Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Povidlové šátečky bez kynutí: Křehoučké a na jazyku se rozplývající pečivo je rychlé, snadné a božsky chutná
Zdroj: Toprecepty, Hella

Dostali jste chuť na povidlové šátečky a nemáte čas? Upečte si povidlové šátečky bez kynutí. Jemné a nadýchané pečivo s droždím se nenechává kynout a chutná i tak luxusně.

Rychlé sladké pečivo 

Pokud dostaneme chuť na domácí šátečky, možná nás při představě čekání na vykynutí těsta dokonce přejde. Ale není nutné čekat. Existuje varianta, která využívá těsto s kvasnicemi, které se nenechává vykynout. Natěšené strávníky pak čeká velmi dobré a nadýchané těsto, které je navíc hezky křehké a přitom nedrobivé.

Bonusem je, že pečivo vydrží dlouho měkké. Dobře se také mrazí a v případě potřeby je pak k dispozici. Šátečky jsou výborné s povidly, která sladkým moučníkům dodají grády. A navrchu je křupavá drobenka.

Těsto s droždím bez kynutí

Těsto s kvasnicemi, které nemusí kynout, je ideální pro ty, kteří spěchají. Ocení ho i ti kuchtíci, kteří s vařením a pečením teprve začínají. Nemusí se totiž bát, že by jim těsto nevykynulo, nebo naopak překynulo. S těstem pracujeme hned. 

Váhat můžeme pouze u toho, jestli použijeme čerstvé droždí, tam vytvoříme v důlku z mouky kvásek (z droždí a cukru, který zalijeme vlažným mlékem). Když použijeme sušené droždí, tvoříme těsto hned ze všech surovin a bez jakéhokoliv čekání. 

Pokud chceme ještě vláčnější a voňavější šátečky, můžeme je hned po vytažení z trouby potřít rozpuštěným máslem, smíchaným s rumem (na 100 g másla 50 ml rumu).

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Povidlové šátečky bez kynutí

Na 40 ks potřebujete: 300 g hladké mouky, 250 g másla, 30 g cukru moučka, 1 vejce, 1 kostku kvasnic (42 g) nebo 2 sáčky sušeného droždí, 5 lžic mléka, špetku soli, 1 vejce na potření a povidla. Na drobenku: 20 g másla (plátek asi 1 cm), 3 lžíce cukru a 5 lžic polohrubé mouky.

Jak na to? Do mísy prosejte mouku, na okraj přidejte špetku soli. Uprostřed mísy vytvořte důlek. Do něj rozdrobte kvasnice, zasypte je cukrem a zalijte vlažným mlékem. Když kvasnice vzejdou, přidejte vejce a nakrájený tuk a zadělejte rukou těsto. Hladké těsto hned na pomoučněném vále vyválejte na sílu přibližně půl centimetru. Pokud použijete sušené kvasnice, jen je vmíchejte do mouky, nenechávejte vzejít. Hned přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto. Pokud se těsto na ruce lepí, vložte ho na chvíli (přibližně 10–15 minut) do lednice "zatuhnout". Pak se s ním lehce pracuje.

Troubu předehřejte na 180 °C. Z vyváleného těsta nakrájejte nožem nebo rádýlkem čtverce o velikosti 5–7 cm. V misce připravte ze všech ingrediencí drobenku. Čtverce plňte povidlovou nádivkou, složte je do šátečku, potřete rozšlehaným vejcem a posypte drobenkou. Přesuňte na plech vyložený pečicím papírem nebo na nevymazaný plech (těsto je hodně tučné).

Dejte do trouby a pečte asi čtvrt hodiny do zrůžovění. Šátečky jsou velmi křehké, ale nedrobí se. Pokud je hned nesníte, vydrží velmi dlouho a dobře se i mrazí.

Náš tip: Připravte si povidlové šátečky bez kynutí podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více