Jak na ten nejlepší buřtguláš? Sáhněte po kvalitní uzenině, nezapomeňte na dostatek cibule a správnou kombinaci koření
3. 1. 2024 Vaření
Ať už ho nazveme bramborový guláš nebo buřtguláš, nabízí skvělé řešení v okamžiku, kdy nevíme, co rychle a levně připravit. Přitom takové jednoduché jídlo se může stát i lahodnou pochoutkou.
Co patří do buřtguláše
Základem guláše je cibule, paprika, brambory, koření a na rozdíl od klasického guláše jsou v jídle místo masa buřty.
Důležitý je dostatek cibule, kterou dobře osmažíme až do mírně nahnědlé barvy. Díky dobře osmažené cibuli bude jídlo mnohem lepší. Na smažení můžeme využít řepkový olej, výborné je i sádlo.
Do guláše se vyplatí dát místo vody vývar, získá plnější chuť. Ideální je hovězí, může být i zeleninový, ale neměl by být příliš tučný. Velmi dobrou variantou je také vývar z uzených kostí. Z koření určitě sáhneme po paprice, neměl by chybět ani pepř, kmín a majoránka.
Guláš je třeba také zahustit. Většinou se používá mouka. Tu je třeba dát před přidáním brambor, aby se dobře provařila.
Mohlo by vás zajímat
Jaké brambory patří do guláše
Brambory do guláše dáváme takové, které zůstanou pevnější a úplně se nerozvaří. Ideální jsou brambory varného typu B. Díky nim je výsledná podoba tak akorát.
Kterou uzeninu dát do guláše
Pokud jde o uzeninu, je třeba ji vybírat podle toho, jakou chuť chceme mít ve výsledku. Může jít o klasické špekáčky, ideální je zvolit ty s vysokým podílem masa. Můžeme je doplnit o pikantní klobásku nebo použít tuto klobásku samotnou. Uzeninu je třeba dávat do guláše v takovém stavu, abychom ji mohli pohodlně sníst. Tedy bez obalu a pokrájenou na kostky nebo silnější kolečka. Poměr cibule a uzeniny by měl být zhruba půl na půl.
Jak vylepšit buřtguláš
Skvělého buřtguláše docílíme tím, že do něj použijeme trochu rajského protlaku. Z koření do guláše dáváme mletou papriku, často se napůl kombinuje sladká a pálivá, pepř, majoránka a kmín. Využít můžeme ale také koření, jako je bobkový list, případně tymián. Buřtguláš můžeme vylepšit houbami. Kterýkoliv buřtguláš krásně dochutí prolisovaný česnek. Pokud na zahuštění nechceme používat mouku, můžeme rozvařit nastrouhanou bramboru, ale také nadrobit střídku chlebu.
Perfektní slavnostní večeře nemusí stát majlant. Důležitá je přece chuť, nikoliv cena! Chcete návštěvě předložit luxusní chod za málo peněz? Zkuste třeba italské pesto, které se chodí k masu i…
Jak na výborný buřtguláš
Na přípravu výborného buřtguláše si připravte: 2 špekáčky, 5 brambor, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 2 lžičky majoránky, 2 lžičky sladké mleté papriky, 1 lžičku mleté pálivé papriky, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1,5 litru hovězího vývaru, pepř, olej a sůl. Na zahuštění: 1 lžíci hladké mouky.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Buřty nakrájejte na menší kousky. Připravte si kastrol se silným dnem, nalijte trochu oleje a rozehřejte ho. Do horkého oleje dejte cibuli a buřty a společně vše osmažte. Pak přidejte obě papriky a hrnec sundejte z tepla. Dobře promíchejte, aby paprika pustila barvu zaprašte moukou, znovu promíchejte a postupně přilévejte vývar a míchejte, aby nevznikly hrudky. Guláš přiveďte k varu, ochuťte ho česnekem, majoránkou a kmínem. Osolte a opepřete podle chuti. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. Brambory přidejte do guláše. Vařte do změknutí brambor. Hustý guláš nakonec ještě můžete dochutit podle solí, případně pepřem.
Náš tip: Připravte si buřtguláš podle tohoto videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Jak ho dodržet v době moderní?
Popeleční středou začíná pro věřící období… Číst více
Čím nahradit cukr a maso? Chytré rady, jak snadno vařit v době půstu
Rozhodli jste se držet půst? Ať už pro to máte… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?
Půst ve smyslu jídla nebyl vždycky doménou církve. Ke konci zimy se zásoby ve spížích tenčily, do nové úrody bylo daleko, a tak se jedla taková jídla… Číst více
Budoucí maminky, pozor! Jak se správně stravovat, když čekáte miminko?
Řádné strava je vždy důležitou součástí zdravého… Číst více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Důležité jsou suroviny Jako všeobecně se nevyplácí nic, tedy ani polevu, ošidit nebo odbýt. Protože poleva korunuje celý výsledek, měli bychom dbát… Číst více
Jak upéct kakaové, skořicové a ořechové sušenky. Populární retro sušenky podle oblíbených receptů
Chutné a trvanlivé mlsání Mezi nejoblíbenější stálice mezi sušenkami patří ty s kakaovou, skořicovou nebo ořechovou příchutí. Kdo by neznal… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
7 nejlepších perníků podle hrníčkových receptů. Vyzkoušet můžeme cuketový, mrkvový nebo se sušenkovým krémem
V našem receptáři je řada receptů na velmi chutné perníky, do našeho přehledu jsme ale tentokrát vybrali pouze ty, které připravíme snadno i bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
9 nejlepších gulášů: Dáte si klasický „hospodský“, pálivý, se špekem nebo na pivě?
Guláš je nejlepší, když kuchař připálí cibuli. Nebo ne? Legendy a fakta o populární omáčce
Jíška a spol. Polévku či guláš zahustíte nejen moukou. Skvěle fungují i brambory a chleba
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 9 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 23 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
10 tipů, jak na dokonalý hovězí vývar: Věnujte čas předpékání a pomalému vaření
Jak se zrodil buřtguláš? Ve Vídni letěl ten klasický, tak Češi vymysleli jeho levnější variantu
Máslo, sádlo nebo olej: Víte, který tuk je nejvhodnější na smažení řízků a který se hodí na palačinky?