Den Cordon bleu
Národní den
Už se vám klasické řízky v trojobalu přejedly? Oslavte s námi 4. dubna den Cordon bleu výtečným francouzským řízkem s překvapením uvnitř. Připravuje se z jemného telecího masa, na povrchu je křupavý, po zakrojení šťavnatý a chuťově výrazný.
Tento pokrm zvaný Cordon bleu [kordon blé], často chybně psaný v restauracích jako Gordon bleu, je plněný řízek původem z Francie. Jmenuje se po francouzském nejvyšším kuchařském vyznamenání (Cordon bleu= modrá stuha). Právě v Paříži vznikla v 19. století stejnojmenná soukromá škola nejvyššího kuchařského umění "Le Cordon Bleu", kde vytvořili recept na tento výtečný řízek, který je v dnešní době rozšířený po celém světě. Základem je kvalitní telecí maso, šunka a sýr s modrou plísní, nebo sýr typu Gouda, Ementál či Raclette.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit Cordon bleu
Abychom docílili pravého Cordon bleu, je třeba použít telecí maso, které je křehké, jemné a dietní. Telecí řízky rozklepeme opatrně přes fólii nebo sáček, abychom docílili větších plátků. Plátky masa osolíme a opepříme dle naší chuti. Na polovinu každého řízku dáme plátek šunky a plátek plísňového sýru, nesmí však přečnívat. Nakonec zabalíme do rolády a kraje můžeme zafixovat párátkem. Takto připravené maso obalíme v tradičním trojobalu, nejdříve v hladké mouce, dále v rozšlehaném vejci s trochou mléka a v závěru ve strouhance. Vložíme do rozehřátého oleje a smažíme z obou stran dozlatova. Nejlépe Cordon bleu chutná s vařenými brambory a petrželkou.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den Cordon bleu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 11 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 15 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 16 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
Sváteční den začíná dobrou snídaní. Na Den matek mohou snídani pro maminku připravit i děti
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí