Jogurt je nabitý živinami a základem mnoha lahodných pokrmů
Jogurt je zdravý a chutný mléčný výrobek, který nabízí mnoho možností v kuchyni. Je bohatý na bílkoviny, vápník a probiotické bakterie, které mohou pomoci udržet zdravou střevní mikroflóru a posilnit imunitní systém. Obsahuje také další vitamíny a minerály, jako je vitamín B12, riboflavin a hořčík.
Jak vypadá takový jogurt?
Jogurt má kyselou chuť, která se liší podle značky a příchutě. Může být nesladký, lehce sladký nebo slazený. Konzistence jogurtu se pohybuje od tekutého až po krémový, a závisí na druhu a procesu výroby. Kromě klasického jogurtu existují různé varianty, jako je řecký jogurt, který je hustší a bohatší na bílkoviny, a jogurt s různými příchutěmi a doplňky, jako jsou ovocné kousky, ořechy a čokoláda.
Tip: Pokud nesnesete laktózu, můžete si dopřát lahodný jogurt bez laktózy.
Využití jogurtu v kuchyni
Jogurt má široké využití v kuchyni.
- V jeho základní podobě je oblíbený jako snídaně nebo svačina, kdy může být podáván s ovocem, medem, ořechy nebo müsli. Přidává se i do smoothie.
- Používá se v přípravě omáček a různých dipů k masu nebo zelenině. Stejně tak jsou z něj skvělé pomazánky jako například řepová či vajíčková.
- Výborný je také v dezertech, hodí se zejména k přípravě lehkých a svěžích krémů, ale i do těsta, kde přidá vláčnost, bývá také základem i zmrzliny.
- Jogurt lze použít k ochucení polévek a pokrmů, zejména v indické kuchyni.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Citrusový džem
Přidáno před 26 minutami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 2 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Přečtěte si Zobrazit více
Znáte "kolínkoto"? Jemně pikantní a worchesterskou omáčkou ochucený pokrm z kolínek à la rizoto je jednoduchý a rychlý
Opečte si klobásky z Norimberka: Příběh uzeniny, která se dala prostrčit i klíčovou dírkou
Letem chlebovým světem: Víte, co je to lavaš, kde se jí naan a čím se plní mlawi?