Domácí pesto z medvědího česneku jen z pár ingrediencí: Hodí se do rizota i k masu a při správném skladování vydrží až půl roku
5. 4. 2024 Vaření
Medvědí česnek získává stále více na popularitě. Jedna z prvních jarních bylinek totiž nabízí širokou škálu uplatnění při vaření a k tomu navíc úspěšně supluje klasický česnek. Z toho medvědího si mimo jiné můžete jednoduše a rychle připravit třeba i skvělé a voňavé pesto.
Zdravá a chutná bylinka
Medvědí česnek, známý také pod svým latinským názvem Allium ursinum, je vyhledávaný především pro svou výraznou česnekovou vůni a chuť. Roste v mírném klimatu převážně v listnatých a vlhkých lesích napříč Evropou, můžete ho proto snadno najít i u nás.
Díky svým chuťovým vlastnostem a pozitivním účinkům na zdraví (podle studie z roku 2022 obsahuje tato rostlina s podlouhlými temně zelenými listy vysoké množství biologicky aktivních sloučenin, které jsou známé svými antioxidačními a protizánětlivými účinky), si medvědí česnek získal oblibu nejen u kuchařů, ale také mezi příznivci zdravého životního stylu.
Mohlo by vás zajímat
Univerzálnost pesta
Jedním z nejpopulárnějších způsobů, jak si vychutnat jedinečnou chuť medvědího česneku, je báječné pesto. Tradiční italská pochoutka se sice obvykle připravuje z bazalky, piniových oříšků, parmezánu, olivového oleje a česneku, ale v případě „medvědí verze“ vyměníme jednu zelenou bylinku za jinou.
Toto pesto může sloužit jako výborné dochucovadlo do těstovin, rizota, jako pomazánka na čerstvý chléb či toast, ale i jako dip ke grilované zelenině či masu. Jeho univerzálnost a bohatá chuť z něj udělají i vašeho nezbytného pomocníka při vaření.
Skladování je hračka
Skladování pesta z medvědího česneku má několik zásad. Především je důležité uchovávat ho v lednici, kde vydrží přibližně týden. Pro zajištění delší trvanlivosti je možné pesto nalít do sterilních skleniček, povrch pokrýt tenkou vrstvou olivového oleje a skleničky pečlivě uzavřít.
Díky tomu může pesto vydržet několik týdnů. Další možností je pesto rozdělit do formy na led a zamrazit. Jednotlivé kostky poté můžete přesunout do sáčku nebo nádoby, která se dá opětovně uzavřít, a uchovávat v mrazáku až několik měsíců.
Pesto z medvědího česneku
Pro přípravu jednoduchého pesta z medvědího česneku budete potřebovat: 200 g listů medvědího česneku, 50 g nastrouhaného parmezánu nebo sýru Grana Padano, 1 stroužek česneku, šťávu z 1 citronu, 50 g piniových oříšků nebo vlašských ořechů, 100-120 ml olivového oleje, špetku hrubé mořské soli a špetku pepře.
Jak na to?
- Listy medvědího česneku pečlivě omyjte a osušte.
- Do vysoké nádoby dejte část listů a trochu soli a tyčovým mixérem rozmixujte. Přidejte další část listů a soli, opakujte, než budete mít rozmixován všechen medvědí česnek.
- Do nádoby přidejte nastrouhaný sýr, najemno nasekaný česnek, oříšky, citronovou šťávu, olej a vše znovu důkladně rozmixujte. Měla by vzniknout hladká pasta. Pokud je pesto stále tuhé, přidejte trochu oleje.
- Hotové pesto umístěte do pečlivě umytých skleniček, zakápněte ho olivovým olejem a skleničku uzavřete šroubovacím víčkem.
Naše rada: Piniové nebo vlašské ořechy můžete před přidáním do pesta opražit na suché pánvi, budou mít intenzivnější chuť i aroma.
Náš tip: Podle našeho videoreceptu můžete připravit pesto z medvědího česneku raz dva:
Zdroj informací:
sciendo.com - Evaluation of the Phenolic Profile of Bear’s Garlic (Allium Ursinum L.) Leaves
eatweeds.co.uk - Wild Garlic
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Malá domácí kavárna aneb Jak si připravit doma ten svůj nejlepší šálek kávy
Pokud patříte k milovníkům kávy, instantní prášek… Číst více
Tři vrstvy alžírské kávy: Jak správně připravit tento trochu ostřejší nápoj s vaječným likérem a kopou šlehačky?
Ačkoli alžírská káva vyvolává dojem něčeho… Číst více
Česká baristka Kamila Chobotová míří na mistrovství světa v přípravě kávy. Vyzkoušejte její recept, jak si doma uvařit parádní nápoj
Příprava filtrované kávy je jedním ze… Číst více
Baristka Kamila Chobotová míří na mistrovství světa: Je to velká čest, říká. Rozhodnout mohou drobnosti, třeba špatně navážená káva
Mistrovství České republiky v přípravě filtrované… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Medvědí česnek začíná růst: Jak ho v přírodě poznat, kam se za ním vydat a jak ho sbírat? Díky těmto tipům se už nespletete
Mladé kopřivy zpestří jídelníček: Nahradí špenát a ochutí slané koláče či míchaná vajíčka, sbírat se musí na správných místech
Medvědí česnek je typickou rostlinou časného jara. Přichystejte si z něj voňavé pesto se sýrem a ořechy
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 4 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 5 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 7 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 20 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat rajčata? Kvalitní sazeničky jsou základ, a pokud si je chceme předpěstovat, právě teď je nejvyšší čas na jejich vysazení
Expertka radí: Jak a kde v lednici skladovat medvědí česnek? Vlhká utěrka je nezbytností, důležité je i správné místo v lednici
Polévka z hlívy s medvědím česnekem: Svěží, a přitom vydatná jarní polévka voní česnekem, pikantní chuť jí dá pálivá paprika