4 snadné způsoby, jak omezit sůl v jídelníčku a být tak zdravější
4. 11. 2020 Tipy a triky
Ne nadarmo se jedna z nejznámějších českých pohádek jmenuje Sůl nad zlato. Vždyť sůl je základem snad v každé světové kuchyni a je bez ní téměř nemožné ochutit jídlo tak, aby potěšilo chuťové pohárky. Sůl, minerál složený z chloru a sodíku, může být ale škodlivá pokud jí tělo přijímá příliš velké množství. Proto je velmi důležité dbát na dobrou kvalitu soli a její správné dávkování.
Sůl nad zlato
Klasická sůl, kterou najdeme v každé kuchyni, je chemicky upravená a obohacená o jod. Zdravější variantou ale může být himalájská nebo mořská sůl nezbavené potřebných minerálů. Zdravé lidské tělo potřebuje denně kolem 8 gramů soli, což je přibližně jeden a půl čajové lžičky. V Česku se ale průměr příjmu soli drží na 16,5 gramech denně, to je víc než dvojnásobek. Jak se soli v jídelníčku zbavit?
1. Vyhněte se polotovarům
V dnešní rychlé době je daleko snadné koupit si v supermarketu polotovar, který doma snadno ohřejeme a během pár minut máme oběd na stole. Nákup takových potravin bývá často impulzivní a málokdy zkontrolujeme etiketu se složením, kde bychom našli i množství soli obsažené v jídle. Není žádnou novinkou, že právě polotovary jsou solí přímo napěchované, aby u zákazníka chuťově obstály. Snažte se tedy i v případě, že na plnohodnotný oběd nemáte čas a potřebujete se rychle nasytit, nahrazovat nevyvážené polotovary zdravějšími variantami, jako jsou oříšky semínka a ovoce.
2. Nesolte hotové jídlo
V restauraci dostaneme jídlo a před ochutnáním ho osolíme; celkem běžná praxe spousty z nás. Důvod, proč hotové jídlo už nesolit ale není jen nechtěná možnost přesolení jídla. Tepelně upravená sůl v jídle mění svoji strukturu a pro naše tělo je daleko snadněji zpracovatelná. Při dodatečné solení se nám často nepodaří pokrm dosolit rovnoměrně a v ústech máme pocit, jako kdybychom jedli sůl samotnou. Krystalická sůl konzumovaná bez tepelné úpravy se vstřebává pomaleji do těla, zvyšuje krevní tlak, způsobuje dehydrataci a zvyšuje riziko vzniku srdečních chorob.
3. Používejte koření a bylinky
Bylinky jsou skvělým doplňkem snad každého slaného pokrmu. Bylinky nejenže můžeme použít místo přebytečné soli, ale právě díky nim můžeme z oběda udělat vitamínovou bombu. Bylinky pomáhají při prevenci vysokého krevního tlaku a jejich protizánětlivé účinky podporují naši imunitu
4. Vyhněte se ovoci a zelenině s velkým množstvím sodíku
Je zásadní uvědomovat si, co jíme, abychom dokázali zhodnotit, jestli náš jídelníček zdraví prospívá nebo spíš škodí. Ovoce a zelenina jsou nepochybně zdravými částmi našich jídelníčků, ale každé tělo je jiné a přijímá různé druhy ovoce a zeleniny různým způsobem. Například řepa, špenát a mrkev obsahují sodíku vysoké množství a pokud už naše strava obsahuje vysoké množství soli, je dobré omezit jejich konzumaci.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Jak ho dodržet v době moderní?
Popeleční středou začíná pro věřící období… Číst více
Čím nahradit cukr a maso? Chytré rady, jak snadno vařit v době půstu
Rozhodli jste se držet půst? Ať už pro to máte… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?
Půst ve smyslu jídla nebyl vždycky doménou církve. Ke konci zimy se zásoby ve spížích tenčily, do nové úrody bylo daleko, a tak se jedla taková jídla… Číst více
Budoucí maminky, pozor! Jak se správně stravovat, když čekáte miminko?
Řádné strava je vždy důležitou součástí zdravého… Číst více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Důležité jsou suroviny Jako všeobecně se nevyplácí nic, tedy ani polevu, ošidit nebo odbýt. Protože poleva korunuje celý výsledek, měli bychom dbát… Číst více
Jak upéct kakaové, skořicové a ořechové sušenky. Populární retro sušenky podle oblíbených receptů
Chutné a trvanlivé mlsání Mezi nejoblíbenější stálice mezi sušenkami patří ty s kakaovou, skořicovou nebo ořechovou příchutí. Kdo by neznal… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
7 nejlepších perníků podle hrníčkových receptů. Vyzkoušet můžeme cuketový, mrkvový nebo se sušenkovým krémem
V našem receptáři je řada receptů na velmi chutné perníky, do našeho přehledu jsme ale tentokrát vybrali pouze ty, které připravíme snadno i bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
4 tipy pro uzení masa: Jak z udírny vytahovat šťavnaté a voňavé pochoutky
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 9 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 23 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49