Pańską skórka
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 12 253 kJ / 2 929 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 72,04 g |
Tuky | 0,53 g |
Vláknina | 2,45 g |
Cholesterol | 60 mg |
Sodík | 450 mg |
Sůl | 0,85 g |
Sacharidy | 657,72 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Poněkud opožděně, ale přeci něco málo o dušičkových pochoutkách.
V Polsku, kolem hřbitovů, se prodávají, při příležitosti Svátku zesnulých, pamlsky. Liší se – resp. lišily se regionálně. Dneska najdete všude všechno. Příkladně kolem Krakovských hřbitovů v Malopolsce se prodávají tzv. „trupi miodek”. Což je rakouskouherský Turecký med, posekaný na drobné kousky a balený do bílého pergamenového papíru.
Ve Waršavě a Centrální Polsce, zas si může člověk hřbitovní zakoupit „pańską skórkę” A všude jsou samozřejmostí obvarzanky – preclíky navlečené na šňůrkách.
Ještě v některých regionech i dnes můžeme narazit na zádušní chleby obětované dziadom. Názvy těchto obětních chlebů se různí: na Lubelszczyznie - powałki, Ziemia Ciechanowska, Kujawy a jih Pomorza – peretyczki. Jsou to malé bochánky, na vrchu přeťaté křížem. Mýlil by se ten, kdo by myslel, že chleby byly pokládány na hroby. Jináče to bylo, a dnes zas je. Těmito chleby byli obdarováváni žebráci kolem hřbitovních vrat. Za každý takto obětovaný chleba museli odpovědít: „wieczny odpoczynek”. Chleby se pekly před Dušičkami, bo v ten den se pec neroztápěla, aby se v ní neusadila nějaká duše a za pečení nechtěla ven, nerozbila pec a nezpůsobila požár.
V kníze : „Dawnych obyczajów rok cały” se můžeme dočíst: Víra v noční putování duší přikazovala z 1. Na 2. Listopadu ukládat na okenní parapet oblíbená jídla zemřelých. Nejčastěji ovoce a sladkosti.
Pokud, ale ráno bylo jídlo nedotknuté, bylo třeba se hluboce zamyslet, proč bytostem záhrobním nešmakovalo.
Uvádět tu recepis na „Achmedtureckej“ by bylo zbytečné, ale můžeme se podívat na pańską skórkę, která tak mimochodem byla zapsána na “Lista produktów tradycyjnych“(mezi řečí tento List tradičních produktů má již dnes takřka 1200 položek. Marně jsem hledal podobnou listinu na Čechách. Je vidět kdo jezdí do Bruselu něco dělat a kdo pro diety).
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 11. 2013 20:26
No a sněhovití – no když jsem nucen k takové pokleslé činnosti jakou je výroba sladkostí. Tak jsem odkoukal od starších i mladších – vždy chytřejších a krásnějších-, že ten síh se zuřivě nemíchá, ale ta přidaná hodnota do sněhu se zavíjí. A od toho máme sněhovití. Krásné slovo – libozvučné. Nevyvolává skřípění zubů jako „ingredience“. Fuj! Každý kdo použije, tento křoupající výraz, by měl být potahován a donucen k opsání osmisvazkového Slovníku jazyka českého.
6. 11. 2013 19:51
6. 11. 2013 16:40
Vaše psaní je půvabné -někdy se sice v textu poněkud ztrácím, ale přece jen si domyslím, co by to mělo asi ?? znamenat :" utlouct sníh v zadělávačce , sněhovití", ale jak říkám - je to milé čtení. Děkuji.
6. 11. 2013 11:37
zdraví Zerduska
6. 11. 2013 10:08
Jestli si dobře vzpomínám, je to drobné bílé a růžové zabalené do takových pěkných papírků?
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 9 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Právě bylo uvařeno:
Bábovka tvarohová
laura_s uvařila před 1 hodinou
Kuřecí mléčná polévka s trhaným masem
MirkaP uvařila před 2 hodinami
Kuřecí nudličky se sušenými rajčaty opékané na másle
MirkaP uvařila před 2 hodinami
Šlehačkové koláčky
Eva-Maria uvařila před 3 hodinami
Bezinkový sirup
Merylas uvařila před 3 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
Ivona1414 uvařil před 4 hodinami
Vepřové na žampionech, kari a smetaně
mafinka888 uvařila před 4 hodinami
Jelení kýta na smetaně
Lucie Hertlova uvařila před 5 hodinami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
Petaja uvařila před 5 hodinami
Polévka s kapáním
JanaBerckova uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Holka u plotny radí: Tuniské slané koblížky fricassé plněné tuňákem, vajíčkem a zeleninou si zamilujete na první ochutnání
Další recepty
Tématické fráze: těsto a zadělávačka vyroba vosatky na chleba zadelavacky na testo recept na vyrobu tureckeho medu polsky turecky med krakovský preclík přaničko svátku na opsani krakovský preclík recept panska skorka
Suroviny: želatina, cukr, bílek, sirup, zavařenina, jahodová marmeláda, škrob bramborový
Pańską skórka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/337p
5 názorů