Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

4 snadné způsoby, jak omezit sůl v jídelníčku a být tak zdravější
Zdroj: moritz320, Pixabay.com

Ne nadarmo se jedna z nejznámějších českých pohádek jmenuje Sůl nad zlato. Vždyť sůl je základem snad v každé světové kuchyni a je bez ní téměř nemožné ochutit jídlo tak, aby potěšilo chuťové pohárky. Sůl, minerál složený z chloru a sodíku, může být ale škodlivá pokud jí tělo přijímá příliš velké množství. Proto je velmi důležité dbát na dobrou kvalitu soli a její správné dávkování.

Sůl nad zlato

Klasická sůl, kterou najdeme v každé kuchyni, je chemicky upravená a obohacená o jod. Zdravější variantou ale může být himalájská nebo mořská sůl nezbavené potřebných minerálů. Zdravé lidské tělo potřebuje denně kolem 8 gramů soli, což je přibližně jeden a půl čajové lžičky. V Česku se ale průměr příjmu soli drží na 16,5 gramech denně, to je víc než dvojnásobek. Jak se soli v jídelníčku zbavit?

1. Vyhněte se polotovarům

V dnešní rychlé době je daleko snadné koupit si v supermarketu polotovar, který doma snadno ohřejeme a během pár minut máme oběd na stole. Nákup takových potravin bývá často impulzivní a málokdy zkontrolujeme etiketu se složením, kde bychom našli i množství soli obsažené v jídle. Není žádnou novinkou, že právě polotovary jsou solí přímo napěchované, aby u zákazníka chuťově obstály. Snažte se tedy i v případě, že na plnohodnotný oběd nemáte čas a potřebujete se rychle nasytit, nahrazovat nevyvážené polotovary zdravějšími variantami, jako jsou oříšky semínka a ovoce.

2. Nesolte hotové jídlo

V restauraci dostaneme jídlo a před ochutnáním ho osolíme; celkem běžná praxe spousty z nás. Důvod, proč hotové jídlo už nesolit ale není jen nechtěná možnost přesolení jídla. Tepelně upravená sůl v jídle mění svoji strukturu a pro naše tělo je daleko snadněji zpracovatelná. Při dodatečné solení se nám často nepodaří pokrm dosolit rovnoměrně a v ústech máme pocit, jako kdybychom jedli sůl samotnou. Krystalická sůl konzumovaná bez tepelné úpravy se vstřebává pomaleji do těla, zvyšuje krevní tlak, způsobuje dehydrataci a zvyšuje riziko vzniku srdečních chorob.

3. Používejte koření a bylinky

Bylinky jsou skvělým doplňkem snad každého slaného pokrmu. Bylinky nejenže můžeme použít místo přebytečné soli, ale právě díky nim můžeme z oběda udělat vitamínovou bombu. Bylinky pomáhají při prevenci vysokého krevního tlaku a jejich protizánětlivé účinky podporují naši imunitu

4. Vyhněte se ovoci a zelenině s velkým množstvím sodíku

Je zásadní uvědomovat si, co jíme, abychom dokázali zhodnotit, jestli náš jídelníček zdraví prospívá nebo spíš škodí. Ovoce a zelenina jsou nepochybně zdravými částmi našich jídelníčků, ale každé tělo je jiné a přijímá různé druhy ovoce a zeleniny různým způsobem. Například řepa, špenát a mrkev obsahují sodíku vysoké množství a pokud už naše strava obsahuje vysoké množství soli, je dobré omezit jejich konzumaci.

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli