Dezert se podává na závěr menu, a tak by měl být pomyslnou třešničkou na dortu
Pod pojmem dezert si asi většina z nás představí „sladkou tečku“. Vyhledáme-li si definici slova dezert, jež je převzato z francouzštiny, zjistíme, že dezert je pokrm, který zakončuje hlavní jídlo. Jde především o sladké pečivo, ale může jím být i ovoce, zmrzlina nebo sýr.
Tradiční sladké české dezerty
Mnoho z nás má v paměti dobrotu zvanou svítek, která však bohužel upadá v zapomnění. V současnosti se nejčastěji setkáme s palačinkami, oblíbené jsou především ty s ovocem a se zmrzlinou. Dezertem může být i domácí zákusek nebo klasická piškotová bábovka.
Dezerty typické v zahraničí
- Francie – variace sýrů, nejlépe těch, které se hodí ke konzumovanému vínu
- Itálie – kromě sýrů a sezónního ovoce i něco sladkého, např. panna cotta
- Anglie – jednoznačně pudink, a to sladký i slaný
- Polsko – například makowiec (roláda s makovou náplní) či sernik (tvarohový koláč)
- Rakousko – všem známý Sacherův dort a nejen u nás zdomácnělý štrúdl čili jablkový závin
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 20 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 21 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 22 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí 100% masové kuřecí párky nejsou sci-fi. Opečené na pánvi chutnají fantasticky
Sedm podivných středověkých jídel: Pečená kočka, polévka ze zmijí nebo nadívaný ovčí penis bývaly tehdy na stole běžně
Grilování levou zadní: Jak nejlépe grilovat kuřecí maso, abyste se neotrávili? Pozor na kleště i čisté talíře!