Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)
Zkuste si doma připravit tradiční a vyzkoušený recept našich babiček. Usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty. Sirup ze smrkových výhonků lehce nahradí všechny drahé přípravky z lékárny.
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Na průdušky, kašel, zvyšuje imunitu, rozpouští hleny, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin, svalů a záněty šlach, podporuje prokrvení kůže. Užívá se 1 polévková lžíce každé ráno. Pokud je to onemocnění chronické a stále se vrací v určité době, je dobré užívat preventivně a tak se zabrání "rozjetí" nemoci!
Recept je z rodinné pokladnice našich receptů z bylinek, které se dědí po generace!!!
Sirup má velmi příjemnou chuť a výborný je také proti kašli!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
15. 6. 2014 15:49
haolza:je možné, že ta nemá být jedle, ale jen smrkové mladé jehličí, to je šťavnaté a tu šťávu pouští díky cukru a citronu, jinak si to nedovedu představit....škoda
13. 6. 2014 22:26
Tak jsem měla 3 týdny naložené výhonky jedle a smrku, dnes jsem chtěla přecedit, ale nemám bohužel skoro žádnou šťávu, čím to může být?
10. 6. 2014 15:32
rihana:Rihano, jak myslíš nebezpečné v čem? Jinak už to mělo být 3-4 dny slité!
10. 6. 2014 15:16
Teď jsem objevila tuto diskusi a nevím nevím. Mám naloženo na chalupě podle trochu podobného receptu. Změna je jen v tom, že jsem dala třtinový cukr. Ale neměla jsem celofán a gumičku, tak jsem dala část svačinového čásku a převázala provázkem. Určitě se tam dostává vzduch. Sirup ale vypadá pěkně hustě. Nakládala jsem 24.5.Už bych to asi měla přecedit, že. Jen doufám, že to nebude kvasit a že to nebudu muset vyhodit. myslíte, že by to bylo nějak nebezpečné. Díky.
8. 6. 2014 14:19
Blek:Bleku, docela jsem se zasmála a je to přínosný komentář pro ty, co stále neví....zrovna mám týden naloženo
8. 6. 2014 14:05
Dělám to 3 rokem a jeto fakt skvělý sirup.
Důležité je nepustit vzduch do sklenice a pořádně zavíčkovat -jinak začne naložené jehličí kvasit a začne se dělat víno.Upustil jsem i od citronu -myslím že podporuje kvašení.dávám jenom čisté jehličí s cukrem a pořádně upěchovat!Nikdy tam nedávat vodu ani převařenou-je to zásadní chyba!!Pak přecedit přes sitko do hrnce a znova přecedit přes plátynko a je to čistý.Nalít do lahví přes trychtýř a dát maličkou štamprli vodky a tím zamezíte kvašení.Mám to ve sklepě i rok a nic se nikdy nezkazilo.
Kdysi se dělalo ze smrkových větvíček pivo !!pro vojáky a mělo to skvělé účinky na hojení ran a proti nemocem.Ale nemám pivovar tak to nezkusím.Snad to někdo začne zase vyrábět.
Důležité je nepustit vzduch do sklenice a pořádně zavíčkovat -jinak začne naložené jehličí kvasit a začne se dělat víno.Upustil jsem i od citronu -myslím že podporuje kvašení.dávám jenom čisté jehličí s cukrem a pořádně upěchovat!Nikdy tam nedávat vodu ani převařenou-je to zásadní chyba!!Pak přecedit přes sitko do hrnce a znova přecedit přes plátynko a je to čistý.Nalít do lahví přes trychtýř a dát maličkou štamprli vodky a tím zamezíte kvašení.Mám to ve sklepě i rok a nic se nikdy nezkazilo.
Kdysi se dělalo ze smrkových větvíček pivo !!pro vojáky a mělo to skvělé účinky na hojení ran a proti nemocem.Ale nemám pivovar tak to nezkusím.Snad to někdo začne zase vyrábět.
7. 6. 2014 08:21
Magda :Rychlá odpověď to není, ale ano, scedit do lahví přes plátno či přes cedník a dát do lednice
6. 6. 2014 21:00
Prosím dělala jsem sirup poprvé mám to už 3 týdny má to hnědé větvičky sirup je světlej má to tak být a už mohu csedit přes plátýnko děkuji za rychlou odpověd .
6. 6. 2014 20:53
Dobrý den prosím sirup jsem dělala poprvé dneska to je 3 týdny pustilo to pěknou hustou štávu větvičky jsou již hnědé nevím jestli ho už můžu scedit prosím o radu určitě scedit přes plátno a dát do skleniček a do ledničky děkuji za odpověd .Magda
důchodce:
důchodce:
3. 6. 2014 08:45
Iveta:Ivetko, pokud tam nemáte žádný náznak kvašení, je to v pořádku, tím naložením se může vytvořit alkoholový odér
2. 6. 2014 19:26
Sirupek hotov :). Jen kdyz jsem lahev otevrela, ze budu cedit, vylinul se na me alkoholovy zavan.
Je to normalni, nebo je neco spatne? Jinak zadne naznaky kvaseni ( bublinky, vydute vicko). Ted sirupek voni po jehlici .
Je to normalni, nebo je neco spatne? Jinak zadne naznaky kvaseni ( bublinky, vydute vicko). Ted sirupek voni po jehlici .
28. 5. 2014 16:34
Jarec:Jarku, stačí okapat
28. 5. 2014 07:57
Po zhlédnutí tohoto pořadu bych asi moc nadšený nebyl... koukněte....
www.ceskatelevize.cz/porady/1148499747-sama-doma/214562220600078/
www.ceskatelevize.cz/porady/1148499747-sama-doma/214562220600078/
27. 5. 2014 08:02
Dobrý den,
prosím o radu jestli musí výhonky po opláchnutí vodou úplně oschnout nebo stačí jen okapat,jak stojí v receptu??Děkuji
prosím o radu jestli musí výhonky po opláchnutí vodou úplně oschnout nebo stačí jen okapat,jak stojí v receptu??Děkuji
26. 5. 2014 17:38
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 23 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Právě bylo uvařeno:
Kynuté ovocné knedlíky II
Wanilor uvařila před 39 minutami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Michaela1818 uvařila před 47 minutami
Koláče s plněným okrajem
Polina uvařila před 2 hodinami
Levandulový sirup s mátou - domácí limonáda
Marcela0123 uvařila před 2 hodinami
Zeleninové lasagne
TondaJ uvařila před 2 hodinami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
paprika1000 uvařila před 3 hodinami
Koprová omáčka
olca1983 uvařila před 3 hodinami
Rajská omáčka s karbanátkem
MiraBar uvařila před 4 hodinami
Kuřecí játra na paprikách
Ronnykush uvařila před 5 hodinami
Obyčejný hlávkový salát s obyčejnou zálivkou od babičky
Tesco uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se dělá smrkový med. Mladé výhonky sbíráme brzy na jaře, med se uplatní především při nachlazení, ale i jako běžné sladidlo
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Jak zpracovat smrkové výhonky? Máme pro vás báječné tipy na sirupy a medy
Další recepty
Tématické fráze: sirup z jehličí sirup z mladého jehličí sirup ze smrkového jehličí med z jehličí smrčkový sirup sirup ze smrkového jehličí recept sirup z jehličí recept smrkové špičky recept na sirup z jehličí sirup z borovice recept borovicový sirup recept med z mladého jehličí med ze smrkového jehličí sirup ze smrcku borovicový med recept sirup z mladého jehličí recept med z borovice recept med z smrkového jehličí šťáva ze smrkových větviček smrčkový med
Suroviny: výhonky ze smrkových větviček, cukr krystal, citron bio
Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j25R
226 názorů