Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 1,38 g |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
10. 10. 2017 19:07
Dobrý den,přesně tento recept mám od své maminky, je vynikající.Poprvé jsem ho pekla asi v 18 letech,a peču ho dodnes a to je mi 67 roků.
5. 10. 2017 15:19
Jo a to máslo, to je opravdu katastrofa! Ale zase - ruku na srdce - Vánoce bez cukroví
5. 10. 2017 15:16
Tak ani letošní pouť se neobešla bez štrúdlíků. Půlka na sladko, půlka na slano. Všechno zmizelo do posledního drobečku. To byla ňamka.
5. 10. 2017 08:13
yanull: V reálu se mi to zdá zcela nemožné, nic nepéct ! Vzhledem k tomu ,že ty ceny másla asi opravdu porostou ,to omezím na minimum! V tom případě musím počítat s tím,že na Štědrý den už doma nic nebude upečeno. I když peču je tam opravdu minimum,pač to vyvlečou a sní. Co bude, až jim klepnou zuby naprázdno ........? Asi snědí i tu krabici
15. 9. 2017 14:40
yanull: Taky si myslím, že nakupovat máslo do zásoby v době, kdy je drahé, je pěkný nesmysl. To se dělá, když jdou ceny dolů. Vždyť to není žádná tragédie nemít napečené hory cukroví! Nebudeme tak uštvané a našemu zažívání to taky jen prospěje.
15. 9. 2017 14:17
Veronika.Hrozna: Veru, také jsem kvůli cenám másla naštvaná, ale pořád lepší štrúdl, než nějaký máslový krém. Kdyby lidi neblbli a nesyslovali do zásoby, tak by museli jít s cenami dolů. Tato situace se jim hodí a oni jí jen zneužívají Každý rok peču na Vánoce, samozřejmě pouze z másla, asi 15 - 20 druhů. Při těchto cenách jsem rozhodnuta vánoční pečení bojkotovat. Upeču pouze štolu a ještě do ní dám natruc pouze máslovou heru
14. 9. 2017 20:11
Dahlia: Nikdo tady netvrdil,že je diétní !
13. 9. 2017 15:47
Zase začaly dozrávat naše jablíčka, vinu zběsile letos už 12 nohavic. Právě jsem dělala těsto na další várku ,čili 16 !
Letos se nám obyčejný moučník zvaný štrúdl hodně předraží. Máslo do těsta ,potom plátky másla na jablíčka a pak ještě natřít máslem s rumem. Moje tchýně říkala, že másla není nikdy dost ,to ale netušila jaké budou ceny.
Letos se nám obyčejný moučník zvaný štrúdl hodně předraží. Máslo do těsta ,potom plátky másla na jablíčka a pak ještě natřít máslem s rumem. Moje tchýně říkala, že másla není nikdy dost ,to ale netušila jaké budou ceny.
29. 6. 2017 04:21
zdenka.s: Zdeni, moc mě těší, že jsi spokojena
28. 6. 2017 18:15
Včera jsem udělala jen dva kousky, zjistila jsem,že sklep zeje prázdnotou ,dnes tedy koupila jablka a udělala zbylé dva. Těsto nebylo třeba vůbec podsypávat , netrhalo se ,prostě paráda a ta chuť
27. 6. 2017 19:41
Konečně štrůdl podle naší chuti ve svém věku už jsem vyzkoušela všelijaké druhy těst i tažené.Některé zklamaly,některé se daly jíst,ale nadšení se nekonalo. Až dnes.Těsto je tak dobré, že jsme si pochutnali i na patičkåch. Jen jsem měla krapet potíž zabalit tu druhou vrstvu,ale za to.můžou ruce,ale třetí a čtvrtá šiška už v poho. Jani,moc děkuji
6. 6. 2017 16:27
jarda Kadic: .:-máte pravdu ja to také pekl několikrát a vždy se povedl, a že je tučný? to je věc názoru. Raději jíst zdravě než pojídat chemické kuneroly a jiné náhražky.
6. 6. 2017 16:22
jarda Kadic: máte pravdu asi to bude tím já jsem ho také zkusil už upect 5x a nikdy žádný problém. a vždy je lepší sádlo a máslo než ty kuneroly a jiné náhražky
6. 5. 2017 09:58
Dajda: Souhlasím
6. 5. 2017 09:03
yanull: Řekla bych, že je mnohem stravitelnější dát si kousek štrůdlu, byť z tukového, ale zcela nesladkého těsta, s ovocem než dort s tučným máslovým krémem nebo šlehačkou, plný cukru. Ostatně i tiramisu, které se tváří lehce, je taky pěkná kalorická bomba!
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 14 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 20 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 21 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 22 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Právě bylo uvařeno:
Falešný španělský ptáček
MarcelaPa uvařila před 6 hodinami
Šlehačkové cukroví
MarcelaPa uvařila před 6 hodinami
"Fajnový" smažený sýr
Elivet uvařil před 9 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
VeronikaMa uvařila před 9 hodinami
Drožďová polévka s pohankou
Peta6 uvařila před 10 hodinami
Zelňačka (klasika)
cvrky uvařila před 11 hodinami
Houskové knedlíky
Skrabi uvařila před 11 hodinami
Houskové knedlíky z prášku do pečiva
Skrabi uvařil před 11 hodinami
Rajská omáčka s karbanátkem
Skrabi uvařila před 11 hodinami
Houbová kolínka z trouby
Jan Nemec uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Oloupaná jablka se hodí do některých moučníků a chystáme je malým dětem. K loupání nám stačí ostrý nožík nebo škrabka
Vítěz Peče celá země Vojtěch svůj styl nezmění: Obyčejné buchty ode mě nečekejte, těch je na internetu dost, říká
Strapačky nebo halušky: Jaký je mezi nimi rozdíl a z čeho se připravují
Další recepty
Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky
Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
288 názorů