Medovníková roláda: Báječně vláčný a medem vonící moučník s karamelovým krémem se rozplývá na jazyku
26. 3. 2024 Vaření
Pokud neodoláte medovníku, bude vám chutnat i medovníková roláda. Vynikající dezert je plněný výborným karamelovým krémem a navrchu ozdoben směsí perníku a ořechů. Dobrá volba pro sváteční moučník.
Medová roláda
Med v našich dezertech není žádnou výjimkou a tyto moučníky patří k nejoblíbenějším. I proto jsme se zamilovali do medových dortů. Medovník se během let stal pověstným dezertem. Variantou je i medovníková roláda, kterou vám dnes představujeme. Tento na přípravu nenáročný moučník je propojen lahodným karamelovým krémem a navrchu jako skvělá tečka je směs perníku a ořechů.
Mohlo by vás zajímat
Pudinkový krém do rolády
Stejně důležité jako těsto je i krém. V našem případě budeme chystat karamelový krém z pudinku. Není v něm jen karamelový pudink a máslo, ale také zkaramelizované Salko, které posílí chuť. V dnešní době můžeme koupit hotové karamelové Salko, ale také si ho připravit doma tak, že zavřenou plechovku celou ponořenou ve vodě budeme vařit 2-3 hodiny.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…
Medovníková roláda
Na roládu si připravte: 4 vejce (4 bílky + 3 žloutky), 100 g cukru moučka, 2 lžíce medu, 120 g polohrubé mouky, 1 lžičku prášku do pečiva a 1 lžičku perníkového koření. Na krém: 1 máslo, 1 zkaramelizované Salko, 300 ml mléka a 1 karamelový pudinkový prášek. Na obalení: 50 g strouhaného perníku a mleté ořechy.
Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si zvlášť bílky, zvlášť žloutky. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a postupně do něj zašlehejte žloutky, cukr a med. Nakonec jen lehce vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kořením.
Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem a rovnoměrně na něj naneste těsto. Plech dejte do trouby a ve vyhřáté troubě pečte asi 10 minut. Upečený plát ještě teplý srolujte a nechte vychladnout. Na krém uvařte v hrnku z mléka a pudinkového prášku pudink a nechte ho vychladnout. Máslo vyšlehejte do pěny, postupně do másla zašlehejte vychlazený pudink a karamelové Salko.
Vychladlý upečený plát rozložte, potřete krémem a srolujte do rolády. Krémem také potřete celou roládu a nakonec ji posypejte směsí perníku a ořechů.
Náš tip: Připravit si můžete také snadnější variantu výborného medovníku na plech podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den dětí: Oslavte jej s nápaditě a stylově. Vyrobte jim želé hady, housenky z ovoce nebo domácí nanuky
Den dětí je příležitostí udělat dětem radost.… Číst více
Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů
Strouhaný sýr Strouhaný sýr přidáváme do těst na sýrové tyčinky, sypeme jím pizzu a minipizzu. Zdobíme jím palačinky a langoše, přidáváme ho do… Číst více
Upečte dětem k jejich svátku cupcakes (kapkejky). Jsou jednoduché na přípravu a děti z nich budou mít radost
Nejjednodušším vhodným korpusem je muffin. Upéct muffiny je jednoduché a zvládne to kdejaký začátečník. Udělat krém nebo polevu také nemusí být… Číst více
Báječné zmrzlinové „překvápko“: Připravte si na Silvestra bombastické ledové dezerty
Oslavu posledního dne v roce si většinou… Číst více
Zdravé silvestrovské pohoštění: Zkuste delikátní špíz caprese nebo okurkové závitky!
Chlebíčky, obložené mísy plné salámů a sýrů,… Číst více
Deset tipů, co připravit na Silvestra dětem. Hlavně zdravé suroviny a hodně barev!
Jednohubky s pomazánkami Na jednohubky se děti těší. Připravujeme je z obyčejných rohlíků nebo z baget. Mažeme je oblíbenými pomazánkami a zdobíme… Číst více
Pro začátečníky: Tipy na jídla, která zvládne každý. Nejlepší bramborová kaše i zapečené masové kuličky vás nadchnou
Pro začátečníky existuje řada možností, jak… Číst více
Čeká vás dětská oslava? S těmito nápady na slané i sladké pohoštění zabodujete
Chcete přichystat svým dětem skvělou oslavu, na… Číst více
Pečeme s Ivou: Roztomilé chobotničky můžete s caparty připravit na Den dětí!
Nevíte, jak o víkendu zabavit děti? Vezměte je do… Číst více
Halloweenské MasterChef Česko: Jak na jednoduché chlupaté prsty z listového těsta, pařáty čarodějnice a další děsivé pohoštění
V sedmnáctém díle MasterChefa tak trochu strašilo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Když nemáte prášek do pečiva: Na výrobu domácího kypřidla stačí jenom tři suroviny a výsledek je zaručený
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Medvídek Pú věděl, co dělá! Med vám pomůže od kocoviny i od vrásek
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 11 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 15 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 15 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalý medovník voní po medu a je krásně vláčný. Zkuste jej podle našeho receptu!
Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!
Jak doma zkaramelizovat Salko? Oblíbené karamelové cukroví, řezy a další pochoutky budou díky němu neodolatelné