Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Libanonský sýr labneh: Lahodný krémový sýr podobný lučině jednoduše připravíte i doma pouze z jedné ingredience
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Láká vás vyrobit si domácí sýr, ale připadá vám to složité? Tak to zkuste s libanonským labneh. Nepotřebujete na něj žádné speciální ingredience ani náčiní, vystačíte si s obyčejným bílým jogurtem a plátýnkem či cedníkem. Získáte ale sýr chutí i vzhledem hodně podobný lučině. 

Labneh - součást libanonských mezze

Sýr labneh je důležitou součástí blízkovýchodní  a středomořské kuchyně vůbec, v Libanonu je však jednou z národních specialit. Servírují jej tu jako součást místních předkrmů, jimž se říká mezze. Jejich nabídka je opravdu bohatá a mezi specialitami, jako jsou hummus, baba ghanoush, tabbouleh nebo kibbeh, labneh nikdy nesmí chybět.

Přestože jde o zdánlivě obyčejný čerstvý sýr, pro místní je důležitou potravinou, kterou mají vždy v lednici snad v každé domácnosti. Postupem let si labneh pomalu nachází cestu i do českých bister i restaurací, kde se často podává jako součást salátů nebo předkrmů

Vykapaný jogurt

Labneh je navzdory speciálnímu názvu ve skutečnosti jen obyčejný vykapaný bílý jogurt, tedy jogurt, z něhož se tímto způsobem odstraní veškerá syrovátka. To mu zajistí hustou konzistenci podobnou právě krémovému čerstvému sýru. Specifická nakyslá chuť jogurtu ale zůstává, díky tomu je tak labneh mnohem výraznější a ostřejší než klasický cream cheese. 

Konzistencí má labneh blízko i k řeckému jogurtu nebo skyru. Ty se vyrábějí jako klasický jogurt z mléka za pomoci speciálních jogurtových kultur, které nastartují proces fermentace a mléko se pak srazí do požadované jogurtové konzistence. V případě řeckého jogurtu a skyru se však z tohoto mléka ještě odebere část syrovátky, výsledný produkt je pak mnohem hustší než klasický jogurt. Z labnehu se ovšem odstraní syrovátky ještě víc, a právě proto je jeho konzistence ještě hustší. Jde tak vlastně o dvakrát přeceděný jogurt.

Nejlepší je s olejem a kořením

Labneh se obvykle podává na talířku pokapaný nebo rovnou zalitý olivovým olejem, který se s chutí kyselého sýra báječně snoubí. Často se dochucuje různými bylinkami a kořením, obvykle se ale povrch sýra zdobí speciální libanonskou směsí koření známou jako za'atar.

Ta se skládá ze sušených bylin, jako jsou oregano, majoránka nebo tymián, a dále z kmínu, koriandru, sezamových semínek a soli. Její hlavní ingrediencí ale je sumah, což je prášek z umletých plodů keře škumpy koželužské vyznačující se nejen červenou barvou, ale i nakyslou chutí. 

Jako dip i pomazánka

Labneh se pak servíruje s pita chlebem, který se do sýra namáčí. Jako dip se však může podávat i k nakrájené zelenině a díky své roztíratelné konzistenci je i vynikající pomazánkou na chleba. Doma ho přitom připravíte velmi jednoduše a stačit vám bude jen obyčejný jogurt, nejlépe ten řecký, který je už sám o sobě hustší. Případně můžete kravský jogurt nakombinovat s kozím. A jak tedy na to? 

Budete potřebovat: 900 g bílého řeckého jogurtu (nebo 450 g kravského a 450 g kozího) a ½ lžičky soli. 

  1. V míse smíchejte jogurt nebo jogurty se solí a dejte do mísy vyložené plátýnkem nebo gázou. Zvedněte všechny cípy, zavažte je k sobě, aby vznikl pevný uzlíček. Ten pak zavěste nad mísu a dejte do lednice. 
  2. Nechte vykapávat 24-35 hodin, dokud nevznikne sýr pevné konzistence. Vykapanou tekutinu průběžně vylévejte. Hotový labneh můžete dochutit bylinkami, citronovou kůrou nebo prolisovaným česnekem. V lednici vám sýr vydrží přibližně 1 týden. 

Náš tip: Jako dip k pita chlebu si můžete udělat i další libanonskou specialitu hummus podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Ottolenghi, Y., Tamami, S.: Jeruzalém

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více