Den filetu mignon
Národní den
Filet mignon bývá považován za klenot mezi hovězími steaky. Najdeme jej ve střední části hovězí svíčkové, což je nejcennější svalová partie na zvířeti. Tato část je oblíbená, protože svalová vlákna jsou mimořádně jemná. Dopřejte si tuto pochoutku třeba 13. srpna, tedy v den, na který připadá Den filetu mignon.
Steaky připravujeme z toho nejkvalitnějšího masa, obvykle je grilujeme nebo pečeme na pánvi. Přípravu zvládnete i v domácích podmínkách a na výtečný steak tak nemusíte mířit vyloženě do restaurace. Hovězí svíčková (neboli Tenderloin či Filet mignon) je nejkvalitnější, ale také nejdražší část hovězího. Právě z ní se dělají ty nejkvalitnější steaky. Obsahují minimální množství tuku, křehkost pak zajišťují jemná svalová vlákna. Konzumace hovězího masa podporuje zdravý životní styl a zdravé stravování, protože jeho nutriční hodnoty vysoce převyšují jiné druhy masa.
Kde se vzal filet mignon
Pokud bychom chtěli zapátrat po původu názvu filet mignon, museli bychom otevřít francouzský slovník. Slovo filet znamená hovězí svíčková a přídavné jméno mignon znamená malý. Z toho vyplývá, že steaky z této části nebudou příliš veliké. Za to chutné. Pokud je správně připravíte, bude se rozplývat na jazyku. Filet mignon se získá odříznutím z očištěné špičky svíčkové. Ideální filet mignon je vysoký maximálně 5 centimetrů a má hmotnost kolem 200 gramů. Filet mignon má být vysoký a křehký. Předem si nastavte troubu na 200 °C, budete ji později potřebovat. Maso potřete ze všech stran olejem. Bifteky osolte a opepřete. K tepelné úpravě není vhodné použít grilovací mřížku, lepší je grilovat na plné ploše grilu či steak připravit na pánvi. Maso pokládejte na rozpálenou pánev. Pokud uslyšíte zasyčení, je vše v pořádku. Zhruba po dvou minutách jej pomocí grilovacích kleští otočte. Po dalších dvou minutách ještě nechte zatáhnout steak po stranách. Dohněda zatažený steak dejte do předehřáté trouby, kde ho nechte cca 7 minut.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den filetu mignon?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 3 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 6 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 8 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů