Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oskeruše

cathleen cathleen

Jeřáb oskeruše, někdy uváděný jako oskoruše, nářečně oskoruša, je opadavý, listnatý ovocný strom dorůstající výšky až 15 m jako solitér nebo až 30 m v lese. V podmínkách České republiky se dožívá 300 až 500 let. Najdeme jej v Českém středohoří a na Moravském Slovácku. Plody oskeruše jsou malé malvice -  sladké, šťavnaté a aromatické. Pro konzumaci je vhodné je nechat uležet do té doby, než změknou a zhnědnou, tzv. zhniličkovatí. Používáme je na výrobu kompotů nebo marmelád, sušené oskeruše se melou na prášek, kterým se dochucují některé pokrmy. Velmi známá je pálenka z oskeruší, oskerušovice.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Harissa

Harissa je ostrá směs koření na přípravu masa, omáček a minutek. Můžeme ji koupit v obchodě, ale… Číst dál

Harissa

Harlekýn

Harlekýn je nadýchaný dort s pařížskou šlehačkou, který úžasně voní a rozplývá se na jazyku. Můžeme… Číst dál

Harlekýn

Hašé

Hašé je pokrm, který mnozí z nás nemají rádi díky školním jídelnám. Pokud se však dobře ochutí, lze… Číst dál

Hašé

Hermelín

Hermelín je český sýr, který má počátek již v minulém století, ve snaze vyrobit sýr podobný… Číst dál

Hermelín

Hlávkové zelí

Hlávkové zelí se pěstuje jako košťálová zelenina. Ceněné jsou jeho listy, které tvoří typickou… Číst dál

Hlávkové zelí

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná je jedlá dřevokazná houba z čeledi hlívovitých. Žije od konce léta až do zimy na… Číst dál

Hlíva ústřičná

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli