Den čokoládového soufflé
Národní den
Když se řekne čokoládové soufflé, každý z nás si při pomyšlení na tento nadýchaný moučník vybaví, jak z něj po rozkrojení lžičkou pomalu vytéká horká čokoládová “láva”. Připravte si třeba zrovna v den čokoládového soufflé, který připadá na 28. února, dezert podle jednoho z našich receptů.
První recept na soufflé pochází již z počátku 19. století, kdy jej připravil francouzský šéfkuchař. Logicky nás tedy napadne, že název “soufflé” pochází z francouzského slova souffler, které se dá přeložit jako nadýchaný, nafouklý nebo lehký. Za tolik příznačnou lehkost suflé může pořádné množství vyšlehaného sněhu z bílků, které se do čokoládové směsi lehce vmíchá až těsně před pečením. Kromě něj do těsta patří také rozehřátá vysokoprocentní čokoláda, žloutky, cukr a hladká mouka. Soufflé pečeme v jednoporcových mističkách, které musejí být důkladně vymazané tukem a vysypané moukou (nebo třeba kokosem). Důležité je správně odhadnout délku doby pečení, soufflé by správně mělo být uvnitř částečně tekuté. Po upečení je jen na vás, jestli soufflé z formiček vyklopíte, nebo ho budete servírovat jen lehce pocukrované, nebo polité lahodnou čokoládovou ganache, připravenou podle tohoto receptu:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Další varianty soufflé
Soufflé ale nemusí být jen sladké. Také jeho slané varianty jsou velmi oblíbené. Pokud nepatříte mezi milovníky čokolády, zkuste si doma připravit nadýchané kopřivové soufflé, dozlatova vypečené sýrové suflé, nebo třeba ricottové soufflé s parmezánem a bylinkami. Tak co, na které z nich máte chuť? S našimi recepty na jejich přípravě není nic složitého.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den čokoládového soufflé?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 4 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 18 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí