Den irské kávy
Národní den
Také patříte mezi milovníky irské kávy? Pokud ano, oslavte s námi její den 25. ledna. Pochutnejte si na šálku horké kávy, provoněné irskou whisky, korunované vysokou vrstvou smetany a na chvíli zapomeňte na starosti všedního dne.
Pravá irská káva je tvořena přibližně 200 ml silné filtrované kávy s jedním panákem irské whisky a trochou třtinového cukru, nahoře pak leží silná vrstva našlehané, ale stále tekuté smetany. Podává se ve sklenici na vyšší noze, ve které krásně vynikne kontrast tmavé a světlé vrstvy. Vznik irské kávy se datuje až do roku 1942. Irská káva, jakou dostanete v mnoha českých restauracích a kavárnách se ale od té pravé v mnoha ohledech liší. Místo filtrované kávy můžete dostat obyčejného turka, irská whisky bývá nahrazována skotskou, a smetana není jen lehce našlehaná, ale často bývá nahrazena vysokou vrstvou šlehačky ve spreji.
Máte-li rádi chuť irské kávy, připravte si na tento způsob i skvělý pudink se šlehačkou.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den irské kávy?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 18 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 20 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 22 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 23 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno 19. 5. 2024 08:11
Přečtěte si Zobrazit více
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Sváteční den začíná dobrou snídaní. Na Den matek mohou snídani pro maminku připravit i děti
Josef Maršálek upekl čokoládovou buchtu z batátů: Mramorovaná poleva doladí chuť hutného dezertu, říká cukrář