k ní na kostičky nakrájenou zeleninu, krátce orestujte, přidejte k čočce a na mírném ohni vařte asi 20 minut. Odeberte cca 250 ml polévky a ponorným mixérem rozmixujte, rozmixovanou směs vložte zpět do polévky, nakrájejte párek na kolečka, přidejte do polévky a nechte ještě asi 5 minut na mírném ohni prohřát.
Na závěr polévku dochuťte, promněte do hrnce majoránku a podávejte.
Polévku můžete ještě ozdobit petrželkou.
Náš tip: Přichystejte si čočkovou polévku podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně usmažit cibuli dosklovita, dorůžova či dočervena? Začátečníkům video napoví, jak postupovat
Připravit jíšku podle názorného videa dokáže úplně každý. Je výborná k zahušťování polévek a omáček, navíc vylepší jejich chuť
Jak připravit jíšku na másle. Postup výroby je velmi snadný
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 2 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 14 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 15 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 17 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Přečtěte si Zobrazit více
Upečte si domácí chleba: Vyzkoušené rady a tipy, co dělat a čeho se vyvarovat
Letem luštěninovým světem: Na co se hodí hnědá čočka, na co zelená a jak se vaří beluga?
Polévka z pečeného česneku a červené řepy je podzimní životabudič. S vařeným vejcem navíc hravě nahradí hlavní jídlo