Meloun v oblíbených letních receptech
Meloun patří mezi typicky letní ovoce. Nebo snad zeleninu? Odpověď na tuto otázku je trochu nejasná. Jedná se o plod byliny, nikoliv dřeviny, a ještě navíc je z čeledi tykvovitých, takže klasický zahradník by jej za ovoce asi neoznačil, ačkoliv nás ostatní to pro jeho sladkou chuť svádí zařadit jej právě do této kategorie. Tato nejasnost má ale jednu výhodu; meloun díky své specifické chuti poslouží skvěle ve sladkých receptech, ale i v kombinaci se slanými surovinami. Často se jí například obalený parmskou šunkou – a to je opravdu nebeská souhra chutí!
Jak v obchodě poznáte, že máte opravdu zralý kus? Existuje na to několik fíglů. Zkuste na meloun poklepat. Pokud má plodina plný, jakoby kovový zvuk, pak se jedná o zralý meloun. Má-li meloun vyschlou stopku nebo někde na jeho slupce objevíte malý flíček, obojí značí, že již nějakou dobu leží a dozrává, takže i když to možná vypadá nevzhledně, po chuťové stránce je to ten pravý. Pokud kupujete cukrový meloun, dbejte i na vůni. Zralý kousek totiž voní krásně a lákavě.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 3 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 5 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 7 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno před 19 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 22 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalá nedělní pečínka podle MasterChef Česko: Šťavnatost masa s křupavou kůrčičku skvěle doplní yorkshirský pudink
Pikantní dršťková polévka: Díky chilli papričce krásně zahřeje a dostatek česneku jí dá ten správný hospodský říz
Tarama salata navnadí na léto. Řecká specialita z rybích jiker vás dostane růžovou barvou i úžasnou chutí