Chutě známých politiků: Macron miluje cordon bleu, jídelníček mu ale hlídá manželka
12. 2. 2021 Historie a zajímavosti
V seriálu "Chutě známých politiků" se podíváme do Francie, kde má prezident podobnou moc jako předseda vlády, a i proto bývá prezident viditelnější. Emmanuel Macron, fešák, z jehož pohledu se nejedné dámě podlomí kolena, je v hledáčku médií velmi často. A to nejen kvůli kontroverznímu vztahu s o pětadvacet let starší manželkou, která ho vyučovala na střední škole. Co má rád na talíři?
V jídle má jasného favorita
Jeho oblíbeným jídlem je cordon bleu: pozor, neplést s kulinářskými středisky, která produkují nejlepší kuchaře na světě! Jde o smažený pokrm z většinou kuřecího masa se sýrem. Jídlo i škola vaření mají jméno odvozené od stejného původce: modré šerpy, kterou nosil nejvyšší řád rytířů ve staré francouzské monarchii. Měla znamenat dokonalost. Při kampani v roce 2017 potěšil Macron Francouze na sociální síti Twitter historkou o tom, jak si vzrušeně objednal cordon bleu, ale bylo mu řečeno, že ho dostat nemůže, protože byl pouze v dětském jídelním lístku. Viditelně nespokojený si tedy dal lososa.
Mohlo by vás zajímat
Macron, nyní už bezpečně v prezidentském křesle, si může dát cordon bleu, kdykoliv chce. Jeho oblíbený smažený pokrm z masa, sýru a strouhanky se mu podařilo usmlouvat jako jediný ústupek ze zákazu nezdravého jídla od manželky Brigitte. Na druhou stranu, cordon bleu rozhodně není rychlé občerstvení. Než se kuřecí připraví, zabalí do šunky a naplní sýrem, člověk by určitě stihl sníst celý Big Mac i s hranolky.
Mohlo by vás zajímat
Macron pod pantoflem
Stravovací návyky Emmanuela Macrona lze shrnout do dvou slov: nepochybně francouzské. V roce 2017 hlavní šéfkuchař Elysejského paláce veřejnosti odhalil, že u prezidentského stolu se někdy podávají pouze francouzské produkty (s výjimkou kávy) a přednost mají ovoce, zelenina a mléčné výrobky produkované méně než 100 kilometrů od Paříže. Vezmeme-li v úvahu pověst Brigitte Macronové v oblasti zdravého stravování, je samozřejmě nevyhnutelné, že Macron v tomto smyslu přebral určité návyky za své. Například zmiňovaný zákaz tučných jídel. I když to nemůžeme s jistotou vědět, existuje velká šance, že se Emmanuel zapojuje i do speciální diety své ženy, která spočívá v pravidelném půstu, kdy se 10 dní jí pouze ovoce.
Mohlo by vás zajímat
Milovník vína
Jinak je další dominantou v Macronově stravě víno. Ve skutečnosti je jeho prezidentský vinný sklep tvořen 14 000 lahvemi dovezenými z celé Francie. Ve sklepě nejsou údajně vítána vína ze zahraničí a nejstarší lahví je víno Sauternes, jehož historie sahá až do roku 1906. Ale co bychom měli čekat od muže, který se nestydí utrácet co se jídla týče. Vždyt to je právě Macron, který byl celou Francií v roce 2018 kritizován za nákup luxusních talířů za v přepočtu 1 100 000 korun, za což si vysloužil hanlivou přezdívku "prezident bohatých".
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den dětí: Oslavte jej s nápaditě a stylově. Vyrobte jim želé hady, housenky z ovoce nebo domácí nanuky
Den dětí je příležitostí udělat dětem radost.… Číst více
Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů
Strouhaný sýr Strouhaný sýr přidáváme do těst na sýrové tyčinky, sypeme jím pizzu a minipizzu. Zdobíme jím palačinky a langoše, přidáváme ho do… Číst více
Upečte dětem k jejich svátku cupcakes (kapkejky). Jsou jednoduché na přípravu a děti z nich budou mít radost
Nejjednodušším vhodným korpusem je muffin. Upéct muffiny je jednoduché a zvládne to kdejaký začátečník. Udělat krém nebo polevu také nemusí být… Číst více
Báječné zmrzlinové „překvápko“: Připravte si na Silvestra bombastické ledové dezerty
Oslavu posledního dne v roce si většinou… Číst více
Zdravé silvestrovské pohoštění: Zkuste delikátní špíz caprese nebo okurkové závitky!
Chlebíčky, obložené mísy plné salámů a sýrů,… Číst více
Deset tipů, co připravit na Silvestra dětem. Hlavně zdravé suroviny a hodně barev!
Jednohubky s pomazánkami Na jednohubky se děti těší. Připravujeme je z obyčejných rohlíků nebo z baget. Mažeme je oblíbenými pomazánkami a zdobíme… Číst více
Pro začátečníky: Tipy na jídla, která zvládne každý. Nejlepší bramborová kaše i zapečené masové kuličky vás nadchnou
Pro začátečníky existuje řada možností, jak… Číst více
Čeká vás dětská oslava? S těmito nápady na slané i sladké pohoštění zabodujete
Chcete přichystat svým dětem skvělou oslavu, na… Číst více
Pečeme s Ivou: Roztomilé chobotničky můžete s caparty připravit na Den dětí!
Nevíte, jak o víkendu zabavit děti? Vezměte je do… Číst více
Halloweenské MasterChef Česko: Jak na jednoduché chlupaté prsty z listového těsta, pařáty čarodějnice a další děsivé pohoštění
V sedmnáctém díle MasterChefa tak trochu strašilo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Den Cordon bleu
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Grilování nemusí být jen o pečeném mase. Naučíme vás vynikající chuťovky ze zahraničních kuchyní
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 11 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 15 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 15 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Dom Pérignon objevil bublinky, když mu v ruce vybouchla lahev se šampaňským vínem
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Král sýrů vládne Česku od první světové. Hermelín je naše odpověď na francouzský camembert