Jak zvládnout bramborový knedlík hned napoprvé? Díky tipům knedlíkového mistra Petra Kosinera je uděláte na jedničku
1. 2. 2024 Vaření
Knedlíky jsou základem české kuchyně, přesto si na ně ne každý troufne. Pokud jste v tomto „oboru“ nováčkem, pusťte se pro začátek do toho bramborového a to rovnou podle tipů knedlíkového mistra Petra Kosinera. Ten pro web Toprecepty.cz poradil, co dělat, aby byl výsledek i napoprvé na jedničku!
Nejoblíbenější z knedlíků? Bramborové!
Bramborové knedlíky jsou takovou klasikou mezi českými přílohami. Hodí se nejen k pečené kachně, ale i zastoupí i ty kynuté ve vepřo-knedlu-zelu a třeba vepřové výpečky se špenátem se bez nich neobejdou.
Spousta lidí jim dokonce dává přednost před těmi kynutými nebo houskovými, které ty bramborové dokáží nahradit u většiny „knedlíkových“ jídel, snad jen s výjimkou svíčkové nebo rajské.
Mohlo by vás zajímat
Rady od profíka
Na bramborové knedlíky existuje spousta receptů, ale jde taky o konkrétní postup. S tím pro čtenáře webu Toprecepty.cz poradil šéfkuchař a spoluautor Velké knedlíkové kuchařky Petr Kosiner, který se již více než deset let stará o to, aby se knedlíkům vrátil zasloužený respekt.
V současnosti má tento šéfkuchař, který byl v rámci soutěže Česká chuťovka v roce 2023 oceněn titulem Rytíř české chuti, v repertoáru přes tři stovky druhů knedlíků a denně jich navaří 40. Je tedy nejvýš povolaným k tomu, aby nám prozradil své, léty prověřené, postupy, které sepsal do již zmíněné Velké knedlíkové kuchařky.
Co tedy při přípravě nepodcenit?
Jaké brambory na knedlíky?
- Na kvalitu bramborových knedlíků má vliv už kvalita samotných brambor, které na ně použijete. Možná vás to překvapí, ale na knedlíky jsou nejvhodnější brambory typu A, tedy salátové.
- Brambory se pak vaří ve slupce, před dalším zpracování je nutné je nechat dobře vychladnout, nejlépe přes noc. Pokud byste použili teplé brambory, těsto by během zpracovávání rychle řídlo. U takových knedlíků pak hrozí, že se rozvaří a rozpadnou.
- Brambory musí být i dokonale suché. Přebytečná tekutina by totiž narušila konzistenci knedlíku.
- Na knedlíky je pak lepší brambory nastrouhat nahrubo, z lisovaných brambor vypadají knedlíky, jako by byly z kaše. „Případně můžete polovinu nastrouhat nahrubo a polovinu najemno,“ říká pro Toprecpety Petr Kosiner.
Místo mouky raději krupičku
- „V receptech na bramborové knedlíky se můžete setkat s různými druhy mouk v různém poměru, z mých zkušeností je však nejlepší použít klasickou dětskou krupičku. Knedlíky se s ní lépe provaří, navíc jsou pak jemnější,“ doplňuje Kosiner.
- Čím více je v těstě brambor v poměru ke krupičce, tím je knedlík nadýchanější. Krupičku přidávejte k bramborám raději postupně, dodržujte ale množství v receptu.
Bez vajec to nejde
- Ačkoli i na recepty bez vajec narazíte, s nimi je to mnohem lepší. Vajíčka totiž fungují v knedlíku jako dokonalé pojivo.
- Platí pravidlo, že na každých 500 g brambor má přijít jedno celé vejce.
Škrob a sůl
- K mouce můžete do knedlíků přidat i bramborový škrob. Ten pomůže hlavně ve chvíli, kdy nepoužijete brambory typu A nebo máte brambory horší kvality. Škrobu se dává 1 lžíce na 1 kg brambor.
- Aby neměl knedlík mdlou chuť, je třeba ho osolit. Brambory vstřebají soli dost, dejte si ale pozor, abyste je nepřesolili. Na 1 kg brambor dejte dvě zarovnané kávové lžičky soli, tedy asi 10 g.
Tvarování knedlíků a vaření
Když už máte těsto hotové, zbývá už jediné – vytvarovat z něj knedlíky. Klasika jsou velké válečky, které se pak krájejí na plátky. Ideální průměr šišek je 5 cm, na jednu šišku pak použijte asi 450 g těsta.
Knedlíky se nejčastěji vaří ve vodě. Tu je třeba dát vařit předem, aby pak těsto při čekání nezřídlo. Knedlíky vkládejte do vroucí vody a po minutě vaření je jemně nadzvedněte vařečkou od dna, aby se k němu nepřilepily. Klasický knedlík se vaří 20 až 22 minut, kulaté knedlíky jen 10 až 12 minut.
To, že je knedlík hotový, poznáte tak, že když jej rozlomíte, nejsou v něm vidět syrová zrnka krupičky. Uvařené knedlíky je možné krájet ještě horké. V tom případě ale potřebujete ostrý nůž.
Náš tip: Vynikající bramborové knedlíky si pak můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Vnitřnosti a oblíbené pokrmy z nich. Jak nejlépe zpracovat játra, ledvinky či srdce?
Jaké vnitřnosti rozeznáváme a jak je zpracujeme [assetPageTips:1134] Dršťky nejen na polévku Dršťky jsou hovězí předžaludky (bachor, čepec, kniha)… Číst více
Vyplatí se investice do vakuovačky potravin, která by měla šetřit vaše peníze? Tohle jsme zjistili!
Pořád ještě váháte s nákupem vakuovačky, protože… Číst více
Vychutnejte si nápoj a myslete na životní prostředí. Držák na pití od Coca-Coly je papírový
Multipacky 4 a 6 plechovek držela až dosud… Číst více
Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
Dršťky jsou nakrájené hovězí předžaludky (existují však i vepřové), které snadno koupíme v obchodě s potravinami či v řeznictví. Obsahují málo tuků a… Číst více
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
V USA povolili prodej masa vypěstovaného v laboratoři z buněk živých zvířat. K dostání bude zatím jen v luxusních restauracích
Revoluci ve stravování se pokusí odstartovat ve… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Univerzální bramborové těsto využijete 100x jinak: Znáte rolovaný knedlík nebo makové milouše?
Jak na výborné šišky z bramborového těsta? Brambory na těsto uvaříme den dopředu a pak pracujeme svižně
Uvařili jste domácí knedlík a jste na něj patřičně hrdí? Video vám poradí, jak jej snadno nakrájet nití
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí marshmallow
Přidáno před 30 minutami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 17 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno 20. 5. 2024 08:32
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52